Naar de content
Podcast
Podcast

Podcast: Wie betaalt de prijs voor jouw telefoon?

Luister deze aflevering van Oplossing Gezocht

In mobiele telefoons, elektrische fietsen en auto’s zit het metaal kobalt verwerkt. Maar de winning gebeurt vaak onder mensonterende omstandigheden. In de tweede aflevering van de podcast Oplossing Gezocht onderzoeken we hoe dat anders kan.

Afspelen icoon
Podcast
Podcast

Podcast: Wie betaalt de prijs voor jouw telefoon?

0:00
27:56

Met je oortjes in, je telefoon in je zak, stap je op je e-bike. Zonder dat je het beseft, gebruik je nu al drie apparaten met accu’s waarin kobalt zit verwerkt. De kans is groot dat dat metaal is gemijnd onder extreem slechte omstandigheden. Meer dan de helft van het kobalt komt namelijk uit Congo, waar mannen, vrouwen en kinderen het voor ongeveer een euro per dag uit de bodem halen. Het is smerig, zwaar en vaak levensgevaarlijk werk. Afpersing en geweld zijn aan de orde van de dag. Kan dat niet anders?

In de tweede aflevering van de podcast Oplossing Gezocht ontvangen hosts Robert Visscher en Nour Eldín Emara wetenschapsjournalist Enith Vlooswijk. Zij onderzocht eerder voor NEMO Kennislink wat er misgaat en wat de alternatieven zijn. In de podcast vertelt ze over haar bevindingen. 

Huidige publicatie