Naar de content
Podcast
Podcast

Nederland zonder wei en stal

Seizoen 2 - Afl. 9 met Mariska van Sprundel

Koeien, varkens en kippen zijn niet weg te denken uit het Nederlandse landschap. Maar wat nou als we dat wél deden? Redacteur Mariska van Sprundel vertelt hoe ons land er dan uit zou kunnen zien.

2 mei 2024
Afspelen icoon
Podcast
Podcast

Nederland zonder wei en stal

0:00
31:24

Het was een vergaand gedachte-experiment, dat redacteur Mariska van Sprundel het afgelopen jaar was aangegaan in de serie Heel Nederland vegan. Ze vertelde er destijds al over in onze podcast. Stel nou dat we in Nederland geen vlees en zuivel meer zouden produceren en consumeren. Wat zou dat betekenen voor ons en ons land? Onlangs maakte ze in het laatste deel van de serie de balans op. De voordelen van een veganistisch Nederland zijn ontegenzeggelijk groot, maar er kleven ook enkele nadelen aan, met name voor de leefbaarheid van het platteland.

De verrassendste bevinding is misschien wel die van landschapsarchitect Berno Strootman en hoogleraar milieu en duurzaamheid Jan Willem Erisman van de Universiteit Leiden. Zij berekenden met hun team dat Nederland met slechts 57 procent van de huidige landbouwgrond twintig miljoen Nederlanders volwaardig plantaardig zou kunnen voeden. Dat betekent dus dat er zo'n 900.000 hectare land vrij zou komen.

In deze aflevering van de podcast Oplossing gezocht deelt Mariska al haar bevindingen met podcast-hosts Robert Visscher en Nour Eldín Emara. Samen onderzoeken ze wat we met de vrijgekomen grond zouden kunnen doen. Wat zou een goede invulling zijn? Luister naar de aflevering in jouw favoriete podcastapp (Spotify, Apple) of kijk hierboven de video op Youtube.

Huidige publicatie