Je leest:

Onvoorstelbaar vooruitzicht

Onvoorstelbaar vooruitzicht

Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisis

Auteur: | 25 januari 2023
De Studio van NEMO

Hoe ziet de wereld eruit in 2050? Sommige bezoekers van ‘Energy Junkies’ kunnen zich er geen voorstelling van maken en tekenden vraagtekens in plaats van toekomstdromen. “We zijn niet gewend onze verbeelding aan te spreken als het gaat om een verre toekomst.”

Bezoekers van de tentoonstelling ‘Energy Junkies’ in De Studio van NEMO Science Museum, te bezoeken tot oktober 2023, tekenen hoe zij de toekomst zien in het licht van klimaatverandering. NEMO Kennislink maakt een selectie uit de tekeningen en verkent de kunstwerkjes met een deskundige. In deze aflevering: waarom is het zo moeilijk om je een beeld te vormen van de toekomst?

Schets een beeld van de toekomst in 2050. Deze opdracht krijgen bezoekers van de tentoonstelling ‘Energy Junkies’, die draait om ons energieverbruik en de daaraan gelinkte klimaatverandering. Hoe zie je de wereld over dertig jaar? Een simpele vraag, met een niet zo simpel antwoord. Sommige mensen schetsen utopische toekomstbeelden, met natuur, bloemen en vlinders. Anderen gaan uit van het tegenovergestelde, met rokende schoorstenen en dode dieren. Iemand tekende beide werelden, met daarboven een vraagteken: wat gaat het worden? Een ander kwam niet verder dan een vel papier vol met alleen vraagtekens. Waarom is het zo lastig om je een voorstelling te maken van de verre toekomst?

Bekijk een kleine greep uit de toekomsttekeningen via onderstaande slideshow:

Slide

1/5

Wat brengt de toekomst: een utopische of een dystopische wereld?
De Studio van NEMO

Slide

1/5

Kiezen we voor natuur of voor industrie?
De Studio van NEMO

Slide

1/5

De toekomst zit vol vraagtekens.
De Studio van NEMO

Slide

1/5

Een onderwaterstad met torenhoge gebouwen onder de zeespiegel.
De Studio van NEMO

Slide

1/5

Wonen tussen de boomwortels onder de grond.
De Studio van NEMO

“Voor veel mensen is het moeilijk om verder te denken dan een paar jaar”, zegt Loes Damhof van de UNESCO Leerstoel in Futures Literacy aan de Hanzehogeschool in Groningen. Futures Literacy, haar expertise, is een vaardigheid waarbij je herkent welke aannames je doet over de toekomst. “Als de toekomst onzeker voelt, bijvoorbeeld door klimaatverandering of de coronapandemie, vinden mensen het nóg moeilijker om met verbeeldingskracht in de toekomst te komen.”

Plannen en voorbereiden

Workshop

Op donderdagavond 16 februari geeft Loes Damhof een workshop Futures Literacy in De Studio van Nemo. Meer informatie en tickets.

Zo meteen word je gebeld door je leidinggevende, dus je pakt je telefoon er vast bij. Ondertussen schrijf je een boodschappenlijstje, zodat je straks in de supermarkt niet meer hoeft na te denken over wat je nodig hebt. Het zijn twee kleine voorbeelden waaruit blijkt dat mensen continu bezig zijn met de toekomst en daarop hun acties en beslissingen in het nu baseren. De hele dag door anticiperen we op de nabije toekomst, door iets te plannen of voor te bereiden. “Dat is de normale manier waarop wij de toekomst gebruiken”, zegt Damhof. “Wat we nooit doen, is onze verbeeldingskracht de vrije loop laten om te zien wat onze waarden en blinde vlekken zijn over de toekomst.”

Je kunt de toekomst dus ook gebruiken om wild te fantaseren of te grasduinen in toekomsten die verder liggen dan volgend jaar. Daar zijn we alleen niet in getraind. “Wat dat betreft is onze verbeeldingsspier heel rigide. Als je mag nadenken over de wereld in 2050, dan doe je dat natuurlijk niet om iets te plannen of voor te bereiden. Wie nadenkt over de wereld over dertig jaar, spreekt de toekomst aan op een andere manier die we niet gewend zijn. Toekomstdenken vraagt oefening.”

