Niet meer de oude na corona
Niet iedereen herstelt volledig na een corona-infectie. Wetenschappers onderzoeken hoe dat kan, maar veel is nog altijd onduidelijk.
Niet iedereen herstelt volledig na een corona-infectie. Wetenschappers onderzoeken hoe dat kan, maar veel is nog altijd onduidelijk.
Hoe komt het dat sommige mensen zich binnen verstoppen, het liefst met de airco op volle toeren, terwijl de buurman languit in de tuin ligt te genieten?
Klimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: stoppen met kleding shoppen.
Onlangs groeiden wetenschappers plantenweefsel en algen zonder licht. Kunnen we zo – in hoge, donkere gebouwen – onze voedselketen duurzaam draaiende houden en 10 miljard monden voeden in 2050?
Wetenschappers proberen al decennialang een stamboom van alle levende wezens op aarde te maken. Dit helpt hen bij het ontwikkelen van medicijnen en het aanpassen van gewassen.
Klimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: experimenteren met veganistisch eten.
Onderzoekers werken aan slimme systemen die tijdig waarschuwen voor droogte, overstromingen en hittegolven, zodat mensen zich kunnen voorbereiden en levens gespaard blijven.
Slaan miljoenen mensen op de vlucht door klimaatverandering? Nee, zo werkt het niet, blijkt uit onderzoek.
Voor sommigen is schrijven in boeken als vloeken in de kerk. Toch vond men het vroeger heel gewoon om aantekeningen te maken in boeken.
Klimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: de voldoening van kapotte spullen repareren.
Filosofen zijn toch mensen die vooral veel vanuit een stoffige kamer in een ivoren toren nadenken? Welnee, natuurlijk niet! Dit laat Pablo Lamberti overtuigend zien. In zijn boek Strijdvaardig Leven maken we kennis met filosofenkrijgers zoals Socrates, Seneca en de Japanse samoerai.
Klimaatbewuster leven? Makkelijker gezegd dan gedaan. Afstand doen van een bestaande leefstijl roept allerlei gevoelens op, ervaart redacteur Mariska van Sprundel. Deze week: jezelf in het reine krijgen.
Klimaatverandering gaat niet overal even snel. De poolgebieden warmen sneller op dan West-Europa. Dat brengt trekvogels in de problemen. Op hun normale vertrektijd uit Nederland komen ze te laat aan in het hoge noorden. Bioloog Kees Schreven reist mee op een grote Nederlandse poolexpeditie om ...
Zomervakantie: wordt het dit jaar een camping in Frankrijk, een huisje in Italië of een fijn verblijf in eigen land? De redactie van NEMO Kennislink tipt populair-wetenschappelijke boeken waarmee je deze zomer gegarandeerd goed doorkomt!
Wetenschap is overal. Ook op vakantie is het leuk, om een wetenschappelijk getinte activiteit te ondernemen. De redactie van NEMO Kennislink geeft alvast wat eerste tips. Help je mee de kaart te vullen?
Tot haar schrik ontdekt redacteur Nathalie dat er microplastics in haar zonnebrandcrème zitten. Dat is toch schadelijk voor het milieu en haar gezondheid? Ze legt het voor aan enkele deskundigen.
Sommigen geloven dat vaccinaties gevaarlijk zijn of klimaatverandering niet bestaat. Die ga je niet overtuigen, maar Aart van Stekelenburg ziet dat anders.
Jonge vluchtelingen zijn enorm goed in taal, maar hebben toch moeite met integreren met Nederlanders. Antropoloog Moos Pozzo onderzocht hoe dit komt.
Het is makkelijk om je klein te voelen bij een overweldigend probleem als klimaatverandering. Volgens complexiteitswetenschappers kan je echter wel degelijk een verschil maken.
Sommige woorden waren voorheen normaal, maar zijn nu beledigend. Taalkundige Vivien Waszink inventariseert in haar nieuwste boek hoe we omgaan met de gevoeligheden in het Nederlands.
Nu de nadelen van fossiele energie zich overal wreken, moet de mens zijn energie bewaren. Ingenieurs grijpen daarvoor naar stokoude technologieën.
De verwarming een tikje lager, de auto laten staan; veel Nederlanders doen hun best. Maar in andere landen is ook veel uitstoot. En daar zijn we als Nederlanders ook deels verantwoordelijk voor. Hoe zit dat?
Wij lijken eenzame zielen in een levenloos universum. Intensief zoeken we naar sporen van aliens. Waarom vindt de mens het zo onverteerbaar om alleen te zijn?
NEMO Kennislink prikt een vorkje mee bij Free Café Groningen, en gaat na hoe collectieve acties bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem.
Een bril die je ogen beschermt tegen het blauwe licht van beeldschermen. Voor iedereen die veel tijd achter zijn tablet, telefoon of laptop doorbrengt, klinkt dit natuurlijk fantastisch. Maar werkt het wel? En waarom zouden we onze ogen überhaupt tegen blauw licht moeten beschermen?
In het najaar van 2022 organiseert NEMO Kennislink de Huiskamerdialogen, waar Sophie Kemper als moderator optreedt. NEMO Kennislink sprak met haar over het nut van dialogen.
Waarom voeren mensen oorlog? NEMO Kennislink bekijkt deze vraag de komende weken vanuit verschillende wetenschapsdisciplines. Deze keer spreken we met filosoof Theo de Wit over het gedachtegoed van de Duitse denker Carl Schmitt.
Honden communiceren op allerlei manieren met hun baasje. Zou het niet handig zijn als ze daarvoor echte taal konden gebruiken, vroeg lezer Lonneke zich af. Redacteur Erica zocht het uit.
Helpt minder vlees eten echt tegen klimaatverandering? Waarom voel ik mij schuldig als ik op vliegvakantie ga? In het nieuwe thema ‘Hoe klimaat je raakt’ duikt NEMO Kennislink in de wereld van klimaat en energie. Hoofdredacteur Leon Heuts schrijft over hoe we dit doen: met een inte...
Duurzaam leven is duur. Om groene energie toegankelijk te maken voor alle huishoudens moeten de laagste inkomens voorrang krijgen bij verduurzaming van hun woning, zeggen experts.