Gladys Akom Ankobrey
Faces of Science

Gladys Akom Ankobrey

Antropologie, UM

  • email
  • linkedin

"Hoe is het om op te groeien tussen Ghana en Nederland?"


Wie:
Gladys Akom Ankobrey


Wat:
Antropologe


Waar:
Maastricht University


Studie:
Bachelor culturele antropologie aan de Universiteit van Amsterdam en de master Migration & Diaspora studies aan SOAS (School of Oriental and African Studies) in Londen.

Gladys Akom Ankobrey

Inge Hoogland voor Faces of Science/NEMO Kennislink


Promotie gaat over:
De schoolervaringen en aspiraties van mobiele Nederlands-Ghanese jongeren.


Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik graag de obstakels wil aankaarten waar jongeren tegen aanlopen in het Nederlandse onderwijssysteem maar ook de mogelijkheden die ze hebben vanwege hun connecties met andere landen.


Geboren:
21 juni 1992, Utrecht


Leukste aan wetenschapper zijn:
Uitzoeken wat alledaagse situaties en ervaringen mij kunnen vertellen over maatschappelijke vraagstukken rondom migratie, onderwijs en diversiteit. Ik denk graag kritisch na over dingen die vanzelfsprekend lijken. Daarnaast vind ik het heel leuk om nauw contact te hebben met de jongeren waar ik onderzoek naar doe.


Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Wanneer ik een nieuwe golf van inspiratie voel opkomen. Vooral op momenten dat ik vastliep, zoals toen ik bezig was met het schrijven van mijn onderzoeksvoorstel, was dit een boost voor mijn zelfvertrouwen.


Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Niet overweldigd raken door de hoeveelheid aan informatie die ik verzamel. En omgaan met het gevoel dat ik nooit genoeg doe maar voortdurend met mijn onderzoek bezig ben in mijn hoofd.


Hobby’s:
Films en documentaires kijken, lezen, reizen, zingen en events bezoeken over maatschappelijke thema’s.


Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik hoop mijn onderzoek toegankelijk te maken voor een groter (jong) en divers publiek, inclusief mijn onderzoeksdeelnemers. Bloggen voor FoS biedt mij de kans om deelnemers op nieuwe manieren te betrekken bij mijn onderzoek. Door licht te werpen op hun verhalen wil ik laten zien hoe divers de onderwijservaringen van jongeren zijn. Ook vind ik het belangrijk om jongeren aan te spreken die geïnteresseerd zijn in het doen van onderzoek maar denken dat zij niet in de academische wereld passen. Bijvoorbeeld omdat zij denken dat ze niet voldoen aan het beeld van de ‘wetenschapper’ (witte, oudere man) of slim genoeg zijn. Zo dacht ik namelijk ook! Door mijn persoonlijke verhaal te delen hoop ik bij te dragen aan het doorbreken van dit beeld.


Wie is je grote voorbeeld?:
Er zijn meerdere mensen tegen wie ik opkijk vanwege hun persoonlijkheid, levensstijl en/of de verschillende manieren waarop ze strijden voor een rechtvaardige en duurzame wereld. Ik laat me door hen inspireren maar dat betekent niet dat ik persé hetzelfde pad wil bewandelen.


Wat wilde je worden toen je 7 was:
Juffrouw of zangeres.


En toen je 17 was:
Journalist. Na het afronden van de middelbare school schreef ik me in voor de School voor de Journalistiek. Niet lang voordat de studie zou beginnen ontdekte ik de studie antropologie en besloot zonder twijfel mijn studiekeuze te veranderen.


Leukste reactie op je onderzoek:
Dus je krijgt betaald om met jongeren te praten, activiteiten met hen te ondernemen, en tripjes te maken naar Ghana? Zo’n baan wil ik ook wel! (een deelnemer uit mijn onderzoek)

Alle publicaties van Gladys Akom Ankobrey