Stefanos Prouskas
Faces of Science

Stefanos Prouskas

Hersenonderzoeker, Amsterdam UMC

  • email

"Denkvermogen en netwerkverbindingen van het brein: wat is het verband?"


Wie:
Stefanos Prouskas


Wat:
Neurowetenschappen


Waar:
Amsterdam UMC, locatie VUmc


Studie:
Bachelor Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit van Ioannina (Griekenland), pre-master Research Methods & Statistics en master Applied Neuroscience in Human Development aan de Universiteit Leiden.


Promotie gaat over:
Hersennetwerken en cognitie bij multiple sclerose (MS). Onze hersenen bestaan uit miljarden hersencellen (neuronen) die met elkaar verbonden zijn door middel van zenuwbanen (axonen). Al deze verbindingen tussen verschillende hersengebieden vormen het hersennetwerk. Bij MS (een ziekte van het centraal zenuwstelsel) raken de axonen beschadigd. Dit leidt tot allerlei veranderingen in de structuur en functie van het hersennetwerk. Hoe hangen deze netwerkveranderingen in MS samen met het ontwikkelen van stoornissen van cognitie (denkvermogen)?


Ik koos dit vakgebied omdat:
Het menselijke brein bijna onvoorstelbaar complex is, en daarom juist erg interessant. We weten veel over de hersenen, maar tegelijk is er nog heel veel te ontdekken. Ik wil beter begrijpen wat er gebeurt bij hersenaandoeningen zoals MS, en daarmee de kwaliteit van leven van mensen met MS helpen verbeteren.


Geboren:
1992 in Rotterdam


Leukste aan wetenschapper zijn:
Het is erg afwisselend! Geen twee dagen zijn hetzelfde, en mijn nieuwsgierigheid wordt continu geprikkeld!


Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Soms heb je te veel interessante vragen die je tegelijk wilt onderzoeken! Als wetenschapper moet je goed kunnen kiezen en prioriteiten leggen, want tijd is niet oneindig.


Hobby’s:
Muziek spelen (voornamelijk basgitaar in een rockband, maar ook een klein beetje gitaar en piano thuis), wandelingen in de natuur, video games (het liefst een RPG à la Witcher of Mass Effect), populair wetenschappelijke boeken (ook) buiten het veld van neurowetenschappen.


Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Mensen enthousiasmeren voor de wereld van (neuro)wetenschappelijk onderzoek. Alles wat we denken, voelen, beleven, gebeurt in ons brein. Een neurowetenschapper is iemand die onderzoek doet naar datgene wat zelf het onderzoek bedenkt. Hoe gek is dat? Ik hoop dat mensen door mijn blogs meer komen te weten over hun eigen hersenen, en nieuwsgierig worden over wetenschappelijk onderzoek.


Wie is je grote voorbeeld:
Grote wetenschappers die op een leuke manier onderzoek en wetenschap naar het publiek kunnen overbrengen. Mensen zoals Carl Sagan, Neil deGrasse Tyson, Hannah Fry, Richard Dawkins, Stephen Hawking, Jane Goodall, Brian Cox, Robert Sapolsky, en nog veel meer.


Wat wilde je worden toen je 7 was:
Nucleair fysicus. Het was de meest ingewikkelde vorm van wetenschap die ik me toen kon bedenken.


En toen je 17 was:
Zoöloog. Ik wou de nieuwe David Attenborough worden!


Leukste reactie op je onderzoek:
Mensen met MS die ons bedanken voor het onderzoek dat we doen. Het blijft altijd ontroerend en motiverend.


Ik en de media:

Brein in Beeld

“De Tieners testen hersenen”:

Zonder MS, filmpjes over cognitie training

Artikel in Eigenwijs, informatiekrant van Amsterdam UMC

Artikel in Nieuw Unicum

Alle publicaties van Stefanos Prouskas