Wanneer zeggen we dat iets ‘onnatuurlijk’ is?
Het begrip ‘natuurlijkheid’ duikt vaak op in discussies over embryo’s uit het lab. Maar wat bedoelen we eigenlijk als we zeggen dat iets ‘onnatuurlijk’ is?
Het begrip ‘natuurlijkheid’ duikt vaak op in discussies over embryo’s uit het lab. Maar wat bedoelen we eigenlijk als we zeggen dat iets ‘onnatuurlijk’ is?
Met de DNA Dialogen gaan we met de samenleving in gesprek over het aanpassen van embryo-DNA. Maar is zo’n onderwerp daarvoor niet veel te ingewikkeld?
De resultaten van de DNA Dialogen zullen beleidsmakers informeren over de keuzes die er zijn rondom het ingrijpen in embryo-DNA.
Voor de DNA Dialogen gaan we in gesprek met onze lezers over het aanpassen van embryo-DNA. Hoe ziet zo’n gezamenlijk journalistiek onderzoek eruit?
In het najaar van 2022 organiseert NEMO Kennislink de Inspiratiesessies, waar Sophie Kemper als moderator optreedt. NEMO Kennislink sprak met haar over het nut van dialogen.
In de Tweede Kamer lopen diepe overtuigingen over het leven zwaar uiteen. Dat was te merken in het debat over medische ethiek dat 2 juni voor het eerst plaatsvond met de nieuwe minister van Volksgezondheid.
Zondag 7 november ging de Donordier-dialoog in NEMO over de vraag: willen we dieren aanpassen zodat er menselijke organen in groeien? Lianne Tijhaar deed verslag van het evenement.
In de donordier-dialogen hoor je vaak ‘zo heeft de natuur het niet bedoeld.’ Maar hoe legitiem is dit argument? We vroegen het argumentatiespecialist Paula Steenwinkel.
We doden al zoveel dieren voor vlees, dan mag het zeker voor medische doeleinden. Het is een veelgehoord argument, maar houdt geen stand.
Als we menselijke organen in varkens kunnen kweken, creëren we dan verschrikkelijke wezens? Krijgen alcoholverslaafden elk jaar een nieuwe lever? In gesprek met argumentatiespecialist Paula Steenwinkel over (ir)reële doemscenario’s.
Wat doe je als iemand zegt dat God het niet zo bedoeld heeft, terwijl je zelf niet in God gelooft? Argumentatiespecialist Paula Steenwinkel geeft tips.
In de verre toekomst hoeven patiënten misschien niet meer te wachten op een menselijke orgaandonor. Zeven nierpatiënten gaan in gesprek over donordieren.
Dit najaar mogen burgers meepraten over de wenselijkheid van donordieren. Maar hoe wenselijk is het om burgers hierin te betrekken?
NEMO Kennislink onderzoekt samen met het Rathenau Instituut hoe de Nederlandse bevolking denkt over dieren als bron van donororganen.
Over 30 jaar kunnen we misschien menselijke organen in varkens laten groeien. Het Rathenau Instituut bedenkt scenario’s zodat ook jij kunt meedenken.
Een menselijk orgaan kweken in een varken zou het einde kunnen zijn van het donortekort. Of we het zover willen laten komen is een vraag die iedereen aangaat.
Afgelopen week bewezen wetenschappers van de Vrije Universiteit en NEMO Kennislink dat je ook in coronatijd een theaterdialoog kunt organiseren.
In de reacties onder artikelen op NEMO Kennislink gaat het er niet altijd even gezellig aan toe. Tijdens haar stage onderzoekt Britte Schilt hoe dat komt, én hoe we daar verandering in kunnen brengen.
Premier Rutte en minister de Jonge willen met burgers in gesprek over corona. Maar hoe voer je een goed gesprek? Daar weet Diewertje Houtman alles van.
Hoe voer je een goede dialoog met kinderen over het aanpassen van DNA in embryo’s? Het gebeurde deze week in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.
Synthetische biologie is een relatief jong vakgebied. Het onderzoek vindt plaats achter gesloten laboratoriumdeuren. Toepassingen hoeven we voorlopig nog niet te verwachten. Waarom moeten we nu dan toch al discussiëren over de mogelijkheden en valkuilen van synthetische biologie?
Ondanks dat de synthetische biologie zich nog voornamelijk in de laboratoriumfase bevindt, hebben verschillende organisaties de ethische, sociale en juridische aspecten ervan verkend. Langzamerhand begint het internationale debat over synthetische biologie dan ook serieuze vormen aan te nemen....