Naar de content
Podcast
Podcast

Podcast: Internet in ontwikkeling

Luister de nieuwste aflevering van Oplossing Gezocht

35 jaar geleden was Steven Pemberton de eerste Europese internetgebruiker. Vanuit Nederland zette hij een verbinding op met de Verenigde Staten. In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht vertelt hij hoe die verbinding tot stand kwam – en hoe het web in de toekomst nog zal veranderen.

Afspelen icoon
Podcast
Podcast

Podcast: Internet in ontwikkeling

0:00
38:40

Een wereld zonder internet is niet meer voor te stellen. Toch is het helemaal nog niet zo lang geleden dat we computerbestanden op floppy’s verstuurden via de post, vluchten en hotels boekten bij het reisbureau en onze treinreis planden met een spoorboekje in de hand. 35 jaar, om precies te zijn. Toen, op 18 november 1988, was Steven Pemberton vanuit het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam de eerste internetgebruiker van Europa. Het duurde vervolgens nog ruim tien jaar voor bijna elk huishouden beschikte over een computer met internetaansluiting, maar het begin was gemaakt.

Pemberton is te gast in deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht. Hij blikt met podcast-hosts Robert Visscher en Nour Eldín Emara terug op die ene vrijdag in 1988 en haalt herinneringen op uit de begindagen van het net. Het internet ziet er inmiddels heel anders uit en dat brengt reëele gevaren met zich mee, zo ziet hij. Waar gebruikers hun data in eerste instantie vrij uitwisselden, zijn deze gegevens tegenwoordig in handen van commerciële bedrijven. Kan dat volgens Pemberton nog anders?

Huidige publicatie