Hoe proberen politieke partijen verkiezingen te winnen? In hoeverre hebben Kamerleden dezelfde mening als hun kiezers? Hoe vind je antwoord op dit soort vragen? Deze week: gedrag in het parlement.
Hoe proberen politieke partijen verkiezingen te winnen? In hoeverre hebben Kamerleden dezelfde mening als hun kiezers? Hoe vind je antwoord op dit soort vragen? Deze week: gedrag in het parlement.
Hoe proberen politieke partijen verkiezingen te winnen? In hoeverre hebben Kamerleden dezelfde mening als hun kiezers? Waarom besluiten sommige partijen samen een nieuwe regering te vormen? Politicologen proberen daar achter te komen door verkiezingsprogramma’s door te vlooien.
Zijn kikkerbillen die op je bord liggen wel echt de soort die op de doos vermeld staat? Samen met de Keuringsdienst van Waarde voerde ons onderzoeksteam een mini DNA-onderzoek uit. Wat we ontdekten vond ik best alarmerend…
Historicus Adriaan werd gespreksleider bij een club die lezingen en interviews organiseert met een filosofische inslag. Het doel: wetenschappers héle goede vragen stellen. Maar wat is een hele goede vraag?
Hoe werkt een raket? Of een camera? En hoe werkt je hoofd nou eigenlijk? Op 7 & 8 oktober is het Weekend van de Wetenschap en ik ben hun ambassadeur!
Er bestaan drie verschillende soorten bandsalamanders, die ook hybride nakomelingen krijgen. Maar hoe komt het dat die soorten niet samensmelten? Ik leg het je uit in deze vlog.
Hoe proberen politieke partijen verkiezingen te winnen? In hoeverre hebben Kamerleden dezelfde mening als hun kiezers? Waarom besluiten sommige partijen samen een nieuwe regering te vormen? Hoe geef je als politiek wetenschapper antwoord op dit soort ingewikkelde vragen?
Een Nederlandse lunch bestaat meestal uit een broodtrommel met bammetjes vol (pinda)kaas. Is dat nou slim, of juist achterhaald?
Waarom duurt een PhD-onderzoek vier – of in mijn geval zelfs vijf – jaar? Wat doe je in al die tijd? Die vraag krijg ik vaak. Ik leg het uit in deze blog.
Als wetenschapper ‘ploeter’ je jarenlang aan je onderzoek. Maar hoe zorg je er nu voor dat je resultaten ook buiten je eigen vakgebied worden opgemerkt?
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 3 best gelezen blogs van juli!
Blozen is voor de meesten van ons erg onprettig – je wangen worden rood en je voelt alle aandacht op je gericht. Maar bioloog Charles Darwin zag juist evolutionaire voordelen!
Hoe verloopt een conferentie en wat doet een oud-historica zoal op vakantie? Faces of Science-blogger Patricia Kret neemt je mee.
Zon, zee, strand en…eindelijk de tijd om je wetenschappelijke kennis op te krikken met de zomerquiz van Faces of Science!
De meest gestelde vraag die ik als biologe op mij af krijg is: “wat is je lievelingsdier?” Om gek van te worden! Want hoe zou ik ooit kunnen kiezen?
Een gevoel dat je moet voldoen aan verwachtingen en eisen. Wat zijn de effecten van prestatiedruk en stress op de mentale gezondheid van jongeren? En is prestatiedruk nieuw of van alle tijden?
Veel mensen denken dat geschiedenis maar saai is, maar zonder een uitgebreid netwerk met wie je de nieuwste en coolste vondsten en ideeën deelt, kom je als historicus niet bijzonder ver.
Algoritmen zijn overal om ons heen. Maar wat als deze algoritmen betrokken zijn bij belangrijke beslissingen die jouw leven beïnvloeden?
Moderne opstanden, protesten of revoluties komen niet uit de lucht vallen. De oorzaken zijn complex en moet je bekijken vanuit de sociale netwerken, politieke ideologieën en instituties binnen een land.
71% van alle criminele jongeren die door de kinderrechter worden veroordeeld krijgt een taakstraf. Maar wat is dat precies? Hoe werkt dat en helpt het om criminele jongeren bij te sturen terug op het rechte pad?
Mensenrechten gelden voor alle mensen op de wereld. En ze worden steeds belangrijker. Maar wat zijn mensenrechten nu precies, en hoe zitten ze in elkaar?
Nanotechnologie gebruiken we steeds vaker om nog snellere telefoons en computers te maken. Maar hoe maak je chips op de nanometerschaal, als je een nanometer met het blote oog helemaal niet kunt zien?
Onze voorouders kwamen aan eten door te plukken en te jagen. Nu doen we boodschappen of bestellen we eten online. Wat betekent dat voor onze gezondheid?
Afgelopen maand stond ik weer eens voor de klas. Maar dit keer waren de leerlingen een maatje kleiner dan ik gewend ben: in plaats van universitaire studenten had ik een enthousiaste groep scholieren voor me.
Malaria is een levensbedreigende ziekte, mango’s oranjekleurig fruit. Wat hebben deze twee totaal verschillende dingen met elkaar gemeen?
Wie vermaakt wil worden, hoeft alleen maar naar Tiktok en YouTube te gaan. In het pre-digitale tijdperk bestond dit soort tweedimensionaal multimediavertier nog niet. Maar toch was geluid te ‘zien’ in oude kunst!
Mensen zijn erg goed in het na-apen van de emoties van anderen, maar waarom doen we dit eigenlijk?
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 3 best gelezen blogs van april!
De Hongerwinter van 1944-45 heeft nu nog gevolgen voor de gezondheid van mannen en vrouwen die toen in de buik van hun moeder zaten.
Ook dit jaar zit ik weer klaar voor het Eurovisie Songfestival. Als taalwetenschapper zijn mijn oren gespitst: wat verraden de taalkeuzes in de nummers? Wat zit er in de teksten verstopt?