Marc van Dijk

Marc van Dijk

  • website

Marc van Dijk (1979) is schrijver, journalist en kunstenaar. Hij studeerde Nederlands en journalistiek en voltooide daarna de kunstacademie (Gerrit Rietveld Academie). Als journalist schrijft hij vooral over filosofie, en ook zijn artistieke projecten hebben altijd een filosofische dimensie.

Hij schreef tot nu toe enkele honderden artikelen, meerdere theaterteksten en zeven boeken, waaronder de biografie van dichter en theoloog Huub Oosterhuis en twee kinderboeken. Ook initieerde en cureerde hij meerdere groepstentoonstellingen waar hij zelf aan deelnam. Een selectie van al dit werk is op zijn website te vinden.

Hij houdt van samenwerken. Met toenmalig Denker des Vaderlands Paul van Tongeren schreef hij Het wonder van betekenis (Boom, 2021), dat de bestseller-topzestig haalde. Met GroenLinks-PvdA-politica Marjolein Moorman schreef hij haar autobiografie Rood in Wassenaar (ambo | anthos, 2022). Met tekenaar Sander ter Steege maakt hij voor jonge lezers (8-12 jaar) de filosofische graphic novel-serie Becky Breinstein, waarvan de eerste twee delen gaan over Socrates en Nietzsche.

Hij geeft regelmatig workshops en lezingen. Als docent creative writing aan de Design Academy in Eindhoven begeleidt hij studenten met projecten op de grens van design, kunst en filosofie.

Hij werkt altijd vanuit een sterke betrokkenheid bij de wereld. Voor Nemo stelt hij het liefst ethische vragen bij wetenschappelijke ontwikkelingen.

Alle publicaties van Marc van Dijk