Naar de content
Podcast
Podcast

Podcast: Kaas zonder koe?

Luister de nieuwste aflevering van Oplossing Gezocht

Als echte kaaskoppen houden Nederlanders wel van een stukje kaas. Maar de productie ervan zorgt voor flinke CO2-uitstoot en heel wat dierenleed. In deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht kijken we of dat geliefde kaasplankje ook verantwoord kan worden bereid.

Afspelen icoon
Podcast
Podcast

Podcast: Kaas zonder koe?

0:00
28:10

De zonen van podcasthost Robert Visscher weigerden nog melk te drinken toen ze ontdekten waar die vandaan komt. Niet van de restjes die de moederkoe overheeft na het voeden van haar kalf, maar van een koe die elk jaar een kalf op de wereld zet, zodat ze continu melk blijft geven. Die melk belandt niet bij haar kalf, dat meestal binnen een paar uur na de geboorte al bij haar wordt weggehaald, maar bij ons, de consumenten. Hun bekertje melk lieten ze dus voortaan staan – genoeg andere drankjes voorhanden – maar kaas vonden de jongens lastiger om te laten liggen. Is er een duurzaam alternatief voor kaas?

Redacteur Sophie van Wijk sprak verschillende onderzoekers die kaas proberen te maken zonder dat er een koe aan te pas komt. In de winkel ligt al plantaardige kaas, maar die blijkt minder lekker én ongezonder dan echte kaas. Voedingswetenschappers proberen nu gisten de dierlijke eiwitten te laten namaken die in koemelk essentieel zijn voor de kaasvorming. Van Wijk vertelt erover tijdens deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht met hosts Robert Visscher en Nour Eldín Emara. 

Huidige publicatie