Burgers maken beleid30 mei 2023Tips om inwoners mee te laten praten over klimaataanpakIn een burgerberaad praat een door loting gekozen groep inwoners mee over beleid. Hoe werkt deze democratische vernieuwing? Bestuurskundigen en politicologen geven tips.
‘Bescherm burgers tegen verslavende algoritmes’29 maart 2024Net iets slimmer: Valerie FrissenDe discussie over een verantwoord internet laait pas de laatste jaren op, ziet Valerie Frissen. “Internet werd te lang overgelaten aan een vrij spel der machten.”
Zo kun je de wetenschap een handje helpen17 april 2020Interview met Tine Huyse over burgerwetenschap tijdens de coronacrisisWat heeft de wetenschap aan hulp van 'gewone' burgers? NEMO Kennislink sprak met Tine Huyse over burgerwetenschap tijdens de coronacrisis.
Atheense Akropolis is geen symbool van de democratie13 juli 2023Deel 4 in serie Hardnekkige mythesAls je het over democratie hebt, kan je bijna niet om de Atheense Akropolis heen. Maar in de oudheid was deze tempel helemaal niet de zetel van de democratie.
De zee klaagt de mens aan16 juni 2023Geef de natuur rechten – kan dat?Stel je voor: de zee klaagt in een rechtszaak zijn vervuilers aan. Dat kan als de natuur rechten krijgt. Juridisch is het mogelijk. Maar wie bepaalt wie er namens de natuur mag spreken?
Water overwinnen15 mei 2023Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisNederlanders voelen zich veilig achter hun hoge dijken. Op tekeningen gemaakt door bezoekers van 'Energy Junkies' zijn daarentegen wel overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging te zien.
Hoe we microalgen op ons bord krijgen1 mei 2023Hoe we microalgen op ons bord krijgenOnze bestaande voedselproductiesystemen putten de aarde uit. We kunnen onze voedingsstoffen ook via (micro)algen verkrijgen. Waarom eten we die nog niet op grote schaal en hoe kunnen we dat veranderen...
'Een journalist moet zich realiseren wat een verhaal doet met de samenleving'20 april 2023Lector Liesbeth Hermans en hoofdredacteur Robert Visscher over constructieve journalistiekHoofdredacteur Robert Visscher praat met Liesbeth Hermans over de journalistiek van de toekomst.
Mini-mens of klompje cellen?25 november 2022Mini-mens of klompje cellen?Wetenschappers kunnen met menselijke cellen een model van een embryo maken om zo meer te leren over cruciale fases in de embryonale ontwikkeling.
'Ik wil mijn verwondering over de natuur graag delen'30 september 2022De eerste resultaten na een jaar lang stoepplantjes (onder)zoekenIeder jaar geeft het Weekend van de Wetenschap burgers de kans om bij te dragen aan de wetenschap. Afgelopen jaar kon dit in het stoepplantjesproject.
Moeten burgers overal over kunnen meepraten?27 juni 2023We zijn nog niet uitgepraat – deel 2: De (on)zin van dialogenMet de DNA Dialogen gaan we met de samenleving in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Maar is zo'n onderwerp daarvoor niet veel te ingewikkeld?
Als je burgers betrekt bij een gevoelig vraagstuk15 juli 2021Als je burgers betrekt bij een gevoelig vraagstukDit najaar mogen burgers meepraten over de wenselijkheid van donordieren. Maar hoe wenselijk is het om burgers hierin te betrekken?
‘Geef burgers meer controle over hun data’22 maart 2024Net iets slimmer: Lei NelissenDigitaal ontwerper Lei Nelissen pleit voor beter digitaal burgerschap: gebruikers moeten meer controle krijgen over data en moeten meer kennis ontwikkelen over de digitale wereld.
Hoe krijgen burgers een stem bij nieuwe technologie?6 maart 2020Hoofdredacteur Leon Heuts legt uit wat de Catalyst-methode is en roept op om mee te doen.Tijdens het EK voetbal wordt in het gebied rond de Johan Cruijff ArenA nieuwe technologie uitgetest om veiligheid te bevorderen. Hoe hebben burgers hierin een stem, en welke rol speelt de journalis...
'Erkenning van onze taal betekent voor ons volledig burgerschap'27 september 2018Waarom laat officiële erkenning van de Nederlandse Gebarentaal zo lang op zich wachten?13 oktober stemde de Eerste Kamer unaniem voor erkenning van de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Hiermee eindigt een jarenlange strijd. Waarom is deze officiële erkenning zo belangrijk?
Politie, burgers en technologie-ontwikkelaars in gesprek over de toekomst van de stad27 november 2020Politie, burgers en technologie-ontwikkelaars in gesprek over de toekomst van de stadAfgelopen week bewezen wetenschappers van de Vrije Universiteit en NEMO Kennislink dat je ook in coronatijd een theaterdialoog kunt organiseren.
'Onderschat nooit teleurgestelde burgers'11 november 2016Parallellen tussen opkomst Trump en FortuynHet onverwachte is gebeurd: de politieke buitenstaander Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Historicus Clemens van Herwaarden voorzag dit al: hij promoveerde vorige week op...
'Bij ons ontdek je in welke toekomst je wilt leven'20 oktober 2020Burgerparticipatie: in gesprek over slimme surveillancetechnologieSlimme technologieën zoals gelaatsherkenning moeten de Johan Cruijff ArenA veilig houden tijdens het EK Voetbal. Hoe betrek je burgers daarbij?