Aafje de Roest
Faces of Science

Aafje de Roest

Letterkundige, UL

  • email

"Hoe vormen jongeren hun culturele identiteit aan de hand van hedendaagse Nederlandse hiphop?"


Wie:
Aafje de Roest


Wat:
Letterkundige (Moderne Nederlandse letterkunde)


Waar:
Universiteit Leiden


Geboren:

6 mei 1993, Amsterdam


Promotie gaat over:

Hoe jongeren hun culturele identiteit vormen aan de hand van hedendaagse Nederlandse hiphop.Studie:

BA Nederlandse Taal en Cultuur (Universiteit Utrecht) & RMA Nederlandse letterkunde (Universiteit Utrecht & Universiteit van Amsterdam)


Ik koos dit vakgebied omdat:

Er op een brede manier gekeken wordt naar de rol van taal, literatuur en cultuur in de Nederlandse maatschappij. Ik wil weten welke verhalen mensen vertellen en welke niet. En ook hoe ze dat doen, welke taal ze ervoor gebruiken, welke patronen of bijzonderheden erin te ontdekken zijn, welke structuren erachter liggen, welke betekenis ze kunnen hebben en hoe je aan de hand van verhalen veel kan leren over jezelf en anderen.


Leukste aan wetenschapper zijn:
Je tijd mogen besteden aan het lezen, schrijven en denken over complexe vraagstukken. Vaak zet ik vraagtekens bij dingen die voor anderen gewoon lijken. Die nieuwsgierigheid wordt beloond in de wetenschap: je mag er kritisch over doordenken. Studenten inspireren om ook op zoek te gaan naar wat hen verbaast of intrigeert, en dat om te zetten naar een wetenschappelijk onderzoek, vind ik ook heel leuk.

Campagne van Top Notch en Adidas over sociale impact onder jongeren

Nikki van Toorn voor NEMO Kennislink


Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Eurekamomenten, als je opeens doorhebt hoe iets zit. En als je dat dan vervolgens met de juiste woorden weet op te schrijven. Dat is een heerlijk gevoel, misschien wel het beste dat er is.
Een ander, heel bijzonder moment was toen mijn masterscriptie de Vliegenthart Scriptieprijs van de Universiteit Utrecht won. Of toen ik laatst betrokken werd bij een campagne van Top Notch en Adidas over sociale impact onder jongeren. Op zo’n moment raken wetenschap en samenleving elkaar, dat vind ik belangrijk. Ik weet haast niet welk moment ik moet kiezen, het zijn er zoveel!


Moeilijkste aan wetenschapper zijn:

Publiceren over je onderzoek gaat langzaam, terwijl de jeugdcultuur die ik onderzoek zich razendsnel ontwikkelt. Ik vind het belangrijk dat wetenschappelijk onderzoek inspeelt op de actualiteit, maar soms komt een artikel pas een jaar later uit. Ik ben best ongeduldig en wil mijn ideeën en gedachten erover dan al eerder wereldkundig maken. Mijn oplossing? Meer publiceren op blogs en op populair-wetenschappelijk platforms. En mezelf streng toespreken: de inzichten uit mijn wetenschappelijke artikelen zijn natuurlijk ook later nog hartstikke relevant.
Hobby’s:

Muziek, boeken lezen, barre (een soort ballet), naar de film gaan, fietsen op mijn racefiets en vooral ook vaak afspreken met mijn lieve vrienden om gezellig te eten, wijn te drinken en te kletsen tot het donker wordt.

*
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:*
Jongeren te enthousiasmeren voor de wetenschap, en dan vooral voor de studie Nederlands. Je leert er zo ongelofelijk veel: echt goed schrijven, lezen, je verwoorden, taal en tekst analyseren en interpreteren. Van populaire cultuur tot hermetische poëzie – ik wil inzicht geven in hoe leuk het is om een onderzoeker te zijn in de Neerlandisitiek.


Wie is je grote voorbeeld:

Ik heb niet echt één voorbeeld, maar ik bewonder eigentijdse, intellectuele vrouwen. Schrijfsters als Jia Tolentino, Karin Amatmoekrim en Zadie Smith, wetenschappers als Judith Butler en Imani Perry, en in de kunst regisseur Daria Bukvić en artiesten Tabitha en S10.


Wat wilde je worden toen je 7 was:

Journalist of illustratrice (dat je daarvoor goed moet kunnen tekenen, negeerde ik voor het gemak maar even)


En toen je 17 was:

Nog steeds journalist – ik ontdekte pas na een (overigens faliekant mislukt) mondeling Moderne Nederlandse letterkunde in het eerste studiejaar dat ik dit eigenlijk toch wel zo leuk vond dat ik verder wilde in de wetenschapLeukste reactie op je onderzoek:

Als de jongeren naar wie ik onderzoek doe mijn werk waarderen, van op middelbare scholen tot op de universiteit. Toen ik laatst aan een ROC lesgaf liet een leerling me weten dat hij nog niet eerder zo was aangesproken door een college als die dag. Dat soort uitspraken zal ik altijd onthouden.

*

Ik en de media:*

blog van LeidenArtsinSociety

NPO 1

Nieuwe Liefde

Universiteit Utrecht

“Campagne ‘Change is a Teamsport’ met Top Notch & Adidas”:

Wilde Haren Podcast met Vincent Patty

Alle publicaties van Aafje de Roest