Wen Ying Wu
Faces of Science

Wen Ying Wu

Microbiologie, WUR

  • email
  • linkedin

"Bacteriën zijn klein maar we kunnen nog veel van hen leren"


Wie:
Wen Ying Wu


Wat:
Microbioloog


Waar:
Wageningen University and Research


Studie:
Biotechnologie


Promotie gaat over:
CRISPR, een immuunsysteem in bacteriën tegen virussen


Ik koos dit vakgebied omdat:
Bacteriën zijn klein en ‘simpel’ in vergelijking met de mens, maar hebben ook mooie complexe systemen waar we als mens nog een hoop van kunnen leren.

Wen Wu

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science


Geboren:
16/11/1991, Oranjestad, Aruba


Leukste aan wetenschapper zijn:
Antwoorden zoeken op vragen die nog niet eerder zijn beantwoord en het ontwerpen van nieuwe experimenten die deze vragen kunnen helpen beantwoorden.


Meest bijzondere moment als wetenschapper:
De opening van het academisch jaar in Wageningen (2017/2018), ik mocht hier voor een volle zaal een korte presentatie van vijf minuten geven over CRISPR (zie filmpje in de medialink hieronder)


Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
De tijd en energie die je in experimenten steekt betaalt zich niet altijd uit. Niet alle experimenten gaan goed, soms ben je heel veel tijd kwijt zonder resultaat. Je geeft alles (tijd, energie, en hersenkracht) voor een experiment om je vraag te beantwoorden en soms lukt je experiment dan niet, of gaat er iets mis. En dan krijg je nog steeds geen antwoord op je vraag.


Hobby’s:
Crossfit, bordspellen spelen, fietsen (in de bergen), mountainbiken, duiken of surfen op Aruba, en als ik geen blessures heb, klimmen.


Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Dat mensen leren hoe cool bacteriën zijn! Mensen enthousiast maken over CRISPR en microbiologie. Zo enthousiast dat ze nieuwsgierig worden naar andere verbazingwekkende dingen die verborgen zijn in deze kleine bacteriën.


Wie is je grote voorbeeld?:
Mijn supervisor John van der Oost. Hij is een toponderzoeker!, altijd enthousiast over wetenschap en komt vaak met gekke ideeën. Hij kan goed met iedereen omgaan en het is altijd fijn om met hem te praten over wetenschap. Als ik John zie, zeg ik tegen mezelf: “zo’n professor wil ik zijn in de toekomst”.


Wat wilde je worden toen je 7 was:
Detective, die zagen er altijd stoer uit op televisie en het leek me toen ook heel leuk om een soort van ‘puzzels’ op te lossen om criminelen op te pakken.


En toen je 17 was:
Website designer, dat was rond de tijd dat ik leerde over HTML-code. Ik vond het echt bijzonder dat je met woorden (code) iets visueels zoals een website kon maken.


Leukste reactie op je onderzoek:
Bij een CRISPR conferentie, na een minipraatje van 1 min over mijn project waar ik mensen een klein beetje verteld over mijn onderwerp zodat ze daarna naar mijn poster komen kijken waar ik dan mijn onderzoek uitgebreid kon uitleggen. Er kwamen toen meerdere mensen naar mij toe met als reactie: “Je hebt me in die minuut zo enthousiast gemaakt, dat ik je poster moet komen bekijken”


Ik en de media

De opening van het Academisch jaar waar ik mocht spreken

Mijn instagramaccount

Mijn Facebookpagina

Alle publicaties van Wen Ying Wu