Uzume Zoë Wijnsma
Faces of Science

Uzume Zoë Wijnsma

Historicus, UL

  • email
  • linkedin

"Koningen, keizers en rebellen in de oudheid: hoe veranderde het politieke gedachtegoed met de komst van wereldrijken?"


Wie:
Uzume Zoë Wijnsma

Wat:
Egyptoloog/Assyrioloog

Waar:
Universiteit Leiden, European Research Council CoG Persia and Babylonia (682241)

Studie:
Egyptologie

Promotie gaat over:
Hoe politieke ideeën veranderden in Egypte en Irak toen zij hun onafhankelijkheid verloren aan de eerste rijken ter wereld (1000 – 1 v.C.).

Ik koos dit vakgebied omdat:
De oudheid heeft iets magisch: het is duizenden jaren geleden, en toch zijn er nog bronnen van bewaard gebleven. Het is alsof je een fantasy wereld zoals Game of Thrones in stapt, maar dan beter: het is echt.

Geboren:
Utrecht, 1993

Uzume Zoë Wijnsma

Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science


Leukste aan wetenschapper zijn:
Ik word betaald om de wereld te begrijpen!

Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Elk moment dat je het idee hebt iets nieuws op het spoor te zijn, dat je een gaatje in de kennis ontdekt hebt die jij kunt opvullen.

Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Ik wil precies weten hoe alles in elkaar zit – maar de wereld is te groot en te complex. Elke keer als je een artikel schrijft of theorie ontwikkelt, voelt het daarom incompleet: je kan het altijd nog beter begrijpen en nog beter doen. Er is geen einde aan. Dat kan enorm frustrerend zijn.

Hobby’s:
Film, fotografie en kunst in het algemeen. Als ik niet minstens twee keer per week in de bioscoop zit, word ik chagrijnig.

Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Jonge mensen te informeren over het wetenschappelijke leven, en hopelijk een aantal te inspireren om ook een PhD te doen. Zelf had ik namelijk geen idee hoe een PhD eruit zag toen ik er kans op maakte. Ik dacht dat ik vier jaar lang eenzaam in een stoffig hoekje iets zou moeten bestuderen waar toch niemand om zou geven. Boy, was I wrong…

Wie is je grote voorbeeld:
J.R.R. Tolkien. Hij was hoogleraar Engels aan Oxford en schrijver van het nu legendarische The Lord of the Rings. Zijn wetenschappelijke liefde voor taal leidde hem ertoe nieuwe talen te bedenken, waar hij vervolgens een hele wereld om heen bouwde: zo ontstond Midden-Aarde. Die combinatie van wetenschap en kunst vind ik prachtig. Ooit hoop ik iets soortgelijks te doen.

Wat wilde je worden toen je 7 was:
Filmregisseur

En toen je 17 was:
Nog steeds filmregisseur. Of fotograaf, of schilder, of hoogleraar aan Harvard. Ik kon (en kan) niet goed kiezen.

Leukste reactie op je onderzoek:
De ‘wauw’-reactie wanneer mensen horen dat ik hiërogliefen kan lezen, en alle heerlijke stereotype denkbeelden die daarbij horen: ‘Wauw, je bent net een Indiana Jones! Je rent nog net geen grot in.’

Links:

News en events pagina van het research project van Uzume

Website van ERC CoG Persia and Babylonia

Alle publicaties van Uzume Zoë Wijnsma