Amir Taha
Faces of Science

Amir Taha

Historicus, UvA

  • email
  • x
  • linkedin

"Opstanden komen niet uit de lucht vallen"


Wie:
Amir Taha

Wat:
Historicus

Waar:
Universiteit van Amsterdam

Studie:
Geschiedenis

Promotie gaat over:
Politieke mobilisatie in Irak 1979-1991.

Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik was van jongs of aan geïnteresseerd in geschiedenis en haalde altijd hoge cijfers ervoor. Ik kwam erachter dat veel maatschappelijke issues, conflicten en dominante ideeën makkelijker te doorgronden zijn als je ze in de historische context plaatst. Geschiedenis gaf mij de intellectuele handvaten om niet alleen mijn plek in de maatschappij te begrijpen maar ook de maatschappij zelf.

Geboren:
16 februari 1992.

Leukste aan wetenschapper zijn:
De relatieve vrijheid om op je eigen tempo, manier en inzicht een wetenschappelijk project uit te voeren. Ik kan mijn tijd zelf indelen en doen wat ik altijd graag al deed: lezen, onderzoeken, schrijven. In aanvulling geeft de wetenschap je een platform om in contact te komen met verschillende collega’s van heel de wereld (van west naar oost) die je perspectief op zaken alleen maar verrijkt.

Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Dat voor veel mensen de geschiedenis leeft. Door middel van interviews kwam ik er al snel achter dat de recente geschiedenis nog steeds een dagelijkse rol speelt, zowel in Nederland als in Irak. De geschiedenis is nog niet geschiedenis.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Ik doe onderzoek naar een redelijk politiek gevoelig onderwerp, westerse interventie, de erfenis van Saddam Hoessein in Irak of de polarisaties rondom de 1991 opstand. Je leert al snel dat alles wat je zegt politieke en maatschappelijke implicaties heeft, zowel in Nederland als in Irak. Hierdoor moet je altijd heel goed opletten wat je wel en niet zegt, en een brede mensenkennis hebben om te weten hoe je over je onderzoek praat, zonder de inhoud te verwateren.

Hobby’s:
Het is een cliché dat de hobby van een historicus lezen is, maar daarnaast hou ik van schilderen en tekenen. Evenals in natuurlandschappen wandelen. Ik kijk ook graag films.

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Dat ik kan aantonen dat geschiedenis helpt om je eigen tijd te begrijpen en dat mensen op de hoogte raken van de impact van langetermijnontwikkelingen op ons leven vandaag de dag.

Wie is je grote voorbeeld?:
Mijn ouders

Wat wilde je worden toen je 7 was:
Wetenschapper, denk ik

En toen je 17 was:
Weet ik niet hellemaal meer

Leukste reactie op je onderzoek:
De gastvrijheid en openheid van de mensen die ik interview is goud waard.

Ik en de media

The East is a Podcast interview

The East is a Podcast interview

The Conversation
Iraq now
Iraq now

Alle publicaties van Amir Taha