Rosa Kösters
Faces of Science

Rosa Kösters

Historicus, IISG

  • email
  • x
  • linkedin

“Hoe organiseren we ons als we ons dagelijks werk willen verbeteren?”


Wie:
Rosa Kösters

Wat:
Historicus

Waar:
Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis

Studie:
Geschiedenis

Promotie gaat over:
Oude en nieuwe vormen van collectieve actie en organisatie als het werken in Nederland ingrijpend verandert door flexibilisering, globalisering en robotisering, 1970-2020.

Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik ervan overtuigd ben dat wanneer we het verleden kennen, we ook het heden beter begrijpen. Welke kansen zijn er voor jonge werkenden nu zij amper nog aan een vast contract komen? Hoe organiseren zij, maar ook vrouwen, arbeidsmigranten en anderen zich om hun positie te verbeteren? Die actuele problemen vormen een belangrijke motivatie voor mijn onderzoek.

Geboren:
1993

Leukste aan wetenschapper zijn:
Het leukste is dat je eindeloos vragen mag stellen. Ook is het een heel creatief beroep. Je zoekt constant naar nieuwe manieren om je vragen te beantwoorden. Vervolgens moet je de resultaten presenteren, het liefst in de vorm van een goed verhaal. Daarbij biedt de wetenschap veel vrijheid én werk je nooit helemaal alleen. De volledige geïsoleerde zolderkamergeleerde bestaat niet. Juist de beste wetenschappers hebben verschillende mensen om zich heen.

Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Misschien kan niet iedereen het zich voorstellen, maar dat is het doen van een bijzondere vondst in het archief. Net als het afnemen van interviews met tijdgenoten. Nergens kom je zo dicht bij het verleden. Historici noemen dat de ‘historische sensatie’.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Als wetenschapper is het je taak om dingen helemaal tot de bodem uit te zoeken. Dat maakt het vak erg leuk, maar vergt ook veel geduld. En dat is niet altijd makkelijk. Het allermoeilijkste is dat door de jarenlange bezuinigingen ook in de wetenschap de werkdruk hoog is en onderzoekers lang vastzitten in tijdelijke contracten.

Hobby’s:
Hiken, fietsen, klussen (of aan dingen sleutelen), lezen en musea bezoeken

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik wil graag laten zien dat geschiedenis niet stoffig is. Het is juist iets voor nieuwsgierige mensen. Ook vind je in het verleden allerlei voorbeelden van mensen die van de wereld een betere plek wilden maken. Daarvan kunnen we leren.

Wie is je grote voorbeeld?:
Rosa Luxemburg

Wat wilde je worden toen je 7 was:
Juf

En toen je 17 was:
Historicus

Leukste reactie op je onderzoek:
Iedere keer dat ik over mijn onderzoek mag vertellen vind ik dat ontzettend leuk. Het tofste is wanneer je een groep zelf aan het denken krijgt en er discussie ontstaat. Zoals een student ooit zei: ‘Rosa laat me op een andere manier nadenken’.


Ik en de media:

Interview op NPO Radio 1

Opinie in de Volkskrant

Column voor de Maand van de Geschiedenis

Promotievideo voor de Maand van de Geschiedenis

Column voor Over de Muur

Interview voor DTV Oss

Interview voor BNR Nieuwsradio

Interview voor Radio Swammerdam

Interview voor Trouw

Interview voor Brabants Dagblad

Interview voor Nu.nl

Alle publicaties van Rosa Kösters