Sakina Loukili
Faces of Science

Sakina Loukili

Religiewetenschapper, MI

  • email

"Wat betekent de opkomst van politieke partijen die zich inzetten voor de stem van islamitische Nederlanders?"

*Wie:
*Sakina Loukili

*Wat:
* Religiewetenschapper


Waar:

 Meertens Instituut


Studie:

Bachelor Religiewetenschappen en een Engelstalige onderzoeksmaster Religious Studies.


Promotie gaat over:
De rol van religie in de politieke participatie van Nederlandse moslims. In de laatste jaren zijn er politieke partijen ten tonele verschenen die opkomen voor de stem van islamitische Nederlanders en interessant zijn omdat ze een directe reactie vormen op specifieke politieke trends en maatschappelijke debatten. In een breder perspectief kan ons dat iets vertellen over hoe Nederlandse moslims omgaan met thema’s zoals burgerschap, identiteit en integratie. Daarbij maken deze partijen op creatieve en interessante manieren gebruik van sociale media.


Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik geïnteresseerd ben in hoe religie op verschillende manieren relevant en actueel blijft in hedendaagse context, in het bijzonder met betrekking tot politiek, samenleving en identiteit.


Geboren:

 1991 in Lelystad


Leukste aan wetenschapper zijn:

Nieuwe inzichten verkrijgen. Het gevoel hebben dat je bezig bent met een levensgrote puzzel en elke keer met veel voldoening een klein stukje kunt invullen.


Moeilijkste aan wetenschapper zijn:

Moeite hebben met het houden van ‘afstand’ tot het werk waar je mee bezig bent. Het is lastig om werk en privé gescheiden te houden, omdat je in je vrije tijd veel nadenkt en bezig bent met je onderzoek. Tegelijkertijd zie ik dat ook als een van de sterke punten van wetenschapper zijn, omdat onderzoek doen niet als een verplichting voelt.


Hobby’s:

Lezen, comedy, zoveel mogelijk landen bezoeken.


Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:

Enerzijds hoop ik scholieren en studenten enthousiast te maken voor academisch onderzoek naar religie. Mijn ervaring is dat religie een onderwerp is waar iedereen het vrijwel altijd over eens is dat het actueel en relevant is, maar op een of andere manier weet zich dit niet goed te vertalen in academische aantrekkingskracht. Dat is jammer! Ik denk dat er veel meer potentie ligt in de studie van religie dan dat er momenteel uitgehaald wordt. Anderzijds hoop ik dat ik mijn achtergrond en verhaal herkenbaar zijn voor scholieren en studenten die denken dat de wetenschap niet weggelegd is voor hen. Ik wil ze laten zien dat je niet alleen persoonlijk veel voldoening kunnen halen uit een rol als wetenschapper, maar dat de wetenschap er óók is voor en door mensen van kleur, of voor eerste generatie studenten bijvoorbeeld.


Wie is je grote voorbeeld:
Ik heb veel verschillende voorbeelden en die vaak ook nog flink afwisselen. Als gelovig persoon laat ik me graag inspireren door religieuze figuren en hun verhalen, maar ik kijk ook graag op naar meer hedendaagse maatschappelijke en politieke activisten die met veel passie en opoffering opstaan tegen onrecht bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er talloze wetenschappers wiens werken en ideeën een enorme impact op me hebben gemaakt tijdens mijn studie.

*Wat wilde je worden toen je 7 was:
*Kunstenares.


En toen je 17 was:
Romanschrijfster. Die droom heb ik nog niet helemaal opgegeven!


Leukste reactie op je onderzoek:
Wanneer mensen voor het eerst horen over mijn onderzoek en aangeven dat ze nooit over het onderwerp hebben nagedacht, maar wel gelijk voelen hoe belangrijk het is dat er onderzoek naar gedaan wordt. Het geeft mij altijd veel energie als ik erin slaag om anderen enthousiast te krijgen voor ideeën waar ze niet eerder stil bij hebben gestaan.

Alle publicaties van Sakina Loukili