Ted van Aanholt
Faces of Science

Ted van Aanholt

Historicus, RU

  • email
  • linkedin
  • instagram

"Wat deden filosofen in de zeventiende eeuw toen ze van de katholieke kerk niet mochten zeggen dat de wereld uit atomen bestaat?"

Wie: Ted van Aanholt

Wat: Historicus van de filosofie

Waar:  Radboud Universiteit in Nijmegen

Studie: Een Bachelor Filosofie, een Master Geschiedenis van de filosofie & wetenschap en een Master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in de Mens- en Maatschappijwetenschappen met een specialisatie in Filosofie. Alle drie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen

Promotie gaat over: De onderdrukking van het atomisme (het idee dat de wereld uit atomen bestaat) in de zeventiende eeuw

Ik koos dit vakgebied omdat: Ik niks leuker vind dan uit te pluizen hoe mensen lang geleden dachten dat de wereld om ons heen in elkaar zat.

Geboren: Dordrecht, Nederland

Leukste aan wetenschapper zijn: Elke dag voelt anders, omdat je elke dag weer een volgend stukje van je onderzoek oppakt. Zo levert elke dag iets nieuws op en is het werk bijna nooit saai.

Meest bijzondere moment als wetenschapper: Toen ik een zeventiende eeuw boek ontdekte waarvan gedacht werd dat het niet (meer) bestond. Het bleek gewoon onder de verkeerde naam in een bibliotheek te staan!

Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Je onderzoek is eigenlijk nooit 'klaar' of 'goed', er kan eigenlijk altijd wel altijd iets nog beter, vollediger of uitgebreider. Hierdoor twijfel je soms aan jezelf of je het wel 'goed genoeg' doet.

Hobby’s: Fotografie, moeilijke films, moeilijke boeken en moeilijke muziek.

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Te laten zien wat een historicus van de filosofie doet en hoe leuk het is om elke dag met je neus in oude boeken te zitten.

Wie is je grote voorbeeld?: Mijn moeder: een eigenwijze, creatieve en hardwerkende boekenfanaat die in haar kinderboekwinkel altijd aandacht heeft voor het persoonlijke, zowel bij haar collega’s als bij haar klanten.

Wat wilde je worden toen je 7 was: Uitvinder

En toen je 17 was: Politicus

Leukste reactie op je onderzoek: De archivarissen in Rome die heel trots en enthousiast reageren als je onderzoek komt doen naar filosofen waarvan zij materiaal in hun archieven hebben liggen.

Ik en de media

Artikel in Trouw: https://www.trouw.nl/religie-filosofie/wat-een-duivelse-filosoof-ons-leert-over-wetenschap-en-vrijheid~b4f5634f/

Artikel en video op VOXweb: https://www.voxweb.nl/nieuws/op-zoek-naar-het-mysterie-achter-blasius-van-parma

Alle publicaties van Ted van Aanholt