Naar de content

Pieter: 'Door mijn stappenteller beweeg ik veel meer'

Melanie Kranenburg

Dankzij zijn stappenteller maakt filosoof en schrijver Pieter Hoexum nu meer meters dan ooit tevoren. Hij wandelt, zwemt en tuiniert en wordt daarbij digitaal aangemoedigd door zijn armband.

Jarenlang bracht Pieter Hoexum iedere werkdag zijn twee dochters lopend naar de basisschool. “Op die manier maakte ik vier keer per dag een ommetje. Toen mijn kinderen naar de middelbare school gingen, begon ik die wandelingetjes te missen. Dat had ik nooit gedacht, want het kostte best veel tijd”, zegt hij. Hoexum zei tegen zijn vrouw dat je er bijna een hond voor zou nemen om toch nog die ommetjes te maken. Maar zijn vrouw wilde absoluut geen hond. “Daarom kocht ze een paar jaar geleden een stappenteller voor me en die gaf ze mij op mijn verjaardag.”

Het apparaatje maakte nogal wat los bij Hoexum, werkzaam als journalist en schrijver van boeken. “Ik ben geen fanatiek gebruiker van de mobiele telefoon. Maar de Fitbit die ik kreeg, sprak mij meteen aan. Via een app kon je als doel stellen hoeveel stappen je wilde lopen en ontving ik berichten over hoeveel stappen ik had gezet. Ook kreeg ik bijvoorbeeld de melding dat ik heel Nederland had rondgelopen. Dat werkte motiverend.”

Hoexum zegt dat de stappenteller een stok achter de deur is om elke dag genoeg te bewegen. “Of nog beter: het is een worst die mij wordt voorgehouden. Want als ik genoeg doe dan word ik beloond met een melding.” En dat werkt, want hij wil elke dag voldoende bewegen. Ook ontdekte hij door zijn Fitbit dat er soms dagen zijn dat hij bijna niks deed. Nu zet hij door de Fitbit minimaal 250 stappen per uur. “Daardoor ga ik ieder uur toch even naar buiten. De vuilnisbak wegzetten of een ommetje maken.”

Ook viel hem op dat hij op andere momenten juist weer meer bewoog zonder dat hij zich daar echt van bewust was. Hoexum heeft een volkstuin. Als hij daar druk in de weer is met snoeien, bladeren harken en plantjes poten dan ziet de stappenteller het als een work-out. “Maar in de winter doe ik dat niet. Dan ligt de moestuin stil. Daarom ben ik gaan zwemmen. Dat bevalt heel goed. Dat is mijn compensatie voor dat ik minder beweeg in de winter. De stappenteller gaf mij inzicht en stimuleerde mij meer te gaan doen.”

Hoexum ziet dus vooral voordelen. Maar is hij niet bang dat de stappenteller een kleine dictator wordt die hem dicteert wat hij moet doen? “Ik ben er wel huiverig voor dat de stappenteller mijn leven bepaalt. Je kunt ‘m ook ’s nachts omdoen en dan gaat het apparaatje na hoe goed je slaapt. Dat is voor mij een stap te ver. Ik merk ’s ochtends zelf wel of ik goed heb geslapen. Ik heb geen zin om me daarmee bezig te houden via de stappenteller. Ik wilde ‘m puur gebruiken voor de ommetjes en dat is ook het enige waar ik ‘m voor inzet. Het zit een beetje tegen een enkelband aan misschien, omdat je ermee rondloopt en het aanzet tot meer bewegen. Maar ik zie het ook als een bevrijding. Ik was eigenlijk nooit sportief voordat ik een stappenteller kreeg. Nu beweeg ik veel meer dan vroeger.”

Lees ook: