Constant Swinkels
Faces of Science

Constant Swinkels

Ecoloog, RU

  • email
  • linkedin

"Hoe simpel het ook lijkt, de natuur is immens complex"


Wie:
Constant Swinkels

Wat:
Ecoloog

Waar:
Radboud Universiteit Nijmegen

Studie:
Bachelor Biologie en Research Master Biology met specialisatie communities and ecosystems in Nijmegen

Promotie gaat over:
Plant-insect-gemeenschappen

Constant onderzoekt een orchidee

Dirk Hilbers voor NEMO Kennislink


Ik koos dit vakgebied omdat:
Ecologie mij al fascineert sinds ik een kind was. Hoe kan het nu dat we zo’n grote biodiversiteit op aarde hebben en dat veel verschillende soorten op een plek samenleven? Hoe vegetatie in een gebied insectengemeenschappen faciliteert begrijpen we bijvoorbeeld nog slecht. Zo kan ik eindeloos blijven ontdekken. Daarnaast is deze kennis opdoen ook nog eens zeer relevant aangezien we momenteel in rap tempo veel insecten kwijtraken (insect apocalypse)

Geboren:
1995

Leukste aan wetenschapper zijn:
De verscheidenheid van het werk. Natuurlijk denk je meteen aan diepgaand wetenschappelijk onderzoek met moeilijke data-analyse en dat is ook een belangrijk onderdeel en super interessant. Maar dit wissel ik af met lesgeven over het belang van biodiversiteit, lezingen geven, congressen bezoeken, helpen bij onderzoek van collega’s en lekker vaak buiten data verzamelen. Allemaal erg leuke onderdelen en soms is het ook erg fijn om even niet met je hoofd in de data te zitten.

Meest bijzondere moment als wetenschapper:
In 2020 schreef ik een Nederlandstalig artikel over bijengemeenschappen op dijken. Nu nog steeds krijg ik van waterschappen bericht dat ze dit artikel er bij hebben gepakt aangezien ze bezig zijn met het verbeteren van de biodiversiteit op de dijk. Het idee dat ik door het uitoefenen van mijn hobby nu (een heel klein beetje) bijdraag aan het versterken van de Nederlandse natuur is toch wel erg gaaf.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Focus. Er is zoveel leuks te doen en nee zeggen is nou niet bepaald mijn sterkste kant.

Hobby’s:
Eigenlijk alles met natuur. Zeker in het voorjaar en de zomer ben ik in mijn vrije tijd voornamelijk buiten te vinden. In de winter is boeken lezen ook erg leuk. En me verdiepen in wijnen: met een Franse oma ontkom ik daar niet aan.

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik wil mensen graag meegeven hoe fascinerend en complex de natuur kan zijn. Omdat natuur overal te vinden is heeft iedereen er al snel een mening over. Het is geweldig om te zien dat natuur voor zoveel mensen belangrijk is, maar vaak doen de meningen geen recht aan de zeer complexe relaties die achter de natuur die wij zien schuil gaan.

Wie is je grote voorbeeld:
Ik heb een grote lijst met mensen die mij inspireren, vaak omdat zij dingen kunnen waar ik nog enorm veel van kan leren. Andere wetenschappers, vrienden, familie etc. Ik ben echter niet echt een persoon die van grote voorbeelden spreekt, het zijn meestal specifieke eigenschappen van mensen waar ik bewondering voor heb.

Wat wilde je worden toen je 7 was:
Volwassen (maar of dat ooit gaat lukken…)

En toen je 17 was:
Ornitholoog, oftewel vogelaar maar dan professioneel

Leukste reactie op je onderzoek:
Ik werd gevraagd voor een interview als ‘insectenexpert’ door Vince (12 jaar) van Kinderdenktank Beuningen. Hij was super nerveus maar tegelijkertijd helemaal gefascineerd door alles wat ik liet zien. Hij heeft later door het hele dorp zakjes met bloemzaden uitgedeeld met informatie uit het interview erbij.

Ik en de media:

Artikel in Trouw over biodiversiteit op dijken

Openbare “lezing namens de faculteit”:

Live interview InScience festival

Artikel Radboud Recharge

Artikel InScience festival

Filmpje Radboud Universiteit

Alle publicaties van Constant Swinkels