Pijl naar links Alle thema's
Een cartoon van twee personen. Een persoon is kaal. De personen zijn in gesprek met een arts.

Leven met kanker

Iedereen kan kanker krijgen en het kan overal in je lichaam opduiken. Vaak gaat alle aandacht naar het bestrijden van de tumor. Toch is dat slechts een deel van het verhaal. In dit thema verdiepen we ons in de psychosociale aspecten van kanker. 

Dit thema is geschreven ter nagedachtenis aan onze hoofdredacteur Sanne Deurloo, die in 2019 overleed aan de gevolgen van kanker.

Een speciaal verhaal

Op de dag voor haar overlijden stuurt hoofdredacteur Sanne Deurloo een bericht aan redacteur Esther Thole: “Ben er nog, wil je graag spreken.” NEMO Kennislink moest gaan schrijven over hoe het is om te leven met kanker. Niet over de klinische kant, maar juist over al het andere.

Jongeren met kanker

Jaarlijks krijgen 2700 jongvolwassenen kanker. Ze horen niet meer bij de kinderen, maar ook nog niet bij de ouderen. Als jongvolwassene met kanker val je tussen wal en schip. Wat doe je als je toekomstplannen opeens onzeker zijn?

Extra levensjaren

Wat als het anders loopt dan de artsen hebben voorspeld, hoe leef je verder met vermoeidheid na kanker, en kan kanker ook een positieve ommekeer in je leven brengen?

Samen met artsen

Mensen die geconfronteerd worden met kanker krijgen veel informatie over zich heen. Ze zijn erbij gebaat als artsen hun boodschap meerdere keren herhalen, empathie tonen en geen jargon gebruiken.

Doe het op je eigen manier, maar vooral niet alleen. En vergelijk jezelf niet met anderen.

uit 'Kanker was voor mij een geluk bij een ongeluk'

Vervaagde versie van thema afbeelding

Leven in tijden van corona

Hoe gaan we om met een pandemie?

Wat zijn de gevolgen van de coronapandemie – nu, en in de toekomst? In dit thema verbinden we ervaringen uit de samenleving met wetenschappelijk onderzoek. 

Ontdek dit thema Pijl naar rechts
Alle themapublicaties