Hoe gekker, hoe beter

Uitgelicht door de redactie

Geowetenschappen
Dromen over wat er wél kan

Informatica
Tot op de microseconde nauwkeurig

Uitpakken met kerst

Er zijn ook tekenaars die hun verbeeldingsspier wel heel ver oprekken. Zo is er een toekomstbeeld van een onderwaterstad, zoals de verzonken stad Atlantis, met torenhoge gebouwen onder de zeespiegel. Op een andere tekening staat een ondergronds dorp, waar iemand over ‘straat’ loopt tussen de boomwortels door. Creatief, maar dat gaat nooit gebeuren, toch? “Precies dit soort overtuigingen, dat bepaalde ideeën onzin zijn, blokkeren je om op een andere manier naar dingen te kijken”, zegt Damhof. “Een toekomstbeeld hoeft niet realistisch te zijn. Juist niet! Hoe diverser en gekker, hoe beter.”

Zij vindt scenario’s als ondergronds wonen heel interessant. “Onrealistische, krankzinnige scenario’s geven veel informatie over wat iemand belangrijk vindt. Het vertelt je welke waarden en overtuigingen er onder zo’n toekomstbeeld zitten. Bedenk je een dorp onder het aardoppervlak, dan ga je er bijvoorbeeld van uit dat de aarde het oké vindt dat erin wordt gegraven, dat de mens er überhaupt nog is, en ook nog in staat is een nieuwe samenleving te ontwerpen.”

Aannames omdraaien

In zekere zin hebben bezoekers die hun tekening versieren met vraagtekens, het bij het rechte eind: geen enkele toekomst bestaat. Er zijn oneindig veel toekomstbeelden te bedenken. Maar dat betekent ook dat elk beeld goed is, hoe dystopisch of onrealistisch ook.

Een toekomstdroom tekenen is niet bedoeld om antwoorden te vinden op de klimaatcrisis, benadrukt Damhof, die betrokken was bij de ontwikkeling van de opdracht in de tentoonstelling ‘Energy Junkies’. Het gaat erom onze aannames over een bepaald toekomstbeeld te achterhalen. “Een scenario waarbij mensen ondergronds wonen, kan van alles oproepen: angst, beklemming, opluchting. Voor iedereen is het anders. Het is interessant om na te denken waarom je zo reageert. Misschien omdat je aanneemt dat wij als mensen niet meer in de natuur kunnen leven, maar als aparte soort worden afgesloten van de rest. Wat als je die aanname zou omdraaien, en zegt: wij zijn onderdeel van de natuur, hoe kunnen we leven op een manier waarbij de omgeving ons insluit? Door je aannames om te draaien, zul je zien dat er allerlei andere toekomsten opkomen.”

Lees ook de andere afleveringen uit deze serie:

Technologie als klimaatredder

Mariska van Sprundel

Delen wordt het nieuwe hebben

Mariska van Sprundel

Terug naar de natuur

Mariska van Sprundel

Dieren zijn vrienden, geen voedsel

Mariska van Sprundel

Vrouwen aan de macht

Mariska van Sprundel

Aarde: onleefbaar

Mariska van Sprundel

Naar planeet B

Mariska van Sprundel

Weg met het kapitalisme

Mariska van Sprundel

Behoud biodiversiteit

Mariska van Sprundel

Altijd blijven lachen

Mariska van Sprundel

Minder mensen, minder uitstoot

Mariska van Sprundel

Zorgen voor morgen

Mariska van Sprundel

Eten van eigen bodem

Mariska van Sprundel

Water overwinnen

Mariska van Sprundel
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 25 januari 2023

Thema: Hoe klimaat je raakt

Philip Lindeman voor NEMO Kennislink
Hoe klimaat je raakt
De klimaatcrisis is moeilijk om te vatten. Het gebeurt om ons heen, en tegelijkertijd zie je niet direct de gevolgen. In dit thema onderzoeken we wat wél kan; we werken aan nieuwe verhalen over wie wij zijn, en wat onze relatie met elkaar en de planeet is.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.