Sophie Reinders
Faces of Science

Sophie Reinders

Historisch letterkundige, RU

  • email
  • x

"De levens van adellijke vrouwen in de zestiende eeuw zijn razend interessant."


Wie:
Sophie Reinders


Wat:
Promovendus en docent historische Nederlandse letterkunde.


Waar:
Radboud Universiteit in Nijmegen


Studie:
Bachelor Nederlandse taal en cultuur met een minor Europese studies, Researchmaster letterkunde, beide aan de Universiteit van Amsterdam.


Promotie gaat over:
Vriendschapsboekjes (‘alba amicorum’) van adellijke meisjes uit de late zestiende en vroege zeventiende eeuw.


Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik van lezen, schrijven, geschiedenis en filosofie hou en dit allemaal samenkomt in de historische letterkunde. Ik vind het geweldig om meer te weten te komen over stukjes geschiedenis die we nog niet kenden en om niet alleen inzicht te krijgen in tijden die al lang voorbij zijn, maar daarbij ook veel te leren over (overeenkomsten en verschillen met) onze eigen tijd.


Geboren in:
Rotterdam (19 oktober 1984)


Leukste aan wetenschapper zijn:
De vrijheid die je hebt, de variatie in je werkzaamheden en de creativiteit die je erin kwijt kunt. Ik onderzoek bronnen in archieven, ik schrijf, ik geef lezingen, ik bezoek congressen in binnen- en buitenland, geef college aan studenten en bij dat alles kraak ik mijn hersenen continu tot het uiterste.

privearchief Sophie Reinders


Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Dat je je vrij vaak heel dom voelt. Je werkt met allemaal slimme mensen en wat onderzoek doen betreft moet je vaak heel lang puzzelen tot je iets echt begrijpt. De momenten waarop de puzzelstukjes van je onderzoek op hun plek beginnen te vallen zijn overigens geweldig en maken alle onzekerheid, het getwijfel en geploeter meer dan waard!


Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Heel veel, bijvoorbeeld de ontdekking van een nieuw album amicorum op kasteel Twickel en een student die zei mijn colleges heel leuk te vinden. Een van de mooiste momenten was mijn reis naar een congres in Baltimore (VS) aan de Johns Hopkins University. De binnenkomst in de prachtige George Peabody Library (zoek maar eens op via google afbeeldingen!) vergeet ik nooit meer.


Hobby:
Lezen, films kijken, niet-wetenschappelijk schrijven, musea bezoeken, door grote steden dwalen en piano spelen. Oh, en ik ben gek op mode en lees veel modetijdschriften waar ik mooie plaatjes uitscheur die ik vervolgens op de muur plak.


Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
 Dat mensen enthousiast worden over mijn onderzoek en er iets van leren, maar vooral ook dat ze zien hoe leuk het is om een wetenschapper te zijn. Verder wil ik scholieren laten zien wat je allemaal met een studie Nederlandse taal en cultuur kunt doen en dat de studie Nederlands heel anders en veel breder is dan het middelbare schoolvak Nederlands.


Wie is je grote voorbeeld:
Binnen de wetenschap is dat Lisa Jardine. Zij heeft niet alleen prachtige boeken geschreven, maar was – ze is helaas onlangs overleden – een wetenschapper die ook veel waarde hechtte aan het geven van goed onderwijs en bovendien altijd haar best deed om andere wetenschappers te steunen en verder te helpen. Zo’n wetenschapper wil ik zelf ook graag zijn: goed in onderzoek en onderwijs én een fijne collega.


Wat wilde je worden toen je 7 was?:
Pianiste


En toen je 17 was?
 Toen droomde ik van het schrijven van een roman (stiekem doe ik dat nog steeds…)


Leukste reactie op je onderzoek:
‘Dus Facebook bestond 400 jaar geleden eigenlijk ook al?!’ en ‘Dit is echt een onderwerp dat heel goed bij jou past!’

Website van Sophie
Radiointerview bij Spijkers met koppen (vanaf 37:40)
Tv optreden bij RTV Oost (vanaf 26:20)
Weblog van de afdeling waar Sophie werkt
Wetenschappelijke publicaties van Sophie
Publicaties over Sophie’s onderzoek voor een breder publiek
Sophie’s onderzoek in de media
Andere dingen die Sophie geschreven heeft

Alle publicaties van Sophie Reinders