Afgelopen maand stond ik weer eens voor de klas. Maar dit keer waren de leerlingen een maatje kleiner dan ik gewend ben: in plaats van universitaire studenten had ik een enthousiaste groep scholieren voor me.
Afgelopen maand stond ik weer eens voor de klas. Maar dit keer waren de leerlingen een maatje kleiner dan ik gewend ben: in plaats van universitaire studenten had ik een enthousiaste groep scholieren voor me.
Malaria is een levensbedreigende ziekte, mango’s oranjekleurig fruit. Wat hebben deze twee totaal verschillende dingen met elkaar gemeen?
Wie vermaakt wil worden, hoeft alleen maar naar Tiktok en YouTube te gaan. In het pre-digitale tijdperk bestond dit soort tweedimensionaal multimediavertier nog niet. Maar toch was geluid te ‘zien’ in oude kunst!
Mensen zijn erg goed in het na-apen van de emoties van anderen, maar waarom doen we dit eigenlijk?
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 3 best gelezen blogs van april!
De Hongerwinter van 1944-45 heeft nu nog gevolgen voor de gezondheid van mannen en vrouwen die toen in de buik van hun moeder zaten.
Ook dit jaar zit ik weer klaar voor het Eurovisie Songfestival. Als taalwetenschapper zijn mijn oren gespitst: wat verraden de taalkeuzes in de nummers? Wat zit er in de teksten verstopt?
Ver voor de eerste dino’s waren er amfibieën. Maar nu verdwijnen populaties en hele soorten in rap tempo. De grootste oorzaak: mensen.
Zie je een kikker of salamander, dan ben je waarschijnlijk in een gezonde leefomgeving. En dat is in het belang van de natuur én de mens.
Ons brein is wat we denken, wie we zijn en hoe we leven. Niet verwonderlijk dat dit orgaan ons al duizenden jaren bezig houdt. Waar staan we nu? En hoe zetten we al deze kennis in voor de patiëntenzorg?
Hoe leg je uit wat dementie is en waar je onderzoek naar doet? Mijn tips voor vijf verschillende doelgroepen: van kind tot expert!
Tijdens een bijeenkomst over sociale verbinding en mentale gezondheid werd ik weer even geconfronteerd met het contrast tussen ‘de academie’ en ‘de dagelijkse praktijk’.
Hoe beginnen lichte sterren zoals onze zon en vormen planeten zich rondom deze sterren? Hoe ontstaan zware sterren en worden ze eigenlijk zo zwaar? Daar wil ik achter komen met telescopen en technologie!
De registratie van klinische studies op een publieke database en de tijdige rapportage van de resultaten zijn essentieel voor de geneeskunde. In Nederland kunnen wij meer doen om transparantie in klinische studies te bevorderen. Ik leg uit hoe!
De jonge Patricia had geen idee wat ze wilde studeren, ‘iets ouds, iets met kunst’. Wat kies je dan? Ze geeft vijf redenen waarom de studie (oude) geschiedenis de beste keuze was.
Op de middelbare school is Nederlands een van de kernvakken. Logisch, want om goed te functioneren in de maatschappij heb je kennis van de landstaal nodig. Toch vinden veel scholieren Nederlands best wel saai. Laat staan dat ze Nederlands willen studeren! Toch is deze studie het overwegen waar…
Hoe maak je een goede studiekeuze? Tips van iemand die het stiekem ook niet precies weet, maar er wel wat over te zeggen heeft.
Wat wil je later worden? En wat ga je daarvoor studeren? Faces of Science geeft tips voor het maken van een slimme studiekeuze!
De werkplaats van de Universiteit van Nederland nodigt regelmatig onderzoekers uit om een misverstand recht te zetten. Ik was te gast om uit te leggen dat dopamine niet alléén een stofje is waar je je goed door voelt.
In de serie ‘Wednesday’ wordt Wednesday Addams naar Nevermore gestuurd; een school voor mensen met speciale krachten die direct uit de Griekse Mythologie lijken te stammen.
Hoe ziet je leven eruit wanneer je een beginnende wetenschapper bent? Voor de tiende maal zijn twaalf talentvolle promovendi geselecteerd om verslag te doen van hun dagelijks werk en leven.
Verwarring, achterstanden, zelfs schizofrenie: vroeger werd er anders over meertaligheid gedacht. Ook in de wetenschap werden vooral nadelen genoemd. Inmiddels weten we dat het anders zit.
Een studiereis opende mijn ogen voor ongelijkheid in gezondheid. Deze reis maakte mij enthousiast voor de wetenschap en loopt stiekem als een rode draad door mijn onderzoek.
We mogen weer naar de stembus voor de Provinciale Staten. Maar in de media gaat het niet alleen over provinciaal beleid; hoe zit dat?
Ontdek de complexe, maar superinteressante wereld van het puberbrein. Welke hersengebieden groeien het snelst? En wat is de rol van dopamine bij hersenontwikkeling?
Op de middelbare school had ik geen enkel idee wat ik wilde studeren. Taalwetenschap had ik nooit serieus overwogen, want ik wist niet wat het inhield.
Faces of Science bloggen en vloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap. Dit zijn de 5 best gelezen blogs van januari!
Circe, Medusa, Persephone, Ariadne, Helena, Penelope, Waarom leent juist de oudheid zich zo goed voor het perspectief van een vrouw en is dit zo populair?
Noord-Korea was het afgelopen jaar vaak in het nieuws vanwege de lancering van tientallen ballistische raketten. Waar betaalt Noord-Korea deze wapens van?
Als klein kind heb ik flink wat uren besteed aan het spel Mijnenveger. In deze blog deel ik een zelfgemaakte variant op dit spel en geef ik je daarmee een korte rondleiding door de netwerkwetenschap.