Naar de content

Terugblik op 5 bijzondere Kennislink-publicaties

Een illustratie van drie mensen met een verrekijker. Om hun heen cirkelen vijf documenten.
Een illustratie van drie mensen met een verrekijker. Om hun heen cirkelen vijf documenten.
Sanne Boekel voor NEMO Kennislink

In twintig jaar tijd zijn er meer dan 14 duizend artikelen verschenen op NEMO Kennislink. Daar zaten heel wat publicaties tussen waar we graag aan terugdenken. Ter gelegenheid van ons jubileum hebben we vijf bijzondere publicaties voor je geselecteerd.

20 april 2023

1. Je brein aan de anticonceptie: wat de pil doet met emoties en gedrag

Dit artikel van redacteur Mariska van Sprundel is een van onze best gelezen artikelen allertijden. Het stamt alweer uit 2019, maar het onderwerp blijft actueel. Vorig jaar was het zelfs ons op een na meest bezochte artikel – na een artikel over coronabesmettingen ondanks vaccinatie.

2. Geneticus onderzoekt stamboom Willem van Oranje

Jarenlang was de 1 aprilgrap vaste prik op de redactie van NEMO Kennislink – totdat we besloten dat er al genoeg fake news was. Vast onderdeel van de grap was een oproep aan onze lezers, zodat we konden zien hoeveel erin tuinden. Deze uit 2013 bleek wel erg succesvol: twee jaar later ontvingen we nog enveloppen met plukjes haar.

3. Leven met kanker

Met de hele redactie werkten we in 2020 aan artikelen voor het thema Leven met kanker, waarvoor de aanzet destijds werd gegeven door onze hoofdredacteur Sanne Deurloo, die in 2019 overleed aan borstkanker. Zij vroeg ons te schrijven over de mens achter de tumor. Dit resulteerde in een thema waar we nog altijd trots op zijn.

Melanie Kranenburg

4. We gaan naar de maan

Bij NEMO Kennislink werken we altijd graag aan wat wij ‘maatjesprojecten’ noemen: twee of meer redacteuren uit verschillende vakgebieden werken samen aan een of meer artikelen over hetzelfde onderwerp. Dat levert regelmatig verrassende combinaties op. Zo schrijven Roel van der Heijden (sterrenkunde) en Stijn Schreven (klimaat) momenteel samen een korte artikelreeks over wat we kunnen leren van de maanmissie voor de aanpak van de klimaatproblematiek.

5. Optische illusies: hoe je brein je voor de gek houdt

Tot slot nog een gouwe ouwe van Asha ten Broeke uit 2006. Optische illusies blijven fascineren, dat blijkt alleen al uit het feit dat dit artikel sinds het online staat continu hoog in de statistieken staat. Wees gewaarschuwd als je op de link klikt: je gelooft je eigen ogen niet!

Welke NEMO Kennislink-publicatie is jou het meest bijgebleven? Laat het ons weten in de reacties!

ReactiesReageer