Wat was er eerst, de kip of het ei?
De oud-Griekse filosoof Plutarchus brak er zich rond het jaar 100 al het hoofd over. Tweeduizend jaar later houdt die vraag ons nog steeds bezig. Wat zeggen biologen erover? En wat vertelt dit ons over evolutie?
De oud-Griekse filosoof Plutarchus brak er zich rond het jaar 100 al het hoofd over. Tweeduizend jaar later houdt die vraag ons nog steeds bezig. Wat zeggen biologen erover? En wat vertelt dit ons over evolutie?
Water en een gasmengsel. Meer hebben dé bouwstenen van het leven niet nodig. In 1953 zette het Miller-Urey-experiment de wereld op z’n kop. Hoe zou een oersoepexperiment er nu uitzien?
Susanne van den Brink neemt ons mee in haar onderzoek naar embryomodellen waarmee ze stamcellen hoopt te maken voor patiënten die een beenmergtransplantatie nodig hebben.
Veel landen hebben alles over voor een koppositie in de ruimterace. Ondertussen krijgen we voor de klimaatproblemen nauwelijks de handen op elkaar. Wat kunnen we leren van de ruimtemissies?
Dove en slechthorende leerlingen ervaren veel drempels in het onderwijs. De akoestiek van veel lokalen is niet optimaal, maar bewustwording is wel de belangrijkste sleutel naar inclusief onderwijs.
De winter komt eraan. Als je de hele dag op school of op je werk zit, zie je deze maanden soms nauwelijks daglicht. Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je weinig zonlicht ziet? Kan een lamp een winterdip voorkomen?
Steeds vaker liggen er ook in Nederland cadeautjes onder de boom. Met name spelletjes en gadgets vallen bij volwassen ontvangers in de smaak. Onze redactie tipt er een paar met een wetenschappelijk tintje.
Medicijnen die niet worden gebruikt, eindigen in de verbrandingsoven of worden door de wc gespoeld, wat allebei een flinke milieu-impact heeft. Zuiniger geneesmiddelen voorschrijven is de oplossing, zo laat een apotheker in het Noord-Brabantse Asten al jarenlang zien. Brede invoering van zijn ...
Internetklokken zijn tot op de milliseconde nauwkeurig, maar dat is niet voor alle toepassingen precies genoeg. Zo moet een elektriciteitsnet met alleen duurzame energiebronnen sneller kunnen schakelen om stabiel te blijven.
Bestaat er een kortst mogelijke afstand? Dat vroeg een van onze lezers zich af. Ook voor natuurkundigen is dit een belangrijke, maar moeilijk te beantwoorden vraag.
De Universiteit van Nederland bestaat tien jaar. Dat viert ze met een theatertour waarin wetenschappers op een podium de colleges geven waar het online platform om bekendstaat. NEMO Kennislink nam een kijkje.
Door klimaatverandering krijgen planten en dieren te maken met een warmere wereld en een lucht met meer kooldioxide. Een lezer vroeg zich af: hoe evolueert het leven als de hoeveelheid CO2 toeneemt? In deel 2 van een tweeluik: het landleven.
Waarom willen mensen eigenlijk altijd weten of je een man of een vrouw bent? Psycholoog Mark Hommes (Open Universiteit) legt uit waarom ons brein de neiging heeft om in hokjes te denken.
Vreemde talen leren doe je vooral als je jong bent en op school zit. Toch is het juist op latere leeftijd ook heel goed om een nieuwe taal te leren. Om je geheugen te trainen en voor de sociale contacten.
De overheid trekt miljoenen euro’s uit om de bouw met natuurlijke materialen te stimuleren. Nu worden materialen als vlas, gras en hout nog maar sporadisch gebruikt. Waarom is biobased bouwen een goed idee?
We kunnen genieten van een eindeloze stroom prachtige plaatjes van het heelal, maar de gelikte afbeeldingen die astronomen produceren zijn het resultaat van complexe beeldbewerking. Hoe echt zijn astronomische foto’s?
Stel je voor: een toekomst waarin klimaatverandering rampzalige gevolgen heeft, maar waarin de mensheid er toch in slaagt het roer om te gooien. Het gebeurt in de nieuwe sciencefictionroman van Kim Stanley Robinson. Wat zeggen wetenschappers ervan?
In het nieuwste sciencefictionboek van Kim Stanley Robinson slaagt de mensheid er na grote klimaatrampen toch in de klimaatcrisis het hoofd te bieden. Het boek is een voortzetting van wat in de wetenschap al bekend is, zegt de schrijver. “Willen we de menselijke beschaving behouden, dan ...
In een nieuwe serie voor De DNA dialogen stellen we ons de vraag: dat ingrijpen in embryonaal DNA, is het wel nodig? We hebben toch ook al zoiets als PGT, ook wel embryoselectie genoemd? Maar is dat ook zo? Een korte geschiedenis.
In het complexe debat over het aanpassen van embryo-DNA wordt vaak het argument genoemd dat we al genoeg hebben aan embryoselectie. Klinisch embryoloog en landelijk coördinator PGT Edith Coonen vindt van niet.
In het complexe debat over het aanpassen van embryo-DNA wordt vaak het argument genoemd dat we al genoeg hebben aan PGT, oftewel embryoselectie. Maar is dat ook zo?
Je kunt in Nederland op verschillende manieren voorkomen dat je je erfelijke aandoening doorgeeft aan je kinderen. Embryoselectie is daar een van. In de toekomst komt daar misschien wel CRISPR-Cas bij. Een welkome aanvulling, of niet?
De zorgsector is een van de grootste vervuilers van ons land. De sector stoot veel CO2 uit, verbruikt veel water en energie, en zet elke dag talloze zakken afval aan de straat. In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht onderzoeken we of dat milieuvriendelijker kan.
Correctere diagnoses, betere behandelplannen en minder saai werk voor de arts. De beloften van AI in de medische wereld zijn groot. Maar wat AI nu al kan in de gezondheidszorg wordt nog wel eens overdreven. Voordat AI echt overal dagelijkse praktijk is, moeten technici én artsen aan de bak.
Heb jij een kort lontje? Raak je vaak betrokken bij opstootjes? Dan biedt de wetenschap een oplossing: door je hersenen een klein beetje onder stroom te zetten, kun jij meer grip krijgen op je emoties.
De stormachtige ontwikkeling van zonnepanelen overtreft onze verwachtingen. Inmiddels zijn de meeste experts er dan ook over uit: zonnepanelen gaan in de toekomst wereldwijd de meeste energie produceren. Dat klinkt als goed nieuws, maar is het dat wel?
De Embryowet is geen onderwerp van belang bij de aanstaande verkiezingen. Toch gaan er mogelijk veranderingen plaatsvinden die ingrijpende gevolgen kunnen hebben.
Om goed te kunnen werken hebben jouw laptop en smartphone, maar ook pinautomaten en kerncentrales de juiste internettijd nodig. Wat gebeurt er als hackers die systeemtijd aanpassen? “We hebben in Europa al een aantal alarmerende incidenten meegemaakt.”
Om erachter te komen hoe het zonnestelsel er miljoenen jaren geleden uitzag, moet je niet naar boven kijken, maar juist naar beneden. Oeroude aardlagen bevatten namelijk sporen van vroegere klimaatveranderingen, die het gevolg waren van duw- en trekwerk van andere hemellichamen.
Hygiëne is belangrijk om de overdracht van bacteriën, schimmels en virussen tegen te gaan. Zo kun je voorkomen dat je ziek wordt. Maar wanneer is je huis schoon genoeg? En kan je huis ook te schoon zijn? NEMO Kennislink zocht het uit.