De digitale Chinese muur4 september 2024Net iets anders: internet in de VolksrepubliekChina bungelt al jaren onderaan de lijst van mensenrechten, ook op het gebied van online vrijheid. En dat terwijl het internet daar een steeds grotere rol inneemt in het dagelijks leven. ...
Kijken, kijken, niet spelen27 augustus 2024Kijken, kijken, niet spelenKijken naar gamers is heel populair, zo laat het aantal streams op YouTube en Twitch zien. Maar computergames zijn toch om zélf te doen? Waarom is kijken naar gamers zo populair?
Je kind filmen voor de likes8 juli 2024Je kind filmen voor de likesKinderen kunnen veel geld verdienen als influencer op sociale media, maar ze kunnen er ook veel hinder van ondervinden. Ouders zijn zich daar soms te weinig van bewust.
Hoe vrij zijn wij online?8 mei 2024Net iets anders: het Nederlandse internetOok in Nederland zijn er problemen met online vrijheid. Nieuwe wetgeving moet dat oplossen. “Ingrijpen is nodig om ons internet te laten werken.”
‘Ik voelde me een verfrommeld papiertje’17 april 2024Lessen tegen pestenCyberpesten kun je het beste aanpakken door het bespreekbaar te maken. NEMO Kennislink keek mee bij een voorlichtingsles op een basisschool. “Bijna elke les barst er wel iemand in huilen uit.”
Cyberpesten gaat altijd en overal door17 april 2024Cyberpesten gaat altijd en overal doorCyberpesten kan altijd door blijven gaan en eeuwige sporen achterlaten op het internet. Net als bij offline pesten kunnen de gevolgen voor het slachtoffer verstrekkend zijn.
‘Weet wat er gebeurt als je het internet gebruikt’12 april 2024Net iets slimmer: Cristian HesselmanBijna iedereen gebruikt internet. Toch begrijpen weinigen écht hoe het internet is opgebouwd. Daar moet wat aan gebeuren, vindt Cristian Hesselman, wetenschapper en directeur van SIDN Labs.
‘Maak internet beter werkend voor de bevolking’5 april 2024Net iets slimmer: Ralph HolzRalph Holz bouwt aan een eigen internet. Zijn project moet leiden tot een prototype van een verantwoord internet, dat niet alleen transparanter is, maar ook commercieel aantrekkelijk.
Online is iedereen doelwit5 april 2024Recensie boek ‘Dit wil je écht niet weten’Iedereen krijgt te maken met digitale spionage, stelt Huib Modderkolk in ‘Dit wil je écht niet weten’. De omzwervingen die hij maakt om de impact hiervan duidelijk te maken, moet je voor lief nemen...
‘Bescherm burgers tegen verslavende algoritmes’29 maart 2024Net iets slimmer: Valerie FrissenDe discussie over een verantwoord internet laait pas de laatste jaren op, ziet Valerie Frissen. “Internet werd te lang overgelaten aan een vrij spel der machten.”
AI tilt discussie naar hoger niveau29 maart 2024Wie is de trol: de rol van kunstmatige intelligentieOm toxische reacties te verwijderen maken veel nieuwsplatforms gebruik van artificiële intelligentie. Maar AI is ook in te zetten om de discussie te verbeteren.
‘Geef burgers meer controle over hun data’22 maart 2024Net iets slimmer: Lei NelissenDigitaal ontwerper Lei Nelissen pleit voor beter digitaal burgerschap: gebruikers moeten meer controle krijgen over data en moeten meer kennis ontwikkelen over de digitale wereld.
‘De toekomst bestaat alleen in onze verbeelding’20 maart 2024‘De toekomst bestaat alleen in onze verbeelding’We kunnen ons een beeld vormen van de toekomst van het internet, maar accuraat voorspellen kan niet. “Vraag je eens af hoe je zou willen dat die toekomst eruitziet.”
Hét internet bestaat niet15 maart 2024Net iets anders: vijf vragen over splinternetHet internet is overal en beïnvloedt ons van alle kanten. Het wordt ook wel het wereldwijde web genoemd, maar is het wel zo wereldwijd?
‘Versterk de digitale positie van de samenleving’14 maart 2024Net iets slimmer: Marleen StikkerDe digitale machtsverhouding is volledig scheef, vindt Marleen Stikker. Het individu verzuipt in de strijd tegen de steeds groter wordende datamacht van big tech en overheid.
‘Laat big tech niet bepalen hoe we communiceren’7 maart 2024Net iets slimmer: Geert LovinkDe krakersmentaliteit van Geert Lovink dreunt nog steeds door in zijn werk en internetkritiek: de macht van grote techbedrijven moet gebroken worden; het internet moet weer naar de mensen.