Eveline Groot
Faces of Science

Eveline Groot

Filosofie, EUR

  • email
  • x
  • linkedin

"Waar zijn alle vrouwenstemmen gebleven in de geschiedenis van de filosofie?"


Wie:
Eveline Groot


Wat:
Filosoof in de geschiedenis van de filosofie.


Waar:
Erasmus Universiteit Rotterdam.


Studie:
Bachelor en research-master filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en de master Ancient Philosophy aan de Universiteit van Edinburgh.


Promotie gaat over:
Ik onderzoek de filosofische ideeën van de Franse filosofe Germaine de Staël (1766–1817) over de menselijke natuur, moraliteit en politiek. Daarnaast besteed ik aandacht aan de herwaardering van vrouwelijke denkers in de geschiedenis van de filosofie. Als meer dan de helft van de wereldpopulatie bestaat uit vrouwen, waar zijn dan alle vrouwenstemmen gebleven in de geschiedenis van de filosofie? En wat betekent het gebrek aan deze geluiden voor de ontwikkeling van ons denken?


Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik hou van het doen van onderzoek op het grensvlak tussen filosofie, geschiedenis en feminisme. Tijdens mijn master viel me ineens op dat alle filosofen die ik op de universiteit had bestudeerd mannen waren. Ik kon me niet voorstellen dat er geen vrouwelijke denkers waren geweest en ik ging naar ze op zoek. Wat blijkt: elke periode kent beroemde vrouwen in de filosofie, we zijn ze alleen vergeten. Zelf stuitte ik tijdens mijn zoektocht op het boek Over Duitsland (De l’Allemagne) van Germaine de Staël uit 1810. Het boek werd toentertijd een grote bestseller, omdat zij voor het eerst de Duitse cultuur, literatuur en filosofie naar het Franse taalgebied bracht. In dit boek beschreef ze vooral het werk van mannen, maar op zo’n intelligente manier dat ik dacht: zij is zelf vast ook een originele denker. Daar begon mijn fascinatie voor De Staëls filosofische denken.


Geboren:
in 1989


Leukste aan wetenschapper zijn:
Je mag je verdiepen in de prachtigste ideeën, ze uitpluizen, beschrijven en erover in gesprek met anderen.


Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Ontdekken dat er een hele wetenschappelijke gemeenschap bezig is met een vergelijkbaar onderzoeksproject (vergeten vrouwen uit de geschiedenis van de filosofie) en dat jullie bevindingen elkaar versterken.


Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Ik vind het lastig om mijn onderzoek goed toe te spitsen en af te bakenen. Er zijn vaak zoveel mooie lijnen en perspectieven te onderzoeken. Soms moet je je enthousiasme inperken en je op één aspect richten.


Hobby’s:
Musea, opera’s en concerten bezoeken, dansen, boeken lezen en kleding naaien.


Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik wil het clichébeeld van de filosoof als ‘oude-witte-man-met-baard’ doorbreken en mensen enthousiast maken over het denken van Germaine de Staël – een van de meest invloedrijke personen aan het eind van de 18e eeuw.


Wie is je grote voorbeeld?:
Krachtige en inspirerende vrouwen, denkers en schrijvers op wiens schouders ik sta. De lijst is lang, maar een paar vrouwen zijn: Martha Nussbaum, Diotima, Simone de Beauvoir, Olympe de Gouges en natuurlijk Germaine de Staël.


Wat wilde je worden toen je 7 was:
Gynaecoloog of kinderrechter.


En toen je 17 was:
Historicus.


Leukste reactie op je onderzoek:
Studenten die geïnspireerd raken om De Staëls werk zelf te lezen.


Ik en de media:

www.evelinegroot.nl

www.bijnaderinzien.com

Alle publicaties van Eveline Groot