Esther Nieuwenhuizen
Faces of Science

Esther Nieuwenhuizen

Algoritmeonderzoeker, UU

  • email
  • x
  • linkedin

"Transparantie wordt vaak neergezet als wondermiddel: als we maar open genoeg zijn, dan kan er niks mis gaan met algoritmen. Maar is dat eigenlijk wel zo?"


Wie:
Esther Nieuwenhuizen

Wat:
Publiek Management

Waar:
Universiteit Utrecht

Studie:
Bestuurs- en Organisatiewetenschap

Promotie gaat over:
Hoe openheid over het algoritmegebruik door de politie kan bijdragen aan het vertrouwen van burgers hierin. Zo heb ik laten zien dat mensen een algoritmisch advies sneller opvolgen als dit advies uitgelegd wordt en onderzoek ik aan welke informatie over algoritmegebruik door de politie behoefte is.

Ik koos dit vakgebied omdat:
In mijn vakgebied is er een sterke link met de praktijk. Onderzoek dat we binnen Publiek Management uitvoeren gaat vaak over publieke organisaties. In mijn eigen onderzoek ben ik verbonden aan de politie. Hierdoor heb ik nauw contact met politiemedewerkers, die ervoor zorgen dat de vragen die ik stel ook relevant zijn. Ook maakt deze samenwerking mogelijk om mijn resultaten direct te gebruiken. De impact die ik met mijn onderzoek kan maken binnen dit vakgebied is daardoor groot. Dit geeft mij veel motivatie voor mijn werk als onderzoeker.

Geboren:
5 december 1996 in Utrecht

Leukste aan wetenschapper zijn:
Ik ben nieuwsgierig, hou van vragen stellen en puzzels oplossen. Als wetenschapper doe ik dit elke dag voor mijn werk!

Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Vorig jaar mocht ik vier maanden naar New York voor mijn onderzoek. Hier werkte ik samen met wetenschappers van een Amerikaanse universiteit aan een vergelijkend onderzoek over algoritmen bij de politie in Nederland en de Verenigde Staten. Het voelde onwerkelijk om voor mijn werk als wetenschapper naar het buitenland te mogen voor een langere periode.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Geduld hebben. Van het moment dat je begint tot het moment dat je onderzoek uiteindelijk gepubliceerd is, kunnen maanden (soms jaren) tussen zitten. Je moet een lange adem hebben, omdat je niet altijd meteen resultaten ziet.

Hobby’s:
Koken, zingen in een koor, wielrennen en reizen

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik wil laten zien hoe divers je taken als wetenschapper zijn. Op verjaardagen hoor ik vaak “Maar wat doe je nou eigenlijk tijdens zo’n promotieonderzoek?”. Door te bloggen voor Faces of Science hoop ik verandering te brengen in het beeld dat bij sommige mensen bestaat dat je als wetenschapper dag in dag uit in je eentje met je onderzoek bezig bent. Mijn werk bestaat namelijk voor een groot deel uit samenwerken met andere onderzoekers en collega’s, overleggen met publieke organisaties zoals de politie, en interacties met studenten tijdens het geven van onderwijs.

Wie is je grote voorbeeld?:
Mijn vader, die altijd is blijven doorleren en op latere leeftijd nog een studie aan de universiteit afrondde.

Wat wilde je worden toen je 7 was:
Juf

En toen je 17 was:
Rechercheur bij de politie. Misdaadzaken tot op de bodem uitpluizen door de juiste vragen te stellen en verbanden te leggen leek me fantastisch. Nu gebruik ik in feite dezelfde vaardigheden, maar niet met als doel het opsporen van criminelen.

Leukste reactie op je onderzoek:
Van de politie. Zij hebben één van hun algoritmen, die gebruikt wordt bij het analyseren van aangiftes, aangepast naar aanleiding van de resultaten van mijn onderzoek.


Ik en de media

Vertrouwen in de politie vergroten: onderzoek draagt bij aan de Slimme Keuzehulp van de Nationale Politie

De Nationale Data Podcast – Vertrouwen van burgers vergroten door Transparante Algoritmes

‘Slimme Gast’ op een basisschool

Alle publicaties van Esther Nieuwenhuizen