Wie maakt het eerste embryo-model?8 september 2023Wedloop in de wetenschapWetenschappers hebben een model ontwikkeld dat sterk lijkt op een menselijk embryo, zonder gebruik te maken van spermacellen, eicellen of een baarmoeder.
'Er wordt echt wat gedaan met jouw mening'21 juni 2023Hoofdredacteur Robert Visscher wil de lezer betrekken bij het gesprekVoor de DNA Dialogen gaan we in gesprek met onze lezers over het aanpassen van embryo-DNA. Hoe ziet zo’n gezamenlijk journalistiek onderzoek eruit?
Een schip met goud uit een sprookje28 mei 2021Recensie van De verzonken kunstschatten van de Vrouw MariaEen gezonken schip uit de achttiende eeuw tjokvol Nederlandse kunstschatten. Deze Vrouw Maria is de hoofdpersoon waarover hoogleraar politicologie Gerald Easter (Boston College) en reisboekauteur Mara...
Waarom NEMO Kennislink meedoet aan ‘Het dier als donor’21 mei 2021Waarom NEMO Kennislink meedoet aan ‘Het dier als donor’NEMO Kennislink onderzoekt samen met het Rathenau Instituut hoe de Nederlandse bevolking denkt over dieren als bron van donororganen.
‘Ook in Nederland is ruimte voor een Trump’12 februari 2021Interview met politiek filosoof Ivana IvkovicNEMO Kennislink sprak politiek filosoof Ivana Ivkovic over het wantrouwen in onze samenleving, en hoe we eruit kunnen komen.
Verdienen zwarte gaten alle aandacht die ze trekken?6 november 2020Verdienen zwarte gaten alle aandacht die ze trekken?Het is bijna zo robuust als een natuurwet: als je het over zwarte gaten hebt dan trek je de aandacht. Maar hoe groot is hun rol in de kosmos nu écht?
'We moeten ervoor waken dat we coronamoe worden'9 oktober 2020'We moeten ervoor waken dat we coronamoe worden'Vorige week maakte premier Rutte strengere maatregelen bekend. Later kwamen daar nog dringende adviezen bij. Hoe effectief is deze communicatie?
‘Het wordt tijd dat politici echt het gesprek aangaan over het coronabeleid’30 september 2020Onderzoeker van DNA-dialoog pleit voor gelijkwaardig gesprek over coronaPremier Rutte en minister de Jonge willen met burgers in gesprek over corona. Maar hoe voer je een goed gesprek? Daar weet Diewertje Houtman alles van.
2019 was een veelbewogen jaar27 december 2019De redactie van NEMO Kennislink blikt terug op de wetenschap van 20192019 bracht ons een heel droevige noot. Op 29 juni overleed onze hoofdredacteur Sanne Deurloo aan de gevolgen van kanker. In de week van Oud & Nieuw kijken we terug op een veelbewogen jaar.
Het verhaal als sociaal laboratorium25 oktober 2019Het verhaal als sociaal laboratoriumDe journalistiek wordt steeds verhalender. Een nieuwsbericht over een moord lees je bijvoorbeeld vanuit het perspectief van een slachtoffer of zelfs een dader. Dit heeft voordelen, maar is niet alleen...
'Een journalist moet zich realiseren wat een verhaal doet met de samenleving'20 april 2023Lector Liesbeth Hermans en hoofdredacteur Robert Visscher over constructieve journalistiekHoofdredacteur Robert Visscher praat met Liesbeth Hermans over de journalistiek van de toekomst.
De kruisbestuivingen van 20 jaar NEMO Kennislink20 april 2023De kruisbestuivingen van 20 jaar NEMO KennislinkMathilde Jansen sprak met vier journalisten die in verschillende periodes voor NEMO Kennislink werkten: Ionica Smeets, Ronald Veldhuizen, Roel van der Heijden en Lianne Tijhaar.
Vijf vragen over ChatGPT3 februari 2023Vijf vragen over ChatGPTDe tekst genererende chatbot ChatGPT is razend populair, maar zo revolutionair blijkt het programma niet te zijn. NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de techniek ...
Waarom 'groter als' ergernis opwekt20 januari 2023Waarom 'groter als' ergernis opwektZeg niet ‘groter als’, maar ‘groter dan’ en niet ‘kost duur’, maar ‘kost veel’ of ‘is duur’. Volgens taalwetenschapper Marten van der Meulen komen taalnormen voort uit het feit dat we moeilijk om kunn...
Laat jij je bedienen door een robot?3 juni 2022Laat jij je bedienen door een robot?Langzamerhand trekken robots zonder veel brokken te maken de wereld in met betere sensors en computers. Daar vinden ze onder andere baantjes in de horeca. Laat jij je straks bedienen door een bezorgbo...
Wie zit er nu in een propagandabubbel?20 mei 2022Westerse en Russische berichtgeving vaak lijnrecht tegenover elkaarInformatie vormt de wereld waarin we leven, en het Westen en Rusland lijken momenteel in een volstrekt andere mediawereld te leven. Wie zegt dat wíj niet in een propagandabubbel zitten?
Lezersvraag: Kan Rusland het internet van Oekraïne bombarderen?22 april 2022Lezersvraag: Kan Rusland het internet van Oekraïne bombarderen?Er is een onophoudelijke stroom van video’s, beelden en verslagen uit het oorlogsgebied in Oekraïne. Ze beïnvloeden de opinie in het Westen en zorgen voor archivering van mogelijke oorlogsmisdaden....
EventWorkshop: Bellingcat Datadetective21 oktober 2021Workshop: Bellingcat DatadetectiveWelke informatie ligt er allemaal verborgen in publieke data op het internet? En welke online technieken kun je gebruiken om die informatie bloot te leggen? In deze workshop vertelt openbronnenonde...