Lucia Baldauf
Faces of Science

Lucia Baldauf

Biofysica, AMOLF

  • email
  • linkedin

"Kunnen we uit levenloze bouwstenen een levende cel bouwen?"


Wie:
Lucia Baldauf


Wat:
Biofysica


Waar:
AMOLF


Studie:
Technische Natuurkunde


Promotie gaat over:
Celdeling in een kunstmatige cel.

Lucia Baldauf

Inge Hoogland voor Faces of Science/NEMO Kennislink


Ik koos dit vakgebied omdat:
Ik het fascinerend vind hoe ongelofelijk complex levende cellen zijn. Als we simpele natuurkundige principes achter die complexiteit kunnen vinden, begrijpen we beter wat ‘leven’ eigenlijk is.


Geboren:
25/05/1994, Freiburg, Duitsland


Leukste aan wetenschapper zijn:
Ik leer elke dag iets nieuws over de wereld om me heen. Verder hou ik van werken in het lab en het discussiëren over interessante vragen – het is dus perfect dat ik dat de hele dag mag doen!


Meest bijzondere moment als wetenschapper:
Elke keer als ik iets voor het eerst zie. Voor mij is het prachtig als ik in een experiment iets met mijn eigen ogen kan zien, daarom vind ik het altijd bijzonder om een sterke microscoop te gebruiken.


Moeilijkste aan wetenschapper zijn:
Als ik lang bezig ben met de voorbereiding voor een experiment, en dat dan door een heel klein probleem alles mislukt. Dat kan soms erg frustrerend zijn.


Hobby’s:
Dansen, slacklinen, klimmen, kleren designen en maken


Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken:
Ik wil graag laten zien hoe creatief het werk van een wetenschapper is! Ik was zelf bijna niet de natuurkunde ingegaan omdat ik dacht dat er geen ruimte zou zijn voor creativiteit. Maar dat klopt helemaal niet, dus wil ik die misvatting bij andere leerlingen graag voorkomen.


Wie is je grote voorbeeld?:
Als ik maar een mag kiezen, dan mijn oude docent theoretische natuurkunde. Hij heeft een bijzondere manier om over natuurkunde (en eigenlijk ook alle andere onderwerpen) na te denken, waardoor hij bijna alles begrijpelijk kan maken.


Wat wilde je worden toen je 7 was:
Kostuumdesigner! Ik begon toen te leren hoe je kleren naait, en dacht dat er niets cooler zou kunnen zijn dan zoiets voor de film te doen.


En toen je 17 was:
Architect en ingenieur. Ik vond het nog steeds cool om dingen te ontwerpen, maar inmiddels was ik ook al een echte natuurkunde-nerd. De combinatie van design en wetenschap leek me dus erg interessant.


Leukste reactie op je onderzoek:
Een kind van misschien acht jaar bij een open dag van mijn universiteit: “Woooow! Dit wil ik ook doen!”

Alle publicaties van Lucia Baldauf