Je leest:

Podcast: Slimme apparaten in de aanval

Podcast: Slimme apparaten in de aanval

Luister de nieuwste aflevering van Oplossing Gezocht

NEMO Kennislink

Maken jouw zonnepanelen of slimme deurbel deel uit van een online leger? Slimme apparaten blijken vaak eenvoudig te hacken. In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht bespreken we waarom dat een gevaar vormt en wat je ertegen kunt doen.

In de tweewekelijkse podcast Oplossing Gezocht ontvangen host Robert Visscher en co-host Nour Eldín Emara een wisselende gast.
Sanne Boekel voor NEMO Kennislink

Was de melk nou op of niet …? Met een slimme koelkast check je tijdens je rondje door de supermarkt simpelweg via een app of je nog een pak moet meenemen. Je ziet dan gelijk op je telefoon het berichtje van je wasmachine dat hij klaar is, dus dat je straks de was kunt ophangen. Onderweg naar de kassa zet je vast je koffiezetapparaat aan, zodat je straks eerst een lekker bakje kunt inschenken. Best handig, al die slimme apparaten, maar de beveiliging ervan laat vaak nogal wat te wensen over. Zonder dat je het in de gaten hebt, kunnen je apparaten worden gehackt en deel uitmaken van een online leger dat bedrijven en instellingen aanvalt. Hoe kun je dit voorkomen?

Redacteur Larissa van Dijk sprak voor NEMO Kennislink verschillende experts over de gevaren van slimme apparaten die via ons eigen wifi-netwerk met elkaar communiceren. Slechte beveiliging van deze producten is niet alleen een probleem voor grote bedrijven, maar ook voor de gebruiker zelf. Tijdens deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht met hosts Robert Visscher en Nour Eldín Emara legt Van Dijk uit hoe dat zit en wat we ertegen kunnen doen. Luister naar de aflevering in jouw favoriete podcastapp (Spotify, Apple) of kijk hieronder de video op Youtube.

Beluister ook de eerdere afleveringen van Oplossing Gezocht:

We gaan naar de maan

Podcast: Operatie groene zorg

Podcast: Op het juiste spoor

Podcast: Plastic fantastic?

Podcast: Rechten voor de natuur

Podcast: Jouw online voetafdruk

Podcast: Woningnood? De hoogte in!

Podcast: Kaas zonder koe

Podcast: Woede is geen inpakpapier

Podcast: Wat als heel Nederland vegan eet?

Podcast: Wonen in een stad zonder auto’s

Podcast: Wie betaalt de prijs voor je telefoon?

Podcast: Het recept voor jouw eureka-moment

Robert Visscher
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 09 november 2023

Thema: Wij zijn het web

Peter König voor NEMO Kennislink
Wij zijn het web
In ‘Wij zijn het web’ nemen we jou mee in de wondere wereld van web en internet. We willen je inzicht geven in hoe het internet zich overal om jou heen begeeft en wat dat betekent. Zodat jij de wereld om je heen, die in een razend tempo verandert, beter begrijpt. Zonder verstrikt te raken in het web. NEMO Kennislink maakt dit thema in samenwerking met SIDN fonds en COMMIT/.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.