Lieke Lokin
Faces of Science

Lieke Lokin

Rivieronderzoeker, UT

  • email
  • linkedin

"Overal waar water over zand stroomt, ontstaan golven van zand en waarom en hoe ze van vorm veranderen is super interessant!"


Wie:
Lieke Lokin

Wat:
Rivieronderzoeker (Rivierkundig ingenieur)

Waar:
Universiteit Twente

Studie:
Civiele Techniek met als specialisatie Waterbouwkunde

Lieke Lokin

Lieke Lokin voor NEMO Kennislink


Promotie gaat over:
Rivierduinen. Dat zijn een soort golven van zand die over de rivierbodem bewegen. Ze ontstaan in de interactie tussen het stromende water en de zandkorrels op de rivierbodem. Deze golven worden hoger als het water harder stroomt en worden kleiner als de stroming afneemt. Ik wil een model ontwikkelen waarmee ik de grootte kan voorspelen. Zulke voorspellingen helpen om te bepalen wat de maximale vaardiepte is.

Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik wilde weten hoe de wereld om ons heen in elkaar zit. Tijdens mijn studie naar het bouwen van wolkenkrabbers kwam ik erachter dat ik het veel leuker en interessanter vind hoe stromend water het gebied waar dat water doorheen stroomt beinvloedt. Mijn onderzoek is daar een perfect voorbeeld van. De rivierduinen die ik onderzoek ontstaan doordat water over het zand op de bodem stroomt en zo dat zand verplaatst.

Geboren:
1993

Leukste aan wetenschapper zijn:
Ontdekken wat niemand anders heeft ontdekt en daarmee de kennis van de wereld om ons heen vergroten. Daarnaast is het fijn om je ontdekkingen te delen met andere onderzoekers over de hele wereld en daarmee leer je ook veel verschillende mensen kennen.

Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Na een lange data-analyse waarbij de computer meer dan een dag aan het rekenen is geweest, een eerste figuur maken en voor het eerst de resultaten zien. En als die dan kloppen met de vermoedens die je hebt is dat al helemaal leuk.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Je bent de expert op jouw vakgebied. Zeker bij een promotieproject werk je voornamelijk alleen aan jouw onderzoek. Dat kan soms eenzaam zijn, vooral tijdens de coronaperiode. Want vaak is het heel fijn om je ideeën of bevindingen met collegawetenschappers te delen en te bediscussiëren om zo een stapje verder te komen. Dat is nu wat lastiger door de beperkingen.

Hobby’s:
Hockey, fietsen, bakken (koekjes, taart en brood) en koken samen met en voor vrienden.

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Te laten zien dat het onderzoek naar rivieren, waarvan we al best veel weten, nog lang niet af is. En dat daar nog hele leuke onderwerpen liggen om te bestuderen.

Wie is je grote voorbeeld:
Op wetenschappelijk gebied niet echt iemand, voor het leven is dat mijn oma.

Wat wilde je worden toen je 7 was:
Violist, dat wist ik toen heel zeker

En toen je 17 was:
Civiel ingenieur, maar dan gespecialiseerd in bouwen.

Leukste reactie op je onderzoek:
Toen ik net wist dat je de promotieplek had gekregen, legde ik het onderwerp aan mijn zusje uit. Zij heeft een 100% andere achtergrond, niet technisch. Ik legde haar uit dat wat ik onderzoek, ook zichtbaar is op het strand bij eb. Dan zie je in de geulen op het strand allemaal ribbeltjes. Deze ribbels onderzoek ik, alleen liggen ze op de rivierbodem en zijn ze veel groter. Net zo hoog als ik groot ben en langer dan een voetbalveld. ‘Cool, ik begrijp nu al wat jij gaat doen!’ zei mijn zusje.

Alle publicaties van Lieke Lokin