Kees van der Wel
Faces of Science

Kees van der Wel

Bestuurskunde, UU

  • email
  • linkedin

"Een rechtvaardige energietransitie – Klinkt mooi, maar hoe organiseer je het?"

Wie: Kees van der Wel

Wat: Bestuurskunde

Waar: Universiteit Utrecht

Studie: Algemene Sociale Wetenschappen (BSc) en een Onderzoekmaster Bestuur- en Organisatiewetenschappen (MSc)

Promotie gaat over: Hoe kan een rechtvaardige energietransitie georganiseerd worden? Waarom is dat zo lastig, en wie moet wat doen om het voor elkaar te krijgen?

Ik koos dit vakgebied omdat: De vraag wat wel en niet rechtvaardig, eerlijk, juist en goed is, heeft mij altijd al geboeid. Dat ik die vraag nu combineer met een onderwerp dat zoveel in het nieuws is, de energietransitie, dat is gewoon heel gaaf.

Geboren: Bergschenhoek

Leukste aan wetenschapper zijn: Dat je de tijd krijgt om een stapje terug te doen. Vaak denken mensen te weten wat er fout gaat en hoe het beter moet. Als wetenschapper bevraag je die aannames: wat is nou écht het probleem en wat zijn mogelijke oplossingen?

Meest bijzondere moment als wetenschapper: Die kleine ‘eureka-momentjes’. Dat je een artikel leest of met een collega praat en dat dan opeens een puzzelstukje op z’n plek valt.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Als wetenschapper ben je veel op jezelf aangewezen. Met name als promovendus, omdat je dan nog moet laten zien dat je zelfstandig een onderzoek kan opzetten, uitvoeren en afronden. Ik kan prima alleen zijn, maar soms is het ook lastig om zoveel in je eigen hoofd te zitten. Het helpt mij om veel met collega’s, vrienden en familie over mijn onderzoek te praten. In gesprek kom ik vaak weer tot nieuwe inzichten.

Hobby’s: Muziek maken en wielrennen

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Ik hoop een inkijkje te geven in de wereld van de wetenschap.

Wie is je grote voorbeeld? Mijn ouders.

Wat wilde je worden toen je 7 was: Spion. De 7-jarige Kees was daar hard voor aan het trainen. Af en toe betrap ik mezelf er nog steeds op dat ik onbewust zo zachtjes mogelijk een trap op probeer te lopen.

En toen je 17 was: Volgens mij was ik als 17-jarige niet zoveel bezig met wat ik wilde worden. Ik vond het al moeilijk genoeg om te beslissen wat ik wilde gaan studeren!

Leukste reactie op je onderzoek: “Oké, maar wat is rechtvaardig?”. Die vraag wordt bijna altijd gesteld als ik over mijn onderzoek vertel. Het is een hele terechte vraag en levert vaak boeiende gesprekken op.

Ik en de media: 

Opinieartikel NRC

Artikel Studium Generale

Alle publicaties van Kees van der Wel