Marij Swinkels
Faces of Science

Marij Swinkels

Bestuurskundige, UU

  • email
  • x
  • linkedin

“Hoe leggen Europese leiders een ingewikkelde crisis aan elkaar en aan ons uit?”


Wie:
Marij Swinkels


Wat:
Bestuurskundige


Waar:
Universiteit Utrecht


Studie:
Bestuurs – en Organisatiewetenschap

Marij Swinkels

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science


Promotie gaat over:
De rol van politiek leiders in de Europese Unie tijdens de eurocrisis


Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik geïnteresseerd ben in de vraag hoe we complexe maatschappelijke vraagstukken – zoals een crisis – kunnen begrijpen en wil weten hoe de mensen die verantwoordelijk zijn voor de oplossingen voor dat soort vraagstukken beslissingen nemen. In Europa is dat nog extra ingewikkeld omdat daar zo veel verschillende belangen, culturen, verantwoordelijkheden en organisaties een rol spelen.


Geboren:
29 juli 1989


Leukste aan wetenschapper zijn:
Iets uit te mogen zoeken wat je zelf leuk vindt, lang na mogen denken en puzzelen met data, creatief bezig zijn, de vrijheid om je eigen werk in te richten, de congressen met collega’s in het buitenland en het geven van onderwijs.


Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Toen ik op mijn eerste conferentie in Spanje in gesprek raakte met een professor uit Canada over de schoonheid van twijfel en hoe twijfel en onzekerheid raken aan de essentie van vooruitgang in de wetenschap. Sindsdien vind ik twijfelen een stuk minder erg! Wat ik trouwens ook heel bijzonder vond was het werken aan en behalen van mijn docentkwalificatie, dat voelde als een promotie op zich!


Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Stoppen met nadenken en niet altijd in alles wat je meemaakt, ziet of doet verbanden te leggen met je eigen onderzoek. En als Word weer eens vastloopt na een ochtend schrijven…


Hobby’s:
Windsurfen, hardlopen, wandelen op het strand of in het bos, leuke dingen doen met mijn vrienden, goede series of films kijken en mooie boeken lezen.


Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik hoop meer in contact te komen met jonge mensen die benieuwd zijn naar dit werk. Zelf had ik nooit gedacht dat ik als wetenschapper zou werken, ook omdat ik niemand kende die dat deed. Daarnaast hoop ik dat ik mijn onderzoek toegankelijk kan maken voor een groter publiek en met hen kan praten over Europa en de rol van politieke leiders in Europa.


Wie is je grote voorbeeld:
Die lijst is variabel en groeit, want er zijn zoveel goede mensen in de wereld! Mijn vriend en ik zijn thuis bezig om een heldenmuur te maken en de lijst breidt zich steeds verder uit. Een paar voorbeelden van mensen die daar nu op te vinden zijn: Arjen Lubach, die als geen ander weet hoe je een moeilijk beleidsdossier begrijpelijk uit kan leggen (met humor!). Belle Derks, van wie ik heb geleerd hoe je het gesprek over genderstereotypen en gendergelijkheid met elkaar aan gaat. Hans Rosling, de helaas overleden Zweedse hoogleraar die in staat was mensen te overtuigen met statistiek. Sigrid Kaag, die moeilijke kwesties bespreekbaar maakt en achter haar standpunten blijft staan.


Wat wilde je worden toen je 7 was:
Juf (helaas voor mijn jongere broertje, die eindeloos naar mij moest luisteren)


En toen je 17 was:
Directeur van de Rotterdamse haven (dat wil ik eigenlijk nog steeds wel, elke keer als ik langs de toren van het havenbedrijf in Rotterdam kom kijk ik met enige jaloezie naar boven…)


Leukste reactie op je onderzoek:
Toen ik laatst aan iemand vertelde dat ik onderzoek deed naar de vraag hoe politiek leiders met een crisis omgaan zei degene met wie ik praatte: “Nou, heel verschillend, dat kan ik je wel vertellen”. Soms zijn dat soort ontnuchterende antwoorden erg verfrissend na een paar dagen diep nadenken.


Ik en de media

Stuk over de overtuigingen van Donald Trump

Stuk over het project InclUUsion, wat vluchtelingstudenten toegang geeft tot hoger onderwijs

Interview over het project InclUUsion en wat het oplevert voor vluchtelingstudenten

Stuk over medialogica van de NOS

Stuk over ministers en aftreden

Commentaar op aftreden van Opstelten en Teeven

Blog over Europees leiderschap

Alle publicaties van Marij Swinkels