Hans Schouwenburg
Faces of Science

Hans Schouwenburg

Onderzoeker van duurzaamheid, UM

  • email

“Waarom vinden we duurzaamheid allemaal zo belangrijk terwijl niemand precies weet wat het is?”


Wie:
Hans Schouwenburg

Wat:
Promovendus Wetenschapsgeschiedenis

Waar:
Universiteit Maastricht

Studie:
Geschiedenis, Universiteit Utrecht; Gender and Women’s Studies, Lancaster University

Promotie gaat over:
Politici, bedrijven en burger, iedereen vindt duurzaamheid belangrijk. Maar wat is het eigenlijk precies? Ik onderzoek wanneer het begrip duurzaamheid bedacht is, door wie en met welke reden om beter te begrijpen waarom er zoveel verwarring bestaat over de betekenis van het woord.

Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik wilde kunstenaar worden, maar op de kunstacademie in Groningen kwam ik er achter dat ik maar weinig van de wereld wist. Daarom koos ik voor geschiedenis. Het is een breed vak dat gaat over cultuur, economie, maatschappij, taal en filosofie. Uiteindelijk ben ik bij de wetenschap gebleven.

Geboren in:
1985, Rotterdam

Leukste aan wetenschapper zijn:
Het cliché is waar: ik heb van mijn hobby m’n werk gemaakt! Het is een groot voorrecht om een onderwerp dat je interessant vindt vier jaar lang te mogen onderzoeken, daar een boek over te schrijven, en al je opgedane kennis te delen met anderen.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Helaas is wetenschapper zijn een onzeker beroep. Je krijgt een tijdelijk contract en weet nooit waar je daarna terecht komt. Maar uiteindelijk komt het altijd weer goed!

privearchief Hans Schouwburg


Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Vorig jaar maakte ik een rondreis door Europa langs archieven van internationale organisaties op zoek naar de geschiedenis van het begrip duurzaamheid. In een klein Zwitsers dorpje vond ik de bron van mijn dromen: een verslag van een bijeenkomst waarin invloedrijke experts voor de rest van de wereld vaststelden waar duurzaamheid over ging. ’s Avonds zat ik volmaakt gelukkig na te genieten bij het meer van Geneve met een glas wijn!

Hobby:
De natuur.

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik wil begrippen als “duurzaamheid” en “natuur” bekritiseren, deconstrueren, problematiseren en volledig afpellen tot er niets meer van over is. Tegelijk wil ik laten zien hoe belangrijk duurzaamheid en natuurbescherming zijn, en dat het onderzoeken van die complexe thema’s een groot voorrecht is!

Wie is je grote voorbeeld:
Dat zijn er drie. Natuurbeschermer Jac P. Thijsse omdat niemand beter de liefde voor natuur in woorden kan vatten (lees bijvoorbeeld zijn beschrijving van het Hollandse polderlandschap in Het vogeljaar). Filosoof Michel Foucault omdat een van zijn boeken – Les mots et les choses (The Order of Things) – mijn wereldbeeld volledig op z’n kop heeft gezet. Rudolf Steiner omdat hij een schoolsysteem ontwierp waarin ik kon worden wie ik ben.

Wat wilde je worden toen je 7 was?
Boswachter.

En toen je 17 was?
Shaolin monnik.

Leukste reactie op je onderzoek:
Na een presentatie tijdens een congres in Portugal stond er een rijtje mensen met visitekaartjes in de hand op mij te wachten. Dat voelde wel als een officieuze inauguratie in de academische wereld; mensen waren geïnteresseerd in mijn onderzoek! Helaas lagen mijn eigen – versgedrukte – visitekaartjes nog op m’n bureau in Maastricht…

Blogs van Hans
Boeken van Hans

Alle publicaties van Hans Schouwenburg