Je leest:

Nieuwe podcast: Oplossing Gezocht!

Nieuwe podcast: Oplossing Gezocht!

Luister aflevering #1: Het recept voor jouw eureka-moment

Auteur: | 25 mei 2023
Elvira Elzinga voor NEMO Kennislink

Oplossing Gezocht! Dat is de nieuwe podcast van NEMO Kennislink. Host Robert Visscher en co-host Nour Eldín Emara zoeken samen met de wetenschap naar oplossingen voor actuele maatschappelijke problemen.

In de tweewekelijkse podcast Oplossing Gezocht ontvangen host Robert Visscher en co-host Nour Eldín Emara een wisselende gast.
Sanne Boekel voor NEMO Kennislink

Hoe lossen we de komende jaren de woningnood op? Kun je melk maken zonder dat er een koe aan te pas komt, om dierenleed en milieuvervuiling tegen te gaan? En hoe vergroot je de kans dat je op een briljant idee komt? Deze vragen en nog veel meer gaan we uitpluizen in de nieuwe podcast Oplossing Gezocht.

De wereld om je heen verandert in een razend tempo. Zo snel dat je het amper bij kan benen. NEMO Kennislink neemt je in de podcasts mee op ontdekkingsreis langs oplossingen voor actuele maatschappelijke problemen. Zodat je de wereld om je heen beter begrijpt. Met behulp van wetenschap en technologie brengen we in kaart hoe jouw toekomst er mogelijk uit ziet.

Tweewekelijks ontvangen host Robert Visscher en co-host Nour Eldín Emara een gast om hierover te praten. Visscher is hoofdredacteur en Emara podcastredacteur. Emara maakte eerder het wetenschappelijke radioprogramma Science 071 voor Omroep Sleutelstad, de lokale publieke omroep van Leiden. Visscher werkte eerder als wetenschapsjournalist voor Trouw, De Ingenieur en maakt al de podcast Leesvoer over boeken. Oplossing Gezocht vind je terug in jouw favoriete podcast-app en op YouTube. Iedere aflevering nemen we namelijk op in audio én video. Meestal in De Studio van NEMO, de tentoonstellingsruimte voor volwassenen van NEMO Science Museum. Maar soms ook op locatie, ergens in het land.

De eerste aflevering van Oplossing Gezocht gaat over eurekamomenten. Robert Visscher en Nour Eldín Emara ontvangen wetenschapsjournalist Roeland Segeren. De podcast verschijnt ook als video (vodcast) op Youtube.

Voorbij het probleem

Bij Oplossing Gezocht gaan we verder dan alleen de constatering van een probleem. Neem woningbouw: het is al bekend dat er in Nederland te weinig woningen zijn. Maar daar stoppen we niet. We zoeken oplossingen. Is meer de hoogte in bouwen een mogelijke uitweg? Een van de afleveringen die de komende weken verschijnt, gaat over dit onderwerp.

Uitgelicht door de redactie

Geowetenschappen
‘We hebben een hoopvol toekomstbeeld nodig’

Geowetenschappen
Dromen over wat er wél kan

Informatica
Tot op de microseconde nauwkeurig

Het is geen toeval dat we in deze podcast actief oplossingen zoeken. Het maakt onderdeel uit van onze visie om niet te stoppen bij het signaleren van problemen. Natuurlijk, we schrijven over de problemen die er spelen. Dat blijven we ook doen. Net zoals onderwerpen kritisch benaderen. Maar we voegen daar met de zoektocht naar mogelijke oplossingen nog wat aan toe. We stellen ons de vraag ‘Wat nu?’. Daarmee nemen we zelf als journalistiek platform ook onze verantwoordelijkheid om te proberen problemen op te lossen.

We zullen lang niet altijd dé oplossing presenteren. Daar zijn sommige problemen, zoals klimaatopwarming, te groot of te ingewikkeld voor. We berichten daar uitgebreid over, onder meer in ons thema Hoe klimaat je raakt, maar we kunnen dit als journalistiek platform natuurlijk niet zo maar even fixen. Wat doen we dan wel? We verkennen oplossingen. Of we identificeren kleine stukjes van de puzzel en helpen mee die te leggen. We gaan daarbij altijd uit van jouw perspectief. Wat kan jij als luisteraar of lezer bijdragen? Wat kan jij leren over dit onderwerp? Zoals altijd zijn wetenschap en technologie daarbij onze gids.

De eerste aflevering van Oplossing Gezocht gaat over het eurekamoment en staat nu online. Iedereen kent het wel: je weet niet meer wat je moet schrijven. Je had zo’n goed idee, maar je loopt helemaal vast en er komt niks meer uit je pen. Je wacht op een geniale ingeving, maar die komt maar niet. Valt zoiets op te wekken? Hoe zorg je er nou voor dat je wel iets creatiefs bedenkt? Nieuwsgierig geworden? In de eerste aflevering vertelt onze redacteur Roeland Segeren wat je het beste kan doen, hoe het komt dat je soms de naam Hans vergeet en wat er in je brein gebeurt bij een eurekamoment. En je leert wat Pipi Langkous hiermee te maken heeft.  

Oplossing gezocht

Host: Robert Visscher
Co-host: Nour Eldín Emara
Producer: Dimitri van Tuijl
Social mediaredacteur: Elvira Elzinga
Video-editor: Eva Poort
Muziek: Gibson Fawcett

Beluister ook de andere afleveringen van Oplossing Gezocht:

Podcast: Operatie groene zorg

Podcast: Slimme apparaten in de aanval

Podcast: Op het juiste spoor

Podcast: Plastic fantastic?

Podcast: Rechten voor de natuur

Podcast: Zo leer je die nieuwe taal

Podcast: Jouw online voetafdruk

Podcast: Woningnood? De hoogte in!

Podcast: Kaas zonder koe

Podcast: Woede is geen inpakpapier

Podcast: Wat als heel Nederland vegan eet?

Podcast: Wonen in een stad zonder auto’s

Podcast: Wie betaalt de prijs voor je telefoon?

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 25 mei 2023
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.