Tibisay Sankatsing Nava
Faces of Science

Tibisay Sankatsing Nava

Wetenschapscommunicatie, KITLV

  • email

"Hoe zorgen we ervoor dat erfgoedonderzoek aansluit op de belangen van Caribische mensen?"


Wie:
Tibisay Sankatsing Nava


Wat:
Wetenschapscommunicatie & community engagement


Waar:
Koninklijk Instituut voor Taal-, Land en Volkenkunde


Studie:
Liberal Arts & Sciences (University College Utrecht) in de richtingen biologie en museologie.


Promotie gaat over:
Publieksparticipatie in wetenschappelijk onderzoek in het Caribisch gebied. Ik wil weten hoe we samen met niet-wetenschappers onderzoek kunnen doen. Dus: samen onderzoeksvragen schrijven, data verzamelen en analyseren, publiceren, en communiceren. Ik ben geïnteresseerd in participatie in de wetenschap in het algemeen, maar binnen mijn PhD richt ik me specifiek op erfgoedonderzoek in het Caribisch gebied.


Ik koos dit vakgebied omdat:
Al heel lang wordt maar door een hele kleine, exclusieve groep besloten wat voor onderzoek er gedaan wordt. Ik wil me, samen met veel anderen, inzetten om dit open te breken. Als we samen onderzoek ontwikkelen, uitvoeren en publiceren, hebben we heel veel aan elkaar. En dat zorgt voor interessantere vragen, duurzamere oplossingen en onderzoek met meer (maatschappelijke) impact. Ik vind het ook heel belangrijk om me bezig te houden met de Caribische eilanden, omdat ik daar zelf vandaan kom.


Geboren:
In Caracas, Venezuela en opgegroeid op Aruba.


Leukste aan wetenschapper zijn:
Ik mag als onderzoeker veel reizen, en ik leer daardoor leuke en inspirerende mensen kennen die niet alleen mijn werk maar ook mijn leven positief beïnvloeden.


Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Ik ben nog aan het begin van mijn PhD. Soms voelt zo’n lang promotietraject een beetje onhaalbaar. Het einde is nog lang niet in zicht. Het helpt heel erg om mensen op te zoeken die dit begrijpen, enthousiast meedenken en prikkelende vragen stellen. En om niet te streng te zijn tegen mezelf, het moet vooral leuk zijn!


Hobby’s:
Ik heb geen tuin maar houd heel erg van planten, dus mijn huis is helemaal vol met kamerplantjes! Verder doe ik graag aan dans en yoga. Ik ga vaak op reis (ook voor mijn onderzoek) en dan probeer ik altijd de natuur op te zoeken. Ik vind bijvoorbeeld duiken erg leuk en nog altijd een beetje spannend.


Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik hoop dat meer mensen zien dat de wetenschap geen ivoren toren hoeft te zijn. Ik wil laten zien dat er ook andere manieren zijn om onderzoek te doen. Ik ben zelf nog op zoek naar hoe dat kan, en ik hoop jullie mee te nemen in mijn zoektocht.


Wie is je grote voorbeeld:
Maar een persoon kiezen is lastig. Het eerste waar ik aan denk zijn de mensen die zich inzetten om de wetenschap een inclusieve en gezellige plek te maken voor ons allemaal.


Wat wilde je worden toen je 7 was:
Schooljuf of… dolfijnenoppas?


En toen je 17 was:
Toen ik 17 was vond bijna iedereen dat ik medicijnen moest studeren. Dat was zo’n beetje het enige waarvan ik zeker wist dat ik het niet wilde. Toch heb ik lang getwijfeld. Wel wist ik dat ik ‘iets met mensen’ wilde, en dat ik projecten opzetten heel erg leuk vond. Ook wilde ik een steentje bijdragen aan sociale rechtvaardigheid. Dat is nu nog steeds mijn antwoord op de vraag wat ik later wil worden.


Leukste reactie op je onderzoek:
Als mijn lieve collega’s op de eilanden zeggen dat ze graag samenwerken en trots zijn op wat we samen hebben bereikt. Dat is wat mij het meeste motiveert.


Ik en de media:
Internationale tentoonstelling Caribbean Ties te zien in Museon
Post-coloniality and decoloniality central at academic symposium

Leidraad

‘25 Jaar “Wetenschap met Impact”:

Symposium Gedeeld Caribisch erfgoed; gedeelde toekomst?

Apertura Exposicion “Lasonan Caribeño Aruba” na Museo Arqueologico

NAMA and F1403 Excited with Caribbean Ties Aruba Expo

Magazine Caribbean Ties

Alle publicaties van Tibisay Sankatsing Nava