Annelotte Derkink
Faces of Science

Annelotte Derkink

Sterrenkundige, UvA

  • email
  • linkedin

"Hoe zijn de grootste sterren ontstaan? Dat onderzoek ik met de grootste telescopen!"


Wie:
Annelotte Derkink

Wat:
Sterrenkundige

Waar:
Universiteit van Amsterdam

Studie:
Bachelor Advanced Technology en master Astronomy and Astrophysics

Promotie gaat over:
Sterren kunnen ontzettend groot worden, soms wel meer dan 100x de massa van de zon. Er is één probleem: we weten niet hoe ze ontstaan. Ik onderzoek met gebruik van de grootste telescopen, hoe deze zware sterren, minstens acht keer zo groot als onze zon, zich vormden.

Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik nieuwsgierig ben naar de wereld om ons heen. Waarom zijn we hier en wat zit er allemaal in die onvoorstelbaar grote ruimte om ons heen? Ik werk aan zware sterren en dat zijn zulke extreme objecten, dat gaat het voorstellingsvermogen bijna te boven.

Geboren:
In 1994

Leukste aan wetenschapper zijn:
Ik ben elke dag omringd met mensen die allemaal een passie voor sterrenkunde hebben en een enorme drive om uit te zoeken hoe dat universum werkt. Deze pure nieuwsgierigheid naar de wereld om ons heen vind ik fantastisch om met zoveel slimme mensen te mogen delen.

Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Observeren met een telescoop op het eiland La Palma. Midden in de nacht, op een hele donkere berg en dan met een telescoop zo ver weg kijken. En dan even buiten kijken en de mooiste blik op de Melkweg hebben die ik ooit heb gezien.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
De uitspraak hoe meer je weet, hoe meer je weet wat je niet weet, is ontzettend waar. Zeker als je aan een nieuw onderzoeksgebied begint. Bovendien betekent onderzoeken in veel gevallen dingen uitproberen die nog nooit zijn gedaan. Dat betekent in de praktijk dat heel veel dingen ook niet lukken. Het is ontzettend belangrijk om te weten wat er niet werkt, maar dat werkt soms ook demotiverend.

Hobby’s:
Hockeyen, koken, moestuin, brunchen

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik wil mijn fascinatie voor het heelal delen met iedereen en laten zien wat het betekent om een onderzoeker in de sterrenkunde te zijn. Ik wil ook graag een stukje dankbaarheid delen die mij altijd overvalt. Vooral als ik bedenk hoe toevallig het oneindige universum is ontstaan dat wij hier nu op deze aarde zijn.

Wie is je grote voorbeeld?:
Mijn ouders

Wat wilde je worden toen je 7 was:
Juf

En toen je 17 was:
Ik had echt geen idee wat ik wilde worden. Ik vond een studiekeuze maken ontzettend lastig. Uiteindelijk voor iets technisch gekozen omdat ik de bètavakken op school leuk vond.

Leukste reactie op je onderzoek:
Ik vind de algemene interesse van mensen het leukste. Uiteindelijk gaat het iedereen aan wat er in het universum zit.


Ik en de media:

“Interview NPO Radio1”:1https://www.nporadio1.nl/fragmenten/fris/071fc9eb-de82-4456-9d09-9a04d45950d4/2021-06-08-zou-de-aarde-ooit-dezelfde-kant-op-kunnen-gaan-als-venus-annelotte-derkink-legt-het-uit

Interview NPO Radio1

Interview NPO Radio1

Interview NPO Radio1

Interview NPO Radio1

Interview NPO Radio1

Alle publicaties van Annelotte Derkink