Tijdlijn van het leven van Cees den Hoedt
Een kleine geschiedenis van dataopslag en -verwerking
Ons leven wordt steeds digitaler. Dat maakt het leuker en makkelijker, maar brengt ook risico’s met zich mee. NEMO Kennislink dook in 2021 in de wereld van data en algoritmes. We spraken tien mensen van wie het leven - positief of negatief - beïnvloed is door de technologische mogelijkheden en onderzochten met experts kansen en gevaren.
De eindredacteur is Erica Renckens. De meeste stukken zijn geschreven door Robert Visscher en Roel van der Heijden. De projectleider is Ruth Visser.
De levens van deze mensen werden allemaal beïnvloedt door algoritmes (computerprogramma's). Soms op een positieve manier, soms juist heel negatief. Lees hun verhalen.
Soms denk ik dat ik maar even op m’n socials zit, maar dan blijkt er bijna een uur voorbij te zijn.
uit 'Misschien moet ik Instagram niet op mijn telefoon hebben'
Op Strijp-S in Eindhoven wordt lustig geëxperimenteerd met technologieën die het leven veiliger en makkelijker moeten maken. Is er ook ruimte voor bezinning?
Ik ben me bewuster geworden van de data die ik achterlaat en ben er voorzichtiger mee geworden.
Beeldbellen met de huiarts, je hartslag doorgeven via een app. De gezondheidszorg maakt steeds meer gebruik van data en het internet. Bij deze zorg op afstand is het heel belangrijk dat alle verbindingen veilig zijn, zonder haperingen verlopen en dat vanuit de patiënt wordt gedacht.
Iedereen kan kanker krijgen en het kan overal in je lichaam opduiken. Vaak gaat alle aandacht naar het bestrijden van de tumor. Toch is dat slechts een deel van het verhaal. In dit thema verdiepen we ons in de psychosociale aspecten van kanker.
Dit thema is geschreven ter nagedachtenis aan onze hoofdredacteur Sanne Deurloo, die in 2019 overleed aan de gevolgen van kanker.