Meer thuiswerken, minder geroddel
Door corona werken we meer thuis en dat betekent minder geroddel bij de koffieautomaat. Is dat iets goeds? Niet per se. Roddelen heeft belangrijke sociale functies.
Door corona werken we meer thuis en dat betekent minder geroddel bij de koffieautomaat. Is dat iets goeds? Niet per se. Roddelen heeft belangrijke sociale functies.
‘Veerkracht’ is een woord dat vaak viel in de coronacrisis. Hoe vergroot je die? Wie veerkracht ziet als iets individueels, zal in ieder geval niet ver komen.
Door de coronamaatregelen gingen reizigers veel verder uit elkaar staan op stations. Dit leidde tot een nieuw wetenschappelijk inzicht.
Organisatiepsycholoog Carsten de Dreu ontvangt de Spinozapremie voor zijn onderzoek naar conflicten. Hij kwam met een biologische theorie over menselijk gedrag in conflictsituaties.
Er is een harde kern van hooligans die in hun vrije tijd, helemaal los van voetbalwedstrijden, met elkaar afspreken om te gaan matten op een afgelegen weiland. Maar zo’n groep bestaat uit allemaal individuen die hun eigen afwegingen maken. Wat is de kans dat ik word gepakt? Wat is de kans dat ...
Sinds de moderne mens zich vanuit Afrika heeft verspreid is er een groot aantal verschillende groepen ontstaan. De term ‘ras’ werd in de context van de mens voor het eerst gebruikt door de filosoof Immanuel Kant: ‘Dat wat over de generaties onveranderlijk blijft, onder behoud van het eigen kar...
De Belgische politie arresteerde eind maart Salah Abdeslam, die zich verscholen bleek te hebben op een paar honderd meter van zijn ouderlijk huis in de Brusselse deelgemeente Molenbeek. Naderhand beweerden verschillende media dat hij daar ruim vier maanden ongestoord over straat kon lopen. Vol...
Langzaamaan merk je dat er iets niet klopt. De twee collega’s met wie je dacht een gesprek te hebben, kijken je niet meer aan. Je wordt genegeerd. Je bent buitengesloten. Je hoort er niet meer bij. Psychologisch onderzoek naar zulke momenten onderstrepen wat een groepsgevoel voor mens be...
De Russische wiskundige Israel Gelfand overleed maandag 5 oktober op 96-jarige leeftijd. Hij deed onderzoek in vrijwel alle deelgebieden van de wiskunde, iets wat in deze tijd uniek mag worden genoemd. Hij heeft baanbrekend werk verricht in zowel de zuivere als de toegepaste wiskunde.
Ongewenste intimiteiten door mannelijke guppies verbreken de sociale structuur in een groep vrouwtjes. Dit is nadelig voor de gezondheid en het welzijn van vrouwtjes.
Hoewel je populariteit niet kunt afdwingen, helpt stoer en antisociaal gedrag jongeren wel om status in een groep te krijgen en te behouden. Niet dat anderen je dan aardiger gaan vinden overigens.
Een team van achttien wiskundigen heeft met behulp van een supercomputer grip gekregen op een zeer gecompliceerde structuur uit de wiskunde: de Liegroep E8.
Ongewenst gedrag als stelen, roddelen en opzettelijk langzaam werken: mensen doen het om erbij te horen. Het prettige gevoel dat ze hiervan krijgen is van korte termijn. Op lange termijn valt de werknemer juist door dit gedrag nog meer uit de groep en kan het leiden tot materiële of psychologi...
Een honingbij die een vijand steekt, offert zichzelf op om haar nestgenoten te verdedigen. Is dit een uitzondering op de regel dat evolutie leidt tot beter aangepaste individuen? Het antwoord komt van opgesloten criminelen, Hamiltons regel en ‘tit-for-tat’.