Geloof, dromen en suckerine?!28 juni 2019Volg team Leiden op weg naar de iGEM-competitieLeidse studenten schrijven deze zomer maandelijks een blog. Volg hen op weg naar de iGEM biotechnologiecompetitie in Boston, waarbij ze bacteriën een inktviseiwit willen laten maken om wonden te genez...
Geloof in de wetenschap30 oktober 2024Bij kennis: religie en onderzoekEen natuurkundige die in God gelooft. Is dat te rijmen? Nee, stelt Maarten Boudry, wetenschapsfilosoof. Jawel hoor, zegt literatuurwetenschapper Warda El-Kaddouri. Twee visies nader onderzocht.
PodcastWat als heel Nederland vegan eet?6 juli 2023Seizoen 1 - Afl. 4 met Mariska van SprundelGeen hamburger meer, geen speklapje, geen kaas en geen yoghurt. Wat nu als alle Nederlanders alleen nog plantaardig zouden eten? Dat bespreken we in deze aflevering van de podcast Oplossing Gezocht.
'Een journalist moet zich realiseren wat een verhaal doet met de samenleving'20 april 2023Lector Liesbeth Hermans en hoofdredacteur Robert Visscher over constructieve journalistiekHoofdredacteur Robert Visscher praat met Liesbeth Hermans over de journalistiek van de toekomst.
Terugblik op 5 bijzondere Kennislink-publicaties20 april 2023Terugblik op 5 bijzondere Kennislink-publicatiesIn twintig jaar tijd zijn er meer dan 14 duizend artikelen verschenen op NEMO Kennislink. Ter gelegenheid van ons jubileum hebben we vijf bijzondere publicaties voor je geselecteerd.
Altijd blijven lachen22 maart 2023Tekeningen verkennen uitweg uit klimaatcrisisSommige mensen hebben een ijzersterk vertrouwen in een goede afloop van de klimaatcrisis, valt op te maken uit de tekeningen van bezoekers van Energy Junkies.
Lezersvraag: Waarom houden we ons niet aan de maximumsnelheid?22 februari 2023Lezersvraag: Waarom houden we ons niet aan de maximumsnelheid?'Hoe komt het dat ik de enige automobilist lijk te zijn die zich probleemloos aan de maximale snelheid houdt?' vroeg een van onze lezers. We zochten het uit.
Het recept voor jouw eureka-moment1 maart 2023Onze hersenen zorgen dat nieuwe inzichten gepaard gaan met een gevoel van blijdschapOf je nou per toeval een nieuw medicijn ontdekt of het laatste woord in een kruiswoordpuzzel, zo'n aha-erlebnis voelt fijn: als het samenvallen van stukjes kennis. En dat is ook precies wat het is.
‘Woede is nodig om de gaten in onze kennis te dichten’10 maart 2023‘Woede is nodig om de gaten in onze kennis te dichten’Voel je je ongemakkelijk bij kwade mensen, zoals klimaatactivisten, #metoo en Black Lives Matter? Onderzoek dan je eigen ongemak, adviseert woede-expert Sigrid Wallaert.
Hulp bij groene voornemens30 december 2022Interview met omgevingspsycholoog Thijs BoumanGoede voornemens. Veel mensen willen duurzamer leven, maar het komt er vaak minder van dan we zouden willen. Omgevingspsycholoog Thijs Bouman laat zien hoe jouw groene voornemens tot bloei komen.
‘Wetenschap maakt het verhaal geloofwaardig’9 mei 2024Feit in fictie: Stefan BrijsIn fantasierijke verhalen kunnen wetenschappelijke feiten houvast bieden, vindt de Vlaamse schrijver Stefan Brijs. Zowel aan de lezer als de auteur.
'De ware vijanden van het geloof'1 februari 2015Soennieten en sjiieten, tweedeling in de islamitische wereldEind 2010 brak de Arabische Lente uit. Inmiddels is de hoop op democratisering in het Midden-Oosten overschaduwd door (burger)oorlogen. Een grote rol hierin speelt de tegenstelling tussen soenniete...
'Ik geloof niet in de onschuld van kunst'6 februari 2018Interview met Jonas Staal over de relatie tussen macht en kunstKunstenaar Jonas Staal maakt niet alleen propagandakunst, hij onderzoekt het ook. In zijn promotie-onderzoek laat hij zien dat deze kunst niet alleen gemaakt wordt onder dictatoren of in totalitair...
‘Eerst geloof je iets, daarna moet je het ‘ontgeloven’’11 september 2024Bewezen (on)schuld: interview met Ton DerksenVoor ons brein is snelheid en veiligheid belangrijker dan de waarheid. Dat is meestal prima, maar niet als het gaat om rechtszaken, stelt wetenschapsfilosoof Ton Derksen.
"Ik geloof er graag in, maar ik zie het nog niet direct."12 januari 2015Met synthetische biologie darmbacteriën nuttige aanpassingen gevenJe darmen zitten vol met nuttige bacteriën. We zouden ze nog nuttiger kunnen maken met behulp van synthetische biologie. Door darmbacteriën zo aan te passen dat ze, bijvoorbeeld, je poep lekker laten ...
Hoe blijf je verbonden met iemand die in een andere wereld leeft?16 maart 2023Hoe blijf je verbonden met iemand die in een andere wereld leeft?Discussies zorgen voor vooruitgang. Maar hoe ga je in gesprek met iemand die niet langer in dezelfde feiten gelooft?
Vrouwen in de politiek: van ‘rode kakelkip’ tot ‘heks’9 augustus 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenDe eerste vrouwen in de politiek werden met argusogen bekeken. En nog steeds worden vrouwelijke politici anders benaderd dan hun mannelijke collega’s.