Nina Roothans
Faces of Science

Nina Roothans

Lachgasonderzoeker, TUD

  • email
  • x
  • linkedin

"Micro-organismen zijn een bron van lachgas, kunnen we ze beheersen om klimaatverandering te bestrijden?"


Wie:
Nina Roothans

Wat:
Milieubiotechnoloog

Waar:
Technische Universiteit Delft

Studie:
Life Science & Technology

Promotie gaat over:
Micro-organismen die lachgas produceren en omzetten tijdens het zuiveren van afvalwater.

Ik koos dit vakgebied omdat:
Het fascinerend is hoe duizenden micro-organismen (bijv. bacteriën en schimmels) samenwerken, maar ook tegen elkaar “strijden” om te overleven. Ik vind het ook geweldig dat ik aan zo’n actueel onderwerp als klimaatverandering kan werken.

Geboren:
13 december 1996

Leukste aan wetenschapper zijn:
Dat ik de vrijheid heb om mijn eigen onderzoeksideeën te volgen en dat mijn werk zo afwisselend is. De ene dag zit ik helemaal verdiept voor mijn computer aan het programmeren, terwijl ik de andere dag volop bezig ben met experimenten in het lab of juist aan het discussiëren ben met mijn mentors, studenten of collega’s. Ook vind ik het fantastisch om in het lab mijn creativiteit los te laten om oplossingen te vinden.

Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Ik heb geen specifiek moment, maar het is altijd bijzonder als je interessante resultaten krijgt waar je een leuk verhaal over kunt schrijven of vertellen. Het is ook erg leuk als je je onderzoek presenteert of vertelt en anderen er enthousiast over worden.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Dat er niet genoeg tijd is om alles te doen. Dit komt omdat er nog van alles bij komt kijken als je onderzoek doet, waardoor je niet altijd bezig met het onderzoek zelf. Dit gevoel krijg je ook als je te veel wilt bereiken in een korte tijd. Het kan dus frustrerend zijn als je in een bepaalde tijd niet hebt bereikt wat je daarvoor had gepland.

Hobby’s:
Boulderen, wandelen, en veel lachen, sporten en bordspellen spelen met vrienden

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik wil graag laten zien hoe leuk het is om onderzoek te doen, en dat er veel meer bij komt kijken dan de hele dag in een lab staan. Ik hoop ook dat ik kan laten zien dat milieubiotechnologie een heel interessant vak is. Het heeft veel potentie om oplossingen te creëren om de wereld een beetje groener te maken.

Wie is je grote voorbeeld?:
Ik heb niet echt een grote voorbeeld. Ik vind het altijd wel heel indrukwekkend hoe sommige mensen doorzetten om iets te bereiken, vooral als ze uit een minder geprivilegieerde achtergrond komen.

Wat wilde je worden toen je 7 was:
Ballerina.

En toen je 17 was:
Dat wist ik niet. Ik wist alleen dat ik iets met wiskunde, biologie en scheikunde wilde doen.

Leukste reactie op je onderzoek:
“Wat doe je nu eigenlijk?” Ik heb het altijd lastig gevonden om aan vrienden en familie uit te leggen wat ik studeerde en nu ook waar ik onderzoek naar doe. Deze vraag krijg ik dus vaak en ik vind het altijd weer komisch om te zien wat voor soort antwoord ik daarop verzin.

Alle publicaties van Nina Roothans