Waar is de drenkeling?
Het was een drukke zomer voor de Kustwacht. Er waren meerdere verdrinkingen en ook een aantal langdurige vermissingen. Hoe spoor je zulke drenkelingen op? NEMO Kennislink zocht het uit.
Het was een drukke zomer voor de Kustwacht. Er waren meerdere verdrinkingen en ook een aantal langdurige vermissingen. Hoe spoor je zulke drenkelingen op? NEMO Kennislink zocht het uit.
De scheepsbouw is technisch een stuk conservatiever dan de luchtvaart of de autobranche. Daarom valt daar nog veel te winnen met het computergestuurd optimaliseren van schepen. Volgens de afstudeerscriptie van Roy de Winter valt daarmee tot wel twintig procent brandstof te besparen.
Een robot die de romp van schepen reinigt, een compacte roerpropeller en een magnetisch af- en aanmeersysteem. Dat zijn de drie genomineerden die maandag strijden om de Maritime Innovation Award 2018.
Een schip zonder mensen aan boord is niet stuurloos, zo willen Delftse studenten laten zien tijdens een wedstrijd in Amerika. Hun robotschip Trident vaart helemaal zelf en geeft een kijkje in de toekomst van de scheepvaart.
De NICO-expeditie is niet alleen waardevol vanuit biologisch en geologisch oogpunt, maar ook in sociaal opzicht: zet een groep mensen op een plek waar ze niet gemakkelijk vandaan kunnen en er ontstaat geheid interessante interactie. Een verslag van het leven aan boord van de Pelagia.
De tweede etappe van de NICO-expeditie is van start gegaan! Vanaf Las Palmas is het onderzoeksthema ‘de thermostaat van het klimaat’. De RV Pelagia vaart van de Canarische Eilanden via de Mid-Atlantische rug en de noordkust van Zuid-Amerika naar het Caraïbisch gebied.
Sinds half december 2017 bevindt onderzoeksschip Pelagia zich op de Atlantische Oceaan. Twee postdocs vertellen over hun onderzoek naar plankton en klimaatverandering.
Het onderzoeksschip Pelagia is onderweg van Texel naar Gran Canaria. Dit is de eerste etappe van een expeditie die een half jaar duurt. Deze etappe staat in het teken van plankton vissen.
Na een kort technisch oponthoud is RV Pelagia vertrokken: de haven van Texel is verruild voor het ruime sop. De komende twee weken zal het onderzoeksschip koers zetten naar de Canarische Eilanden. Regelmatig zullen de opvarende wetenschappers het planktonnet overboord gooien.
Op 11 december vaart onderzoeksschip Pelagia van Texel naar Gran Canaria. Deze 2,5 week durende vaartocht is de eerste van de elf etappes die het schip in ruim zes maanden vaart, tijdens de Nederlandse oceaanexpeditie NICO.
Op 29 december voer een binnenvaartschip tegen een stuw in de Maas bij het Brabantse Grave. De constructie bezweek en het waterpeil van de rivier daalde enkele mater. Maar waarom zitten überhaupt stuwen in de rivier, en hoe werken ze?
Handelsschepen voeren eeuwenlang de haven van Kampen in en uit. In 2012 zijn daar vlakbij, in de IJssel, drie middeleeuwse scheepswrakken gevonden. Het belangrijkste wrak, de kogge, zal 10 februari 2016 geborgen worden. Kennislink sprak met een maritiem archeoloog over deze zogenoemde IJsselko...
Sinds september wordt er full-time gewerkt op de IJssel. Hier proberen archeologen, duikers, schippers en technici een schip te bergen dat hier bijna 600 jaar geleden zonk. De bergers voeren een technisch hoogstandje uit voor een van de meest complexe Nederlandse archeologische operaties van d...
In navolging van de middeleeuwse Italiaanse handelscentra in luxeproducten, sloten ook Noord-Europese steden een handelsverbond: de Hanze. Vanaf de twaalfde eeuw zorgde de handel voor rijkdom en de broodnodige consumptiegoederen voor de groeiende steden. Het schip dat tussen de Hanzesteden voe...
Tot het midden van de 19de eeuw bewogen de schepen op zee zich uitsluitend voort door zeilen. Dit vervoer was lastig en traag. De zeelui hadden voortdurend af te rekenen met een ongunstige wind of tegenstromingen. Voor de aandrijving zocht men naar een ander en beter middel.