Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Vaccineren of concurreren

Clara Stegehuis en Bruno van Wayenburg voor NEMO Kennislink

Op sociale netwerken lijkt het wel alsof iedereen om mij heen populairder is dan ik. Gelukkig weet ik als wiskundige dat dit niet aan mij ligt, maar dat dit een wiskundige stelling is: de vriendschapsparadox. Hoe helpt die paradox ziekten voorkomen?

Deze paradox zegt dat jouw vrienden gemiddeld meer vrienden hebben dan jij. Voor mijn zelfbeeld is het wel geruststellend om dit te weten, maar deze vriendschapsparadox kan ook helpen om de uitbraak van een ziekte te voorkomen! Hoe dit precies zit, zie je in de onderstaande animatie, die Bruno van Wayenburg maakte in samenwerking met mij voor mensen die meer over netwerkonderzoek willen weten.

&feature=youtu.be

Het aanwijzen van vrienden om gevaccineerd te worden is natuurlijk niet zo heel realistisch. Toch kun je theoretisch gezien met deze strategie met drie keer zo weinig vaccins evenveel mensen beschermen als wanneer mensen zich willekeurig laten vaccineren! Dit laat dan ook vooral zien dat het belangrijk is om te weten wie precies die superverspreiders in jouw netwerk zijn. De populaire vrienden tegen wie je niet op kunt concurreren, kunnen zich dus maar beter laten vaccineren.

ReactiesReageer