Wij zijn het web
Hoe leven we straks in het internet?
We nemen jou mee in de wondere wereld van web en internet. We willen je inzicht geven in hoe het internet zich overal om jou heen begeeft en wat dat betekent. Zodat jij de wereld om je heen, die in een razend tempo verandert, beter begrijpt. Zonder verstrikt te raken in het web.
NEMO Kennislink maakt het thema ‘Wij zijn het web’ in samenwerking met SIDN fonds en Commit/.
De eindredacteur is Judith Robbe. De meeste artikelen zijn geschreven door Amanda Verdonk, Edda Heinsman, Krijn Soeteman en Larissa van Dijk.
Peter König en Frederique Matti maakten de illustraties.
Projectleider is Janneke Kluvers.
Colofon
Waarom wij het web zijn
Internet is overal, maar ook onzichtbaar. Het verbindt ons met elkaar in alle mogelijke uithoeken. In ons thema ‘Wij zijn het web’ pluizen we uit wat dit voor jou betekent.
Zo'n digitale wereld biedt kansen die er in de echte wereld niet zijn
Net iets slimmer
Hoe ziet een verantwoord internet eruit? Elf wetenschappers geven, elk vanuit hun eigen expertise, antwoord op die vraag.
Waar web en wereld samenkomen
We sluiten steeds meer toepassingen aan op het internet. Daardoor is internet niet alleen online, maar ook letterlijk overal om ons heen. Denk aan kabels, maar ook aan deurbellen, koelkasten en wasmachines.
Back to the future
Het is 35 jaar geleden dat Nederland als eerste Europees land werd aangesloten op het internet. We blikken terug op het ontstaan van web en internet, en de ontwikkeling naar nu. En we kijken wat we hebben geleerd van het verleden.
Achter de schermen
Je gebruikt internet en e-mail elke dag zonder er bij na te denken. Maar hoe werkt dat nou echt? Kijk mee wat er gebeurt als je een mailtje verstuurt en hoe een datapakketje over het web reist.
Net op tijd
Tijdservers vormen een onzichtbaar, maar onmisbaar onderdeel van het internet. Ontdek de wereld van de tijdservers en waarom het zo belangrijk is dat alle apparaten en programma's dezelfde tijd hanteren.
De DNA dialogen
Met De DNA Dialogen bouwt NEMO Kennislink voort op de resultaten van de eerdere DNA-dialoog over het aanpassen van embryo-DNA. NEMO Kennislink maakt daarbij deel uit van een onderzoeksconsortium dat belangen, behoeftes en waarden van verschillende groepen mensen uit de samenleving rond dit onderwerp verder wil onderzoeken.