5 vragen over boostervaccinaties
De komende maanden kan iedereen boven de 12 jaar een herhaalprik krijgen. Maar waarom is dit nodig? NEMO Kennislink vroeg het aan hoogleraar Vaccinologie Cécile van Els.
De komende maanden kan iedereen boven de 12 jaar een herhaalprik krijgen. Maar waarom is dit nodig? NEMO Kennislink vroeg het aan hoogleraar Vaccinologie Cécile van Els.
Niet iedereen herstelt volledig na een corona-infectie. Wetenschappers onderzoeken hoe dat kan, maar veel is nog altijd onduidelijk.
Het hiv-virus muteert te snel voor een traditioneel vaccin. Tijdens de pandemie raakte de ontwikkeling van RNA-vaccins in een stroomversnelling. Kunnen deze vaccins wél beschermen tegen hiv?
Bijna iedereen kent wel iemand die gevaccineerd is maar toch corona heeft gekregen, en met omikron lijken dit er alleen maar meer. Maar is dat ook echt zo, en kunnen we het voorkomen met boostervaccinaties?
Zowel in binnen- als buitenland zijn er meldingen van mensen met long covid die opknappen na vaccinatie. Kan een vaccin langdurige klachten verlichten?
De afgelopen weken hebben we onze lezers verschillende dilemma’s voorgelegd over corona en de vaccins. NEMO Kennislink sprak met Steven Kraaijeveld over de motieven achter de antwoorden.
Steeds meer mensen worden gevaccineerd en daarmee komen er ook steeds meer vragen. Hoe zit het nu met die vaccins? NEMO Kennislink stelde vijf vragen aan immunoloog en vaccinoloog Cécile van Els.
De vaccins komen eraan. Dat levert lastige keuzes op, zoals: welke groepen vaccineer je eerst, en kun je zorgpersoneel verplichten tot vaccinatie? We leggen een aantal dilemma’s voor aan twee experts.
Twee van de vier coronavaccins die in Nederland worden gebruikt, zijn zogeheten RNA-vaccins. Wat is een RNA-vaccin en wat kunnen we ervan verwachten? Diverse experts geven antwoord op zeven vragen.
Wageningse wetenschappers werken sinds april aan een coronavaccin, gemaakt met insectencellen. Hoe staat de ontwikkeling er nu, bijna zes maanden later, voor? NEMO Kennislink ging langs en nam een kijkje.
Nu de tweede golf ons land raakt en ziekenhuizen snel vollopen is het de vraag wat we geleerd hebben van de eerste golf. We spraken verschillende zorgverleners.
Heel de wereld kijkt reikhalzend uit naar een vaccin dat de coronapandemie tot een einde brengt. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Hoe werken die vaccins en zijn ze wel veilig als het zo snel gaat?
Het kan nog wel even duren voordat er een vaccin tegen corona is. Tot die tijd is het belangrijk om kwetsbare mensen te beschermen. Lukt dat door ze te vaccineren met het tuberculosevaccin? Dit onderzoekt internist-infectioloog Mihai Netea.
In mei riepen wij onze nieuwsbrieflezers op om vragen over de coronacrisis voor te leggen aan onze redactie en de coronadenktank. Hier geven wij kort antwoord op een lezersvraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.
Slechts een klein deel van de bevolking heeft het coronavirus inmiddels gehad. Onderzoekers weten nog niet hoeveel bescherming de antistoffen zullen bieden.
Sinds de uitbraak van SARS-CoV-2 zoeken bedrijven wereldwijd koortsachtig naar een vaccin dat beschermt tegen dit virus. In crisistijd verloopt vaccinontwikkeling anders dan normaal. Viroloog Hanneke Schuitemaker: ‘We gaan alvast beginnen met de productie van een vaccin, terwijl we nog n...
De R zit in de maand en dus zijn we weer massaal verkouden. Waarom is er eigenlijk nog geen vaccin tegen verkoudheid?
De documentaire Family Shots volgt het verhaal van papa David, mama Jessica en hun dochtertje Zaria. Hij is voor vaccineren, zij is tegen. Het is het begin van een persoonlijke zoektocht rond vaccineren. Krijgt Zaria uiteindelijk haar prikjes?
Dendritische cellen herkennen lichaamsvreemde cellen en alarmeren de rest van het afweersysteem. Helaas lukt dat met kankercellen niet altijd. Dendritische celvaccinaties stimuleren een afweerreactie tegen specifieke kankercellen.
Dit najaar start een inhaalvaccinatiecampagne tegen meningokokken W. Hans van Vliet, manager van het Rijksvaccinatieprogramma, legt uit waarom alleen 14-jarigen nu een prik krijgen.
Jaarlijks overlijden tientallen vrouwen in Nederland omdat ze niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, aldus het RIVM. Vorige maand berichtten we erover op NEMO Kennislink.
De Wereldgezondheidorganisatie stuurde vorige week ruim 7500 doses van een experimenteel ebolavaccin naar Congo. De organisatie hoopt daarmee de uitbraak van de dodelijke infectieziekte in te dammen.
Lichaamseigen stamcellen zijn wellicht de sleutel tot een werkzaam kankervaccin. Bij muizen slaat deze behandeling al goed aan. In de komende twee jaar moet blijken hoe het bij menselijk weefsel uitpakt.
Hoe ziek iemand wordt na een malaria-infectie hangt voornamelijk af van het type parasiet dat een besmette mug bij zich draagt, zo blijkt uit onderzoek. Dat is iets om rekening mee te houden bij de ontwikkeling van een malariavaccin.
Vaccinatie door middel van een prik, waarbij de huid wordt doorboord door een naald. Zo gaat het meestal en wie weet kan het niet anders. Maar zijn er echt geen betere (pijnloze) alternatieven voor de toediening van een vaccin?
Hiv is een weerbarstig virus. Het nestelt zich razendsnel tussen het DNA van de gastheer en is dan bijna ongrijpbaar. Om het virus te kunnen vangen voordat het zich verstopt, zijn wetenschappers al tientallen jaren op zoek naar een werkzaam vaccin. De eerste stappen in de goede richting lijken...
De zoektocht naar vaccins tegen malaria was tot nu toe weinig succesvol. Onderzoekers van het Erasmus MC en het Radboud UMC stellen nu dat er mogelijk kansrijke vaccins ten onrechte zijn gesneuveld omdat er te weinig proefpersonen werden gebruikt. De onderzoekers baseren zich op hun verbeterde...
Een groeiende groep mensen meent tegenwoordig dat vaccinaties schadelijker zijn dan de ziektes waartegen ze beschermen. Terwijl vroeger slechts kleine religieuze groeperingen vaccinatie afwezen, gebeurt dit nu veel breder, op pseudo-medische gronden. Daardoor wordt de vaccinatiegraad zo laag, ...
De nieuwe zika-vaccins die eerder effectief bleken in muizen, blijken nu ook prima te werken in rhesus-apen. Van daaruit is het nog maar een kleine stap naar een vaccin voor de mens. Wel moet nog worden onderzocht of vaccinatie veilig is voor zwangeren, de groep die de grootste risico’s ...
Afgelopen februari verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de oorlog aan het zika-virus. Nu al zijn de eerste vaccin-kandidaten met succes getest in muizen. Gevaccineerde muizen maken specifieke antistoffen aan tegen het zika-virus en die bescherming houdt tenminste vier tot acht weke...