Naar de content
Podcast
Podcast

Iedereen internet-savvy

Seizoen 2 - Afl. 6 met Felienne Hermans

Heb jij enig idee wat er onder de motorkap van het internet gebeurt? Iedereen zou daar op zijn minst basale kennis over moeten hebben, vindt hoogleraar Felienne Hermans.

21 maart 2024
Afspelen icoon
Podcast
Podcast

Iedereen internet-savvy

0:00
36:32

Gemak dient de mens, toch? Grote techbedrijven als Google, Meta en Microsoft zijn daar handig op ingesprongen door allerlei diensten te ontwikkelen die inmiddels praktisch onmisbaar zijn in ons leven. Lekker makkelijk misschien, maar daarmee hebben we wel een groot deel van onze digitale zelfredzaamheid uit handen gegeven. Waar online gebruikers in de beginjaren van het internet nog zelf konden sleutelen en afstellen, zijn we nu veelal overgeleverd aan commerciële partijen die niet direct het beste met ons voor hebben. Kan dat nog anders?

Felienne Hermans denkt van wel. Als hoogleraar didactiek van de informatica aan de Universiteit van Amsterdam onderzoekt zij hoe iedereen - onafhankelijk van opleidingsniveau, leeftijd of achtergrond - iets kan leren over programmeren, de digitale wereld en AI. In deze aflevering van de podcast Oplossing gezocht legt ze podcast-hosts Robert Visscher en Nour Eldín Emara uit waarom dit zo belangrijk is. Luister naar de aflevering in jouw favoriete podcastapp (Spotify, Apple) of kijk hierboven de video op Youtube.

Huidige publicatie