Je leest:

Waarom NEMO Kennislink onderzoek volgt naar embryo’s uit het lab

Waarom NEMO Kennislink onderzoek volgt naar embryo’s uit het lab

Auteur: | 25 november 2022

Met een model van een embryo niet alleen het ontstaan van leven beter begrijpen, maar ook ziektes voorkomen. Waarom krijgt iemand een spier- of bloedziekte? Daar werken onderzoekers op dit moment aan. Redacteuren van NEMO Kennislink kijken mee. Wij brengen er de komende jaren verslag van uit en vinden het belangrijk dat jij een mening kan vormen over het onderzoek. Hoofdredacteur Robert Visscher licht toe.

Allemaal zijn we ooit piepklein begonnen. Door de bevruchting van een mannelijk zaadje en een vrouwelijke eicel ontstond er leven. Daaruit groeide uiteindelijk een embryo en leidde weer tot andere fases waardoor ik deze tekst kan schrijven en jullie in staat zijn het te lezen.

NEMO Kennislink organiseert vaker dialogen, bijvoorbeeld in Rotterdam bij de DNA Dialoog.

Wetenschappers werken nu aan soortgelijke embryo’s, maar dan heel anders gemaakt. Niet door de bevruchting van een mannelijk zaadje en vrouwelijke eicel, maar door uit stamcellen embryo-achtige structuren te maken. Wetenschappers hopen zo beter te begrijpen hoe leven ontstaat en hoe je ziektes geneest. Het is nieuw en spannend onderzoek, waar veel vragen aan kleven. Is dit nu echt leven en wat vinden we er eigenlijk van dat wetenschappers op deze manier modellen van embryo’s maken? En hoe werken ze hier aan in het lab?

Kritisch en oplossingsgericht

Daarover gaan wij als NEMO Kennislink de komende jaren verslag uitbrengen. Wij zitten daarbij zelf ook in een bijzondere situatie. We mogen namelijk over de schouders van de wetenschappers meekijken. Dat geeft onze redacteuren nieuwe mogelijkheden. Ze gaan berichten over welke beslissingen wetenschappers nemen en brengen zo het onderzoek zelf in kaart.

Uitgelicht door de redactie

Biologie
Even over evolutie: de mens staat niet bovenaan

Informatica
Van datahonger naar digitariër

Geschiedenis
Nieuwe podcast: Oplossing Gezocht!

Maar we doen nog meer. We gaan verder dan alleen informeren. NEMO Kennislink is ook een luis in de pels. Wij schrijven over gevoeligheden rond het project, ethische kwesties, hoe onderzoekers hier zelf mee omgaan. We doen dit op een opbouwende, constructieve manier. Waarbij we kritisch het onderzoek volgen maar zelf ook op zoek gaan naar oplossingen.

En we gaan in gesprek met jou. We voeren dialogen met het publiek. Hoe kijk jij naar het onderzoek? Gaat dit over een klompje cellen of is dit een minimens? Moet dit beschermd worden, net als een echte embryo en zo ja hoe dan? Maakt het verschil of je alleen meer van leert of ernstige ziektes ermee kan genezen of voorkomen? Tijdens meerdere dialoogevents gaan we dit na. Ook dit maakt onderdeel uit van het onderzoek. We halen door de dialogen meningen, vragen en gevoelens van deelnemers op. Die waarden zijn belangrijk voor onderzoeker en bio-ethicus Nienke de Graeff (Leids Universitair Medisch Centrum). Zij bekijkt welke bescherming en waarden embryo-modellen moeten krijgen. Hoe kijken we hiernaar? Door de dialogen die wij organiseren dragen we bij aan het ethische onderzoek.

Dit spreekt ons als redactie aan. NEMO Kennislink richt zich als onafhankelijk, journalistiek platform op de grote veranderingen in de maatschappij. Wetenschap en technologie zijn onze beste gids om dit goed te begrijpen en daar schrijven we over. Tegelijkertijd is er ook onderzoek dat zo nieuw is, dat we meer willen doen dan daar alleen over berichten. Wij vinden het belangrijk dat jij daar een mening over vormt. Welke mening dat is willen we niet sturen. We maken dit nieuwe thema Embryo’s uit het lab daarom niet alleen als redactie en met wetenschappers maar ook met jou. Waarbij we de komende jaren de vragen die jij hebt en de mening die naar voren komt uit interactie met onze lezers via artikelen en dialogen ook weer teruggeven.

De dialoog over embryo-modellen is een initiatief van een samenwerking die bestaat uit meerdere onderzoeksgroepen (LUMC, Erasmus MC, Sanquin en Hubrecht Instituut), patiëntenorganisaties (FSHD stichting, Nederlandse Hartstichting, Prinses Beatrix Spierfonds, Spierziekte Nederland) en NEMO Kennislink.

We willen ontdekken hoe patiënten en anderen denken over embryo-modellen. Welke status heeft het, wat is het eigenlijk, welke regels moeten gelden voor het doen van onderzoek met embryo-modellen en welke bescherming moeten ze krijgen?

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink, en hoort bij de thema's Ziekten genezen en Ziekten voorkomen op Biotechnologie.nl.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 25 november 2022

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Embryo’s uit het lab

Maarten Boers
Embryo’s uit het lab
Onderzoek op menselijke embryo’s is in Nederland maar heel beperkt toegestaan. Daarom maken onderzoekers modellen van een embryo in het lab, ontwikkeld uit onder andere huidcellen van een volwassen mens. Met deze embryo-modellen hopen ze meer te leren over de allervroegste menselijke ontwikkeling. Maar wat zijn dit voor entiteiten, hoe moeten we hiernaar kijken? Zijn het klompjes cellen of begin van een soort kunstmatige vorm van mini-mensjes?
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.