Je leest:

Cees: ‘Internet is een wondermiddel’

Cees: ‘Internet is een wondermiddel’

Auteur: | 4 juni 2021
Melanie Kranenburg

De 93-jarige Cees den Hoedt is altijd bij de tijd gebleven. Ondanks zijn inmiddels hoge leeftijd is hij vaak online te vinden.

Cees den Hoedt: “Het contact met anderen houdt me wakker.”
Cees den Hoedt

In 1987 ging Cees den Hoedt met pensioen, zo staat op zijn LinkedIn-profiel te lezen. Het zou op dat moment nog zestien jaar duren voordat de zakelijke netwerksite werd opgericht. Veel mensen gebruiken de website bij het zoeken naar werk, maar dat hoeft niet meer voor Den Hoedt. Wel grasduint hij graag in de berichten op het platform en houdt hij zo contact met een neef die er actief is.

Je kan wel stellen dat Den Hoedt met zijn tijd is meegegaan. Hij gebruikt WhatsApp en Zoom om contact te houden met (klein)kinderen, waarvan er een in het buitenland woont. “Het contact met anderen houdt me wakker”, zegt hij. “Ik kom niet zoveel in aanraking met leeftijdgenoten, maar meer met jongeren die midden in het leven staan.”

Van de coronacrisis merkt hij niet zoveel. Hij woont zelfstandig met de hulp van een aantal technische hulpmiddelen: met zijn mobiele telefoon bedient hij de verlichting, luiken en zonneschermen. Wel mist hij de bezoekjes aan het verzorgingstehuis, waar hij als vrijwilliger actief was. Toch heeft hij genoeg te doen. Den Hoedt doet bankzaken op internet en leest veel online, bijvoorbeeld over politiek en wetenschap. Daarnaast reageert hij regelmatig op stukken. “Eigenlijk kom ik tijd te kort”, zegt hij.

Wat betreft communicatiemiddelen is er veel veranderd in het leven van Den Hoedt. Hij herinnert zich de express extra-bezorging van de post, waarvan hij in de jaren 50 en 60 regelmatig gebruik maakte. Een brief die hij ‘s avonds persoonlijk meegaf aan een treinconducteur werd de volgende ochtend al bezorgd op kantoor. “Met de normale post had dat veel langer geduurd”, zegt hij. Nu voelt het alsof hij met een paar muisklikken direct met de hele wereld kan communiceren. “Internet is wat dat betreft een wondermiddel. Ik ben heel nieuwsgierig, en deze mogelijkheden maken het leven voor mij waardevoller”, stelt hij.

In het thema Je data en jij duikt NEMO Kennislink de komende tijd in de wereld van data en algoritmes. Naar aanleiding van het verhaal van Cees schreven we:

Tijdlijn: Een kleine geschiedenis van dataopslag en -verwerking

De komende tijd zullen er nog meer artikelen volgen.

Lees de tien persoonlijke ervaringsverhalen uit het thema ‘Je data en jij’.
Melanie Kranenburg

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 juni 2021

Thema: Je data en jij

Melanie Kranenburg
Je data en jij
Ons leven wordt steeds digitaler. We delen zelf data en er worden steeds meer data over ons verzameld. Dat maakt ons leven leuker en makkelijker, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Aan de hand van tien ervaringsverhalen duikt NEMO Kennislink in de wereld van data en algoritmes.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.