Pijl naar links Alle thema's
Een illustratie van iemand die vanuit de ruimte met zijn laptop met de wereld verbindt.

Wij zijn het web

Hoe leven we straks in het internet?

We nemen jou mee in de wondere wereld van web en internet. We willen je inzicht geven in hoe het internet zich overal om jou heen begeeft en wat dat betekent. Zodat jij de wereld om je heen, die in een razend tempo verandert, beter begrijpt. Zonder verstrikt te raken in het web. 

Zo'n digitale wereld biedt kansen die er in de echte wereld niet zijn

uit Leven in het internet

Net iets slimmer

Hoe ziet een verantwoord internet eruit? Elf wetenschappers geven, elk vanuit hun eigen expertise, antwoord op die vraag.

Waar web en wereld samenkomen

We sluiten steeds meer toepassingen aan op het internet. Daardoor is internet niet alleen online, maar ook letterlijk overal om ons heen. Denk aan kabels, maar ook aan deurbellen, koelkasten en wasmachines.

Kink in de internetzeekabel

Maar liefst 97 procent van het wereldwijde internetverkeer gaat via zeekabels. Daardoor kun je zonder internet komen te zitten als een scheepsanker een internetkabel kapottrekt, of als duikers moedwillig kabels kapot knippen. Bekijk zes bekende breuken in internetzeekabels in deze slideshow.

US Navy, CEC Adam Winters, Wikimedia Commons via publiek domein

Midden-Oosten en Azië (2008)

Een serie van zes kabelbreuken in één jaar tijd, in de wateren rond Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Maleisië, zorgde ervoor dat het gehele Midden-Oosten en Azië in 2008 met storingen hadden te kampen. De kabelbreuken in december van dat jaar verstoorden maar liefst 75 procent van de communicatie tussen de regio en de rest van de wereld. De breuken zouden kunnen komen door een scheepsanker of door slijtage, maar omdat dit op zo’n grote schaal gebeurde, doken ook allerlei complottheorieën op. Zoals de theorie dat Iran, dat een nieuwe oliebeurs wilde lanceren, met een breuk de dollarkoers wilde beïnvloeden.

Freepik

Egypte (2013)

Vanuit een vissersbootje, 750 meter ten noorden van Alexandrië, probeerden drie duikers in 2013 de SEA-ME-WE-4-kabel kapot te knippen. Deze 18.800 kilometer lange kabel verbindt Zuidoost-Azië met het Midden-Oosten en West-Europa. De drie werden echter op heterdaad betrapt. Toch hadden ze al wat schade aangericht, want de kabel moest worden gerepareerd en de internetsnelheden in Egypte lagen dagenlang 60 procent lager dan gebruikelijk.

The Official CTBTO Photostream, Wikimedia Commons via CC BY 2.0 Deed

Schiermonnikoog (2018)

In augustus 2018 zaten inwoners van Schiermonnikoog twee dagen lang zonder internet, televisie en telefoon vanwege een kabelbreuk. Ook pinautomaten werkten daardoor niet. De oorzaak? Een scheepsanker, aldus KPN. Gelukkig liggen er twee kabels tussen het eiland en het vasteland, waardoor het mobiele netwerk nog wel werkte. Ook kon het internetverkeer via die tweede kabel omgeleid worden, waardoor de bewoners na twee dagen weer waren aangesloten op het wereldwijde web. Het kostte KPN vier weken om de breuk te herstellen.

Baykedevries, Wikimedia Commons via CC BY-SA 4.0 Deed

Tonga (2022)

In december 2021 begon de onderzeese vulkaan Hunga Tonga Hunga Ha’apai in de Stille Oceaan uit te barsten, en op 15 januari 2022 kwam dat tot een hoogtepunt. Bij een van de heftigste vulkaanuitbarstingen ooit werd 10 kubieke meter aan rots, as en sediment verplaatst en volgde een tsunami met golven tot 20 meter hoog, die de kust van het eiland Tonga raakten. Minstens vier mensen kwamen daarbij om het leven. Ook kwamen de inwoners van Tonga zonder internet te zitten, omdat de vulkaanuitbarsting de enige internationale communicatiekabel van het eiland naar Fiji vernielde. Het duurde vijf weken om de kabel te repareren. In de tussentijd was alleen beperkte satellietcommunicatie mogelijk.

Tonga Geological Services

Shetlandeilanden (2022)

Een geopolitiek expert vond het maar verdacht dat de kabel die van de Faeröer-eilanden via de Shetlandeilanden naar het vasteland van Schotland loopt, in 2022 in een paar dagen tijd twee keer, op twee verschillende plekken, kapotging. Hij dacht dat het wel eens een oefening van Rusland zou kunnen zijn om een grotere aanval op zeekabels voor te bereiden. Autoriteiten hielden het echter op een vissersboot. Drie dagen later was de kabel alweer gerepareerd.

NASA World Wind, Wikimedia Commons via publiek domein

Haaien (vanaf 1987)

In 1987 schreef The New York Times al dat haaien de nieuwe glasvezelkabels tussen de VS, Europa en Japan een lekker hapje vonden. Volgens een rapport van de Verenigde Naties uit 2009 hebben veel vissen, waaronder haaien, al lang de neiging om hun tanden te zetten in onderzeese kabels. In 2014 besloot Google om zijn kabels voortaan te verstevigen met Kevlar-achtig materiaal. Dat helpt sowieso tegen kabelbreuken, maar ook tegen haaientanden – al zijn de vissen volgens onderzoek voor minder dan één procent van de kabelbreuken verantwoordelijk.

sudmike
Afspelen icoon
Podcast
Podcast

Jouw online voetafdruk

0:00
32:03
Vervaagde versie van thema afbeelding

De DNA dialogen

Met De DNA Dialogen bouwt NEMO Kennislink voort op de resultaten van de eerdere DNA-dialoog over het aanpassen van embryo-DNA. NEMO Kennislink maakt daarbij deel uit van een onderzoeksconsortium dat belangen, behoeftes en waarden van verschillende groepen mensen uit de samenleving rond dit onderwerp verder wil onderzoeken.

Ontdek dit thema Pijl naar rechts
Alle themapublicaties