‘Mensen denken nog steeds dat vissen geen pijn lijden’
Terwijl we onze huisdieren vandaag in de watten leggen, is het ook belangrijk om stil te staan bij onze veranderende kijk op dieren.
Terwijl we onze huisdieren vandaag in de watten leggen, is het ook belangrijk om stil te staan bij onze veranderende kijk op dieren.
Bijna twee derde van de 76 soorten dagvlinders is bedreigd. Met herintroducties kunnen ze een tweede kans krijgen, al zitten daar wel regels aan. Die officiële weg duurt voor sommige mensen echter te lang.
Wetenschappelijke ontdekkingen worden vaak gezien als één moment waarop alles op z’n plek valt. Maar het gaat bijna nooit zo, schrijft Louise Fresco in haar essay.
De oorlog in Oekraïne maakte het belang van satellietconstellatie Starlink in één klap duidelijk: internet bieden in afgesneden gebieden. Europa werkt hard aan een eigen satellietsysteem: IRIS².
Al zo’n twintig jaar experimenteren ingenieurs met apparaten die zoet rivierwater en zout zeewater mengen en zo elektriciteit produceren. Toch zijn er nergens energiecentrales voor ‘blauwe energie’.
De belangen van de natuur staan soms lijnrecht tegenover die van de mens. Wie komt dan voor haar op? In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht leer je alles over de natuur als rechtspersoon.
In het TV-programma Het Klokhuis worden informatieve onderwerpen afgewisseld met komische sketches. Werkt die humor ook bij zwaardere onderwerpen?
De Nederlandse radiotelescoop LOFAR kan nauwkeurige metingen aan bliksem doen. Wetenschappers hopen ermee te ontdekken hoe onweer ontstaat.
Lange tijd waren taalwetenschappers het erover eens: alleen mensen zijn tot echte taal in staat. Nu pleiten enkele taalkundigen voor een bredere blik op taal.
Poep is meer dan een verzameling etensresten met een nare geur. Wetenschappers zoals Sophie van Zonneveld willen achterhalen wat de bruine derrie zegt over je persoonlijkheid.
Roken in de trein is nog niet zo lang geleden afgeschaft. Jeroen Bommelé van het Trimbos-instituut wil meer aandacht voor ‘derdehands roken’.
Nederland scoort een dikke onvoldoende op waterkwaliteit. Mest is een grote verontreiniger. Hoe zou dat veranderen in een vegan Nederland zonder vlees- en zuivelproductie?
AI-systemen denken vaak in stereotypen, maar ze bedachten die vooroordelen niet zelf. Dat deden wij. Algoritmen zo trainen dat ze vooroordeelvrij zijn, is ontzettend lastig. Diversere datasets en trainingsteams zijn nodig.
We lossen graag snel de biodiversiteits- en klimaatcrisis op, maar gaan daarin voorbij aan rouw en verdriet om wat verloren is gegaan. Langzaam zien wetenschappers en kunstenaars hoe ecologische rouw kan helpen om onze samenleving te veranderen.
In 2018 zag NEMO Kennislink hoe regenwater van heftige buien in Rotterdam werd opgevangen, gezuiverd en ondergronds opgeslagen voor hergebruik. Met dit soort systemen maken we onze steden volgens de bedenkers klimaatbestendiger, maar werkt het vijf jaar later nog steeds?
De levenslange gevangenisstraf wordt gezien als een ‘humanere’ vervanging van de doodstraf. Maar hebben we werkelijk vooruitgang geboekt?
Sommige mensen lijken helemaal geen schaamte te kennen. Terwijl anderen zich om het minste of geringste kapot generen. Hoe dat komt weet psycholoog Aukje Nauta (Universiteit Leiden). Zij onderzoekt schaamte en test in de nieuwste video van de Universiteit van Nederland of iemand echt schaamtel...
In een interactieve installatie in De Studio van NEMO kunnen bezoekers hun hart luchten over het klimaat. Redacteur Mathilde Jansen bezocht Energy Junkies en sprak haar klimaatboodschap in.
Als tiener verovert Boyan Slat de wereld met het idee om de wereldzeeën te ontdoen van plastic. Tien jaar later probeert The Ocean Cleanup met tientallen miljoenen aan donaties op zak de nautische vuilnisbelt te bestrijden.
Is sojadrink een duurzaam alternatief voor koemelk? Of is het eerder een grote veroorzaker van ontbossing in de Amazone? De reacties op onze podcast over koemelk logen er niet om, dus NEMO Kennislink ging op zoek naar betrouwbare cijfers.
Je moedertaal heb je je moeiteloos eigen gemaakt, maar een nieuwe taal kost toch wat meer inspanning. In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht leer je hoe dat komt én hoe je die vreemde taal alsnog onder de knie krijgt.
Al in de jaren vijftig droomde men van een maatschappij die draait op zonne-energie. Dankzij geleidelijke technologische vooruitgang en een cruciale overheidsmaatregel wordt dat ideaalbeeld van toen steeds meer werkelijkheid.
Er is iets geks aan de hand met de zeeschildpad. Er zijn namelijk bijna geen mannetjes meer. Dierenvriend Wildebras vraagt zich af hoe dat komt. Hij schakelde de Universiteit van Nederland in om het uit te zoeken.
Wetenschappers hebben een model ontwikkeld dat sterk lijkt op een menselijk embryo, zonder gebruik te maken van spermacellen, eicellen of een baarmoeder.
In 2013 presenteert Elon Musk de hyperloop: een levensgrote vacuümbuis die bemande capsules in 30 minuten van Amsterdam naar Parijs kan schieten. Tien jaar later wordt de haalbaarheid van de hyperloop nog steeds onderzocht.
Al sinds de jaren tachtig zien we hoe overmatige uitstoot van stikstofverbindingen de natuur beschadigt. Volgens milieuwetenschapper Wim de Vries beseften we na enkele succesvolle maatregelen in de jaren negentig te weinig dat het probleem nog lang niet was opgelost.
Waarom wordt de ene persoon helemaal lekgestoken door muggen en heeft de ander nergens last van? Om daar antwoord op te geven, hebben onderzoekers van het Radboudumc tijdens Lowlands honderden festivalgangers laten besnuffelen door muggen.
Stel dat heel Nederland alleen nog plantaardig eet: dan eten en vangen we ook geen vis meer. Wat zou er gebeuren met de biodiversiteit en het ecosysteem van de Noordzee zonder visserij? Mariene ecoloog Gerjan Piet geeft antwoord.
Gezellig naar wilde dieren in het circus kijken? Dat doen we tegenwoordig niet meer. Onze mens-dierrelaties zijn veranderd, vertelt dierethicus Bernice Bovenkerk.
We leren het allemaal als kind: de zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Is dat eigenlijk altijd zo geweest, vroeg een lezer zich af. Komt de zon nog steeds op dezelfde plek op als duizenden of miljoenen jaren geleden?