Twee mannen en een baarmoeder
Een kunstbaarmoeder kan hoopvol uitpakken voor (homo)stellen met een kinderwens, maar dramatisch voor vrouwen met een abortuswens. Bio-ethicus Naomi Jacobs onderzoekt wat het voor ons kan betekenen.
Een kunstbaarmoeder kan hoopvol uitpakken voor (homo)stellen met een kinderwens, maar dramatisch voor vrouwen met een abortuswens. Bio-ethicus Naomi Jacobs onderzoekt wat het voor ons kan betekenen.
In maart en april kiezen eindexamenleerlingen hun vervolgstudie. Relatief vaak kiezen zij voor dezelfde studierichting als hun ouders. Maar ouders beïnvloeden de studiekeuze van hun kind op meerdere manieren.
Bloed doneren? Voor redacteur Anne van Kessel is het vanzelfsprekend. Een deel van haar bloed wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Maar wat valt daar eigenlijk allemaal onder?
Als het aan de tech-giganten ligt gaan we steeds meer tijd doorbrengen in de virtuele wereld. Innovatie-expert Deborah Nas bereidt ons alvast voor in deze aflevering van de Universiteit van Nederland.
Van bloed tot moedermelk, ons lichaamsmateriaal is belangrijk voor patiënten en wetenschappers. Wat gebeurt ermee, van wie is het en wie verdient eraan?
Eind 2021 lanceerde Mark Zuckerberg het metaverse, een digitale driedimensionale wereld waarin we samenkomen, werken en plezier hebben. Wat kan het ons brengen, en zitten we daar wel op te wachten?
In de laatste dertig jaar is onze kennis over dinosauriërs en andere uitgestorven dieren met sprongen vooruitgegaan. Dat komt door nieuwe technieken om fossielen te scannen.
Sommige mensen hebben een ijzersterk vertrouwen in een goede afloop van de klimaatcrisis, valt op te maken uit de tekeningen van bezoekers van Energy Junkies.
Veel mensen houden bij hoe ‘goed’ ze slapen met hun telefoon of smartwatch. Maar volgens slaaponderzoeker Sebastiaan Overeem kunnen apps dat helemaal niet.
We betalen steeds minder met contant geld. In veel winkels en restaurants kun je niet eens meer terecht met je biljetten en munten. En naar een pinautomaat moet je soms goed zoeken. Gaat cash geld verdwijnen?
Discussies zorgen voor vooruitgang. Maar we kunnen alleen discussies met elkaar voeren, omdat we het over veel dingen met elkaar eens zijn. Hoe ga je in gesprek met iemand die niet langer in dezelfde feiten gelooft?
Lang niet alle onderzoeksresultaten worden gepubliceerd. Daardoor kan een medicijn bewezen effectief lijken, ook als de meeste onderzoeken geen effect hebben aangetoond. Kan het anders?
De wereld om ons heen is continu in verandering. Of is het vooral onze blik die veranderd is? In het thema ‘Met andere ogen’ onderzoekt NEMO Kennislink wat vooruitgang betekent in de wetenschap en in ons dagelijks leven.
Iemand die altijd alles deelt, staat vooruitgang in de weg. Volgens filosoof Jeroen de Ridder kun je beter informatie een poosje voor jezelf houden.
Onze westerse wetenschapsgeschiedenis gaat volledig voorbij aan waardevolle inzichten uit China, India en Afrika. Historicus Rens Bod pleit voor dekolonisatie.
Technologie, landbouw en creativiteit worden vaak aangeduid als unieke kenmerken van de mens. Daar is volgens Adam Rutherford nogal wat op af te dingen.
Piraten waren geen bloeddorstige bandieten, maar voorvechters van vrijheid en gelijkheid. Dat betoogt David Graeber in zijn boek over piraten op Madagaskar. Een bewuste provocatie van de geschiedschrijving.
Is wat jij ziet als rood, ook echt rood? Met oogarts en onderzoeker Alberta Thiadens van het Erasmus MC duikt de Universiteit van Nederland diep het oog in.
Klimaatverandering tegengaan door de stralen van de zon tegen te houden. Levensgevaarlijk en onbeheersbaar, zeggen tegenstanders. Voorstanders vinden het juist riskant om de techniek te negeren.
In de serie ‘Even over evolutie’ gaat het over wijdverbreide misvattingen over de evolutie. Zo denken veel mensen dat wij afstammen van mensapen, zoals de chimpansee. Dat is echter niet waar.
Geld speelde geen rol: de VS moesten als eerst iemand op de maan zetten. De kosten voor een duurzame energievoorziening zijn nog veel hoger. Kunnen we iets leren van de blanco cheque die Kennedy uitschreef?
Voel je je ongemakkelijk bij kwade mensen, zoals klimaatactivisten en #metoo? Onderzoek dan je eigen ongemak, adviseert woede-expert Sigrid Wallaert.
Zwarte gaten zijn onverzadigbaar, en zo ook onze honger naar kennis daarover. Wetenschapsjournalist Ans Hekkenberg springt daar handig op in met haar heldere en humorvolle boek Gaten in het heelal.
De Nederlandse biodiversiteit is in ruim een halve eeuw drastisch afgenomen. Inmiddels keert het tij, en steeds meer boeren willen samenwerken met de natuur. Maar hoe maak je natuur van een boerenweiland?
Klimaatverandering en biodiversiteit zijn innig met elkaar verwikkeld. Veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ hebben dat door, afgaande op hun tekeningen over uitstervende soorten.
‘Stop stilstand, stem vooruit.’ ‘Minder ik, meer wij.’ Het is weer verkiezingstijd en politieke partijen proberen ons te raken met woorden, meer dan vroeger. Dat lukt soms goed en gaat soms helemaal fout.
Taal zit in je linkerhersenhelft, leren we op school. Een hardnekkig misverstand, weten deskundigen inmiddels. Om taal te gebruiken en te begrijpen, hebben we ook de andere helft nodig én de zenuwbanen.
De winning van kobalt voor lithiumaccu’s, cruciaal voor de energietransitie, gebeurt vaak onder mensonterende omstandigheden. Niet omdat het niet anders kan, maar omdat het nou eenmaal niet anders gebeurt.
Hoewel je het immens populaire ChatGPT van alles kunt vragen, voor onafhankelijk stemadvies kun je niet bij hem terecht: de chatbot heeft last van links-liberale overtuigingen.
Niet zelden is de uitkomst van een experiment heel anders dan de onderzoeker had verwacht. Erg is dat niet. Het leidt soms tot belangrijke ontdekkingen. We zetten er tien op een rij.