15 juli 2022

“Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt. De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar heeft ook invloed op dat van diens partner, familie, collega’s en vrienden. Op 29 juni 2019 overleed onze hoofdredacteur Sanne Deurloo aan de gevolgen van deze verschrikkelijke ziekte. Ter nagedachtenis aan haar schreven we het thema ‘Leven met Kanker’”

Je leest:

Leven met kanker

Leven met kanker

Auteur: | 23 juni 2020
Melanie Kranenburg

Kanker draait om veel meer dan een tumor. Dat is de kern van dit nieuwe thema waarin we onderzoeken waar kankerpatiënten en hun naasten mee te maken krijgen en hoe de wetenschap hen kan helpen.

Het was niet onverwacht toen op 29 juni 2019 het bericht kwam dat Sanne was overleden. Sanne Deurloo, tot dan hoofdredacteur van NEMO Kennislink, had uitgezaaide borstkanker. We wisten dat behandeling niet meer mogelijk was en dat ze zou sterven. Wel volslagen onverwacht was het berichtje dat ze op 28 juni, vroeg in de ochtend, naar Esther stuurde. “Ben er nog, wil je graag spreken” stond er. Het duurde even voordat het tot Esther doordrong wat ze las en dat ze als de sodemieter de deur uit moest. Naar Amsterdam.

Esther Thole en Anne van Kessel
foto Esther: Tessa Posthuma de Boer, foto Anne: Linda Wit

Sanne lag in bed en het ging niet goed, dat was meteen duidelijk. Het gesprek was kort, maar toch wist Sanne op haar kenmerkende kordate manier haar plannen mee te geven: NEMO Kennislink moest gaan schrijven over hoe het is om te leven met kanker. Niet over de klinische kant, maar juist over al het andere. Over wat het met je doet als je moet omgaan met onzekerheid en teleurstelling. Over hoe artsen communiceren. Over de impact op je gezin en hoe zwaar het voor hen is. En over hoe je aan je kind vertelt dat je doodgaat. “Ik wil graag dat jij zorgt dat deze stukken er komen”, zei ze, “wil je dat doen?”. “Natuurlijk”, zei Esther. Anne bood aan te helpen en het resultaat is er nu: een speciaal dossier helemaal in het teken van leven met kanker.

Het zijn 24 stukken geworden. Artikelen en interviews waarin we persoonlijke ervaringen van kankerpatiënten en hun naasten koppelen aan inzichten uit de wetenschap. Wat weten psychologen, epidemiologen, rouwdeskundigen, seksuologen en andere onderzoekers en behandelaars al over de psychosociale kant van kanker en waar missen ze nog kennis? En in hoeverre kunnen patiënten en hun naasten nu al worden geholpen?

We hebben geprobeerd het onderwerp zo breed mogelijk te behandelen en om aandacht te geven aan onderwerpen die vaak nog onderbelicht blijven als het over kanker gaat. Je werk weer oppakken terwijl je nog bekaf bent. Afscheid nemen van je toekomstplannen als je begin twintig bent en kanker krijgt. De enorme belasting voor de partner en kinderen als kanker een gezin binnendringt. Het verdriet bij verpleegkundigen en artsen als ze telkens weer met de dood worden geconfronteerd.

Met de hele redactie hebben we aan dit thema gewerkt. Voor sommigen lag het onderwerp dicht bij hun inhoudelijke specialisatie, terwijl anderen een flinke duik in een nieuw gebied moesten nemen. Maar voor iedereen was het een intensief, bij vlagen emotioneel en tegelijkertijd mooi project. Met verhalen die je bijblijven. Over verdriet, pech en tegenslag; maar ook over opkrabbelen en doorzettingsvermogen. En vooral over liefde – van mensen voor elkaar, van wetenschappers voor hun onderzoek, van behandelaars voor hun patiënten en hun vak.

We hopen dat dit thema en deze verhalen iets losmaken. Dat ze ons aan het denken zetten en – waar mogelijk – in actie brengen. Om anders te kijken naar kanker en naar de mensen die het treft.

Lees het volgende artikel van het thema ‘Leven met kanker’

‘Actie houdt me op de been’ – Sanne Deurloo

Sandra Donkervoort
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 23 juni 2020

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

Thema: Leven met kanker

Melanie Kranenburg
Leven met kanker
Kanker is van ons allemaal. Van jong tot oud - iedereen kan het krijgen. En het kan overal in je lichaam opduiken. Vaak gaat alle aandacht uit naar het bestrijden van de tumor. Heel begrijpelijk, maar toch is dat slechts een deel van het verhaal. Die tumor zit in een mens. Een mens die de klappen opvangt en met de brokken achterblijft. Tumoren kunnen verdwijnen, de gevolgen van kanker zijn soms blijvend. Voor het thema 'Leven met kanker' verdiepten we ons in de psychosociale aspecten van kanker. We spraken met psychologen, epidemiologen, rouwbegeleiders, vruchtbaarheidsexperts, revalidatie artsen en seksuologen. En met patiënten en hun naasten. Het idee voor dit thema werd opgeworpen door onze voormalige hoofdredacteur Sanne Deurloo die in 2019 zelf overleed aan borstkanker. Dit thema is ter nagedachtenis aan haar.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.