Van 17 tot en met 21 mei is het de coronadialoogweek. Tijdens deze week zullen we in twee (online) evenementen met experts en elkaar in dialoog gaan over belangrijke maatschappelijke thema's die zowel nu als post-pandemisch spelen.
Van 17 tot en met 21 mei is het de coronadialoogweek. Tijdens deze week zullen we in twee (online) evenementen met experts en elkaar in dialoog gaan over belangrijke maatschappelijke thema's die zowel nu als post-pandemisch spelen.
De uitbraak van het coronavirus heeft een groot effect op iedereen. Wij brachten een groep experts uit de volle breedte van de wetenschap bijeen in onze coronadenktank en bevroegen hen naar de gevolgen van deze crisis voor ons leven en onze samenleving.
De komende weken onderzoekt NEMO Kennislink de morele opvattingen van Nederland over corona en het vaccin. Iedere week een nieuw dilemma, waarvan we een aantal ook zullen voorleggen aan een ethicus.
Terwijl de meeste mensen abrupt hun werkplek verloren, werkten mensen met cruciale beroepen gewoon door tijdens de coronacrisis. We spraken met een leerkracht, een verpleger en een wijkagent.
Als je wil dat mensen krijgen wat ze verdienen, laat hun beloning dan niet over aan de markt. Volgens filosoof en econoom Huub Brouwer zijn we dringend toe aan een lastig gesprek over waarden.
In tijden van corona werken privileges door, ziet geesteswetenschapper Rosemarie Buikema. En daar moet je wat mee, post-corona.
Nu we steeds meer online bestellen, stijgt het aantal grote opslagruimtes explosief. Te vaak vervuilen deze distributiecentra het landschap, vindt lector Cees-Jan Pen van Fontys Hogescholen.
De afgelopen weken hebben we onze lezers verschillende dilemma’s voorgelegd over corona en de vaccins. NEMO Kennislink sprak met Steven Kraaijeveld over de motieven achter de antwoorden.
Kritisch denken is enorm belangrijk. Complotdenken wordt vaak gelinkt aan kritisch denken, je moet vooral geen schaap zijn. Maar is het echt zo kritisch om in een complot te geloven?
Hoe beleven de jongste deelnemers van de samenleving de coronacrisis? Pedagogen van de Universiteit Leiden lieten kinderen uit Nederland en China tekeningen insturen. De verschillen waren groot.
Jij of iemand in je omgeving heeft waarschijnlijk al eens een Coronatest gedaan. Kun je ook testen met hulp van CRISPR-Cas?
Steeds meer mensen worden gevaccineerd en daarmee komen er ook steeds meer vragen. Hoe zit het nu met die vaccins? NEMO Kennislink stelde vijf vragen aan immunoloog en vaccinoloog Cécile van Els.
De coronacrisis treft iedereen. NEMO Kennislink bezocht vijf ouderen en vroeg naar hun ervaringen tijdens de coronapandemie. Twee experts geven toelichting.
Volgens demissionair minister Hugo de Jonge kunnen we onszelf vanaf begin april testen met een coronatest die we kopen in de supermarkt of apotheek. Maar hoe betrouwbaar zijn die testen?
In de eerste COVID-19-golf bedachten onderzoekers en ik een wiskundig model om dit te bepalen. Nu zitten we in de tweede golf. Helpt ons operatiemodel?
“Deze periode is overleven. Een drukke baan, kinderen thuis.” NEMO Kennislink organiseerde een rondetafelgesprek met dertigers en veertigers.
Met behulp van sneltesten kunnen we mogelijk grootschalige evenementen ook in coronatijd door laten gaan. Maar als we dit willen, zullen er wel eerst nog snellere testen moeten komen.
Massaal weer sport kijken in een stadion of sporthal. Wetenschappers onderzoeken aan de hand van ingenieuze oplossingen of dat kan.
Deze maand starten pilot-evenementen, waardoor het mogelijk is musea, voetbalwedstrijden en voorstellingen te bezoeken. NEMO Kennislink beschreef eerder hoe zo’n bezoek er uit kan gaan zien.
Tienduizenden Nederlanders kampen met een langdurige nasleep van een corona-infectie. NEMO Kennislink sprak met diverse zorgverleners en een patiënt. “Ik heb het gevoel dat ik vastzit.”
NEMO Kennislink sprak politiek filosoof Ivana Ivkovic over het wantrouwen in onze samenleving, en hoe we eruit kunnen komen.
De komende weken onderzoekt NEMO Kennislink de morele opvattingen van Nederland over corona en het vaccin. Iedere week een nieuw dilemma, waarvan we een aantal ook zullen voorleggen aan een ethicus.
De impact van de pandemie op jongeren is groot. In een rondetafelgesprek georganiseerd door NEMO Kennislink wisselen zes studenten ervaringen uit.
Waarom zijn de nieuwe coronavarianten reden tot zorg? Beschermt het vaccin ook tegen deze nieuwe varianten? NEMO Kennislink beantwoordt de vijf meest gestelde vragen over de nieuwe coronavarianten.
Hoe zet je een goede publiekscampagne op over vaccinatie? Communicatiewetenschappers Enny Das en Bas van den Putte geven acht vuistregels.
Op 6 januari om 16:20 exact mocht ik een shotje BNT162b2-v halen, ook wel bekend als de coronavaccinatie van Biotech/Pfizer. Een heel mooi moment!
Door een aantal mutaties is er een nieuwe variant van het coronavirus ontstaan. Hoe gevaarlijk is deze ‘Britse variant’, en hoe snel verspreidt hij zich?
In dit nieuwjaarsessay beschouwt NEMO Kennislink-hoofdredacteur Leon Heuts de stand van zaken – voor de samenleving, de wetenschap én NEMO Kennislink.
In de huidige ‘lockdown’ is één ding soms nog erger dan corona zelf: de eenzaamheid. Ook Cicero, de beroemde Romeinse staatsman, wist goed hoe treurig het gebrek aan een sociaal leven je kon maken.
De vaccins komen eraan. Dat levert lastige keuzes op, zoals: welke groepen vaccineer je eerst, en kun je zorgpersoneel verplichten tot vaccinatie? We leggen een aantal dilemma’s voor aan twee experts.
Regelmatig krijgen wij lezersvragen binnen. Hier geven wij antwoord op een vraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.
Twee van de vier coronavaccins die in Nederland worden gebruikt, zijn zogeheten RNA-vaccins. Wat is een RNA-vaccin en wat kunnen we ervan verwachten? Diverse experts geven antwoord op zeven vragen.
Door de coronamaatregelen gingen reizigers veel verder uit elkaar staan op stations. Dit leidde tot een nieuw wetenschappelijk inzicht